Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Grădina din balcon, o necesitate. „Cu cât timpul între cules și mâncat este mai mic, cu atât beneficiile sunt mai mari”

Grădina din balcon, o necesitate. „Cu cât timpul între cules și mâncat este mai mic, cu atât beneficiile sunt mai mari”

Nutriționiștii sibieni recomandă cu căldură creșterea legumelor și a fructelor cât mai aproape de casă. O mică grădină în balcon ar putea fi chiar cea mai sănătoasă și indicată opțiune, atâta timp cât respectăm și câteva reguli de bază în creșterea și îngrijirea grădinii noastre.

Prospețimea legumelor și a fructelor este un element important atunci când pregătim o masă sănătoasă și plină de nutrienți. Totuși, oricât de aproape ar fi plantele de farfuriile noastre, o importanță deosebită o are în primul rând solul din care acestea vin. Așadar, o atenție sporită trebuie acordată modului în care pregătim „terenul” pentru viitoarea grădină din curtea casei sau din balcon.

„Beneficiile sunt multiple, pentru că noi luăm nutrienți și micronutrienți din legume proaspete, cultivate de noi în casă sau pe lângă casă. Totuși, trebuie să avem în vedere niște aspecte foarte importante – solul, dacă îl luăm din magazin s-ar putea să nu aibă efectele la fel ca cel din grădină, natural, netratat. E important să nu îl tratăm cu îngrășăminte sintetice, ci cu îngrășăminte naturale. Acel tip de soi trebuie dus în casă, pentru legumele noastre naturale. Nu trebuie neglijată nici sămânța propriu-zisă. Aceasta este indicat să nu fie luată din magazine, ci să găsim semințe bune și autentice sau păstrate de la persoane care au făcut agricultură bio”, spune Andreea Echim, nutriționist sibian.
În ceea ce privește beneficiile utilizării de legume, fructe și ierburi aromatice din grădina proprie, acestea sunt cele mai vizibile pe termen lung.
„Nu putem să spunem că economisim timp și bani în acest mod, pentru că și legumele din balcon necesită timp pentru a le pregăti și îngriji, dar beneficiile pe termen lung pentru sănătate sunt de peste zece ori mai bune decât ceea ce găsim în piață, plante importate sau stropite pentru a crește mai repede și mai mari. E mult mai bine să ai o plantă sănătoasă și autentică, crescută și îngrijită de tine acasă, decât una luată din comerț, crescută forțat și nu atât de sănătoasă”.
Medicii spun că este esențial să mâncăm legume și fructe crescute cât mai aproape de zona în care locuim. Asta pentru că, spune Alexandru Mărginean, nutriționist, este important să avem o legătură strânsă cu plantele pe care le folosim în alimentația zilnică.
„De ce este important să mâncăm local. În primul rând, locul în care stăm are o anumită frecvență, asta însemnând că fiecare ființă și plantă preia din energia locului. Cu cât hrana pe care o introducem în corp este crescută în apropierea locului în care stăm, cu atât mai ușor o recunoaște corpul nostru și îi este mult mai simplu să o metabolizeze/integreze. Cultivarea hranei în balcon sau grădină ne permite să fim în legătură cu hrana noastră din timpul creșterii ei și astfel putem să o impregnăm cu gânduri pozitive, astfel încât să se dezvolte în cea mai armonioasă formă. De asemenea, un mic paradis viu, format din legume și fructe, o să ne încânte vederea de fiecare dată astfel încât starea de bine este imediat adusă în sufletul nostru, mai ales când vedem cum rodul muncii noastre se transformă de la sămânță la fruct”.
Unul din cele mai importante aspecte este timpul. Conform nutriționistului, este indicat ca timpul între cules și mâncat să fie cât mai scurt.
„Bineînțeles, nu putem să uităm un lucru important - cu cât timpul este mai mic între cules și mâncatul legumelor și fructelor, cu atât pierderea nutrienților și a energiei lor este mai mică și bio-disponibilitatea pentru corpul nostru este mai mare”.
gradina mea de la oras

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.

 

logo municipiul sibiu

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Partener: Grădina Verde Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus