Joi,
24.09.2020
Partial Noros
Acum
16°C

VIDEO Clădire simbol pentru Orașul de Jos, reparată după amenzile primăriei

16 Mai 2018 08:56

VIDEO Clădire simbol pentru Orașul de Jos, reparată după amenzile primăriei

Amenzile aplicate de Primăria Sibiu i-a determinat pe proprietarii unei clădiri vechi din centrul istoric să o repare. Acum aceasta arată ca nouă, iar pericolul ca tencuiala sau o bucată de ornament să cadă peste trecători a trecut.

Clădirea renovată, mai 2018 FOTO Silvana Armat Clădirea renovată, mai 2018 FOTO Silvana Armat

Despre starea clădirilor vechi din centrul Sibiului se vorbește demult. Prea puține însă s-au făcut, deși sibienii au fost martorii unei tragedii în anul 2009, când o femeie a murit după ce un cap de leu din beton a căzut peste ea de pe o clădire. La 10 ani de la acea dramă în presa locală apar periodic știri despre clădiri abandonate sau despre cele lăsate în voia sorții de către proprietari.

Clădirea până la renovare FOTO Silvana Armat Clădirea până la renovare FOTO Silvana Armat

cladire renovata (6)

Excepție de la „regulă” există însă la intersecția străzilor Turnului cu Faurului. Fosta clădire a Autogării vechi, care a servit ulterior și ca sediu de magazin second hand sau ca sediu al Romtelecom, a ajuns până în acest an într-o stare rea. Printre proprietari se găsesc patru familii și un agent economic care gestionează în prezent un magazin în care se vând accesorii pentru telefoane. Astăzi, edificiul arată ca nou și se evidențiază de celelalte clădiri care îl înconjoară. Noi am discutat cu unul dintre proprietari - șeful magazinului de la parter, Vasile Vintilă.

Acesta ne-a spus că a cumpărat spațiul acum 5 ani, starea generală a clădirii fiind una jalnică. „Cred că nu a mai fost renovată de la Revoluție, mă gândesc eu”, a adăugat Vintilă. El ne-a povestit că de vreo 2 ani a încercat să găsească o soluție împreună cu ceilalți vecini, dar nu s-au înțeles la început: unii nu aveau în acel moment bani, alții nu erau de acord ca să contribuie la reparație din diverse motive.

„După care, în timp, au vrut toți, în afară de unul, care a argumentat că nu vrea să contribuie cu bani, deoarece își are spațiul undeva în spate și nu o interesează fața clădirii”, a spus Vintilă. Amendarea de către Primărie i-a determinat pe proprietari să adune banii și să înceapă reabilitarea clădirii.

https://youtu.be/XRfzFJPwEFE

„Aceasta a fost picătura care a umplut paharul. Prima dată ne-au trimis o amenințare, după care ne trimitea câte o amendă o dată la 2-3 luni. S-a întâmplat pe tot parcursul anului trecut. Trebuia să achităm fiecare câte 500 de lei. Anul trecut de fapt casa începea să arate tot mai rău. Până la urmă, s-au convins și vecinii că decât să plătească de fiecare dată amenda, mai bine să o reparăm”, a adăugat unul dintre proprietari.

Clădirea după renovare, mai 2018 FOTO Silvana Armat Clădirea după renovare, mai 2018 FOTO Silvana Armat

Reparația edificiului a durat câteva luni. În prezent, muncitorii lucrează la interiorul acesteia, în curte. În total, lucrările de reabilitare ar fi costat aproape 20.000 de euro și s-au făcut conform recomandărilor specialiștilor responsabili de monumentele istorice.

„Încetul cu încetul eu zic că se vor renova toate clădirile, mai ales dacă autoritățile locale vor trimite amenzi, așa cum se procedează acum - e un lucru bun din punctul meu de vedere”, a concluzionat bărbatul.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

tea

Acum 2 ani

Mai bine ar da si primaria bani, decat amenzi, si atunci ar arata mai bine orasul. Banii care se strang din taxa hoteliera pe ce se duce?
Raspunde

geo

Acum 2 ani

primaria da bani prin faptul ca nu impoziteaza prorietarii acelor cladiri, in speranta ca isi vor intretine cladirile. dar cei mai multi profita si nu intretin.
Raspunde

Zoro

Acum 2 ani

Tea, vai de capul tau... “banii care se strang din taxa hoteliera pe ce se duce”? :))))))))))))))))))))))) Nu pe educatia ta scolara, clar!
Raspunde

ion

Acum 2 ani

ari trebuii amendati toti cei care au devenit proprietari de azi pe maine care au cumparat cladirile care au fost natinalizate si acum sunt proprietari si nu au pus mina sa faca ceva la acelea cladiri.
Raspunde

Popescu

Acum 2 ani

Felicitări proprietarilor. Sper să prind ziua când va fi reparată și fațada clădirii de la piață. E o clădire superbă!
Raspunde

Zero

Acum 2 ani

Ridicata de un antreprenor roman in 1918-19. Nu e neaparat speciala ca arhitectura (poate doar faptul ca stilul neo-romanesc este rar in burg) dar e o cladire masiva, frumoasa. Aranjeaza zona (daca ar fi renovata). In continuarea ei (spre Masarilor) sunt parca 2 cladiri joase, fara importanta arhitecturala-istorica. Poate o demolare si reconstructie (2-3 nivele) ar imbunatati zona dpdv urbanistic. http://patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/turnului/327
Raspunde

Stefan

Acum 2 ani

Cele mai neingrijite cladiri sunt tocmai cele detinute de Primaria Sibiu prin Urbana. Pe strada 9Mai, Turnului, Malului, Gladiolelor, Ocnei, etc.
Raspunde

Zero

Acum 2 ani

Arata foarte bine, totusi cam tarziu afla TS, c;ladirea este gata cam de 2 saptamani. Totusi, ''făcut conform recomandărilor specialiștilor responsabili de monumentele istorice.'' care nu au observat pe fatada ingusta, inainte. 7 capete de leu sub streasina, iar acum doar 3... Hmm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus