Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Interviu cu sibianul clasat pe locul 4 la Campionatul Mondial de Robotică. ”Rolul meu acum în Sibiu este doar să atrag atenția că se poate”

Interviu cu sibianul clasat pe locul 4 la Campionatul Mondial de Robotică. ”Rolul meu acum în Sibiu este doar să atrag atenția că se poate”

În vârstă de 40 de ani, sibianul Sebastian Marian este absolvent al Facultății de Inginerie din cadrul ULBS. Săptămâna trecută s-a aflat la Montreal, în Canada, unde a reprezentat România la RoboCup, considerat unul dintre cele mai mari concursuri de robotică din lume. Împreună cu echipa Oxsy, Sebastian a obținut locul 4 în lume, concurând cu oameni cu bugete uriașe în spate și acces la tehnologie de ultimă oră cum poate nici nu există în România. Sebastian merge la RoboCup de 16 ani, de câteva ori chiar reușind clasarea pe podium, performanță de neegalat în Europa.

Rep.: Cât te-ai pregătit pentru RoboCup 2018? Când ai început pregătirile și pe ce te-ai axat?

S. M.: Anul acesta din păcate am avut mai puțin timp să îmi pregătesc echipa pentru competiție, din cauza unor schimbări în viața profesională dar și personală. Însă printre toate astea am reușit să rup câteva săptămâni per total și m-am axat mai mult pentru corectarea unor probleme pe care le-am avut anul trecut și nu spre dezvoltarea unor noi caracteristici, pentru care aveam nevoie de ceva mai mult timp.

35798468_948011332045287_6815235203141730304_n

Rep.: Cum vezi nivelul echipelor participante la RoboCup 2018 față de anul anterior?

S. M.: Da, echipele cresc valoric de la an la an, pentru că majoritatea reprezintă universități mari de prestigiu, care pun mare preț pe rezultate internaționale, practic studenții care sunt angrenați în acest proiect sub conducerea profesorilor evident, au tot timpul din lume să îmbunătățească, să dezvolte și astfel să crească de la an la an tot mai mult. Anul acesta comparativ cu 2017, cel puțin două echipe au crescut considerabil.

Rep.: Cât de mulțumit ești de rezultatul obținut?

S. M.: Da, întrebarea asta mi-o pun și singur în fiecare an. Clișeul este întotdeauna de genul, da sunt mulțumit dar se putea și mai bine. După 16 ani am învățat să știu să pierd și să îmi accept locul obținut, chiar dacă de multe ori am meritat mai mult decât ce am obținut. Au fost evident și ani când am avut șansă și eu și am venit acasă cu un rezultat mai bun decât valoarea echipei de atunci, însă asta se întâmplă în orice competiție. Ca să răspund concret la întrebare pot spune mai mult că sigur, că locul meu în finala de anul acesta a depins practic de un singur joc, însă nu mai contează acum, mergem înainte.

36046881_948501525329601_1781181374976229376_o

Rep.: Ce crezi că înseamnă pentru un oraș de talia Sibiului să aibă un reprezentant pe locul 4 în lume, în cel mai mare concurs de robotică? Simți că ai putea avea nevoie de mai multă susținere locală?

S. M.:  Cred că rolul meu acum în Sibiu este doar să atrag atenția că se poate, și astfel să existe o susținere locală pentru cei tineri care merg înspre astfel de direcții. Practic, studenții și de ce nu, și elevii de liceu, așa cum se întâmplă în alte țări, pot fi sprijiniți mai mult în sensul acesta. Să ai contact cu o astfel de lume de pe băncile școlii te dezvoltă mult profesional, îți da încredere, atitudine și odată cu lucrurile astea vin și rezultatele care evident te duc mai departe. Aici ar trebui municipalitatea să se implice mai mult și să susțină astfel de intenții.

Rep.: Ce așteptări ai de la Sydney pentru anul următor?

S. M.: Spun sincer că îmi doresc să mă întorc campion de la Sydney, cine nu și-ar dori asta? Ideea este aceeași ca de fiecare dată, trebuie să fac față în lupta asta unor echipe care au universități mari în spate, care au programe de cercetare foarte bine puse la punct, apoi au forța de a dezvolta lucruri prin studenții foarte buni care sunt acolo. Ca să o spunem scurt, au oameni, timp și bani. Singurul meu avantaj în lupta cu ei este că sunt același de 16 ani și știu exact tot ce este în spatele acestui program, pe care l-am creat de la zero. Însă îmi mai trebuie încă ceva pentru a fi campion, și asta încă nu a fost să fie. Pe lângă muncă, entuziasm și pasiune, întotdeauna la nivelul asta mai este nevoie și de șansă. Am încredere că va veni și pentru mine, chiar dacă o aștept demult.

35842460_948501595329594_8490622445466681344_o

Rep.: Ce mesaj ai pentru copiii din Sibiu care poate văd în tine un model, un exemplu de urmat?

S. M.:  Da, copiii sunt cei care își fac cel mai ușor un idol, însă nu cred că este cazul cu mine. Cred că cel mai bun model de urmat este acela care îți aduce rezultate. Rețea este destul de simplă, îți trebuie muncă, seriozitate, pasiune și da, îți trebuie și susținere. Asta cred că este singura problemă care ar trebui rezolvată, apoi trebuie cumva promovate și făcute cunoscute astfel de evenimente, ca aceste lucruri să ajungă la cei tineri interesați de domeniu. Aici cred că este și treaba profesorilor care ar trebui să fie mai deschiși la ce se întâmplă în domeniul asta la nivel mondial.

Rep.: Nu în ultimul rând, cine crezi că va câștiga adevărata Cupă Mondială?

S. M.: Da, când nu este și România printre participante parcă te uiți mai trist la ce se întâmplă acolo. Nu am reușit să urmăresc prea multe meciuri, cum eram angrenat în plecarea spre Montreal când a început campionatul mondial, iar aici am avut foarte puțin timp liber. Însă recunosc că am dat în fiecare zi câte un ochi peste rezultate și am văzut foarte multe surprize în acest început. Cine va câștigă este destul de greu de prezis, dar dacă ar fi să aleg acum o echipă în afară României cu care să țin la acest campionat mondial, aș alege-o pe cea a Iranului, pentru că am foarte mulți prieteni din Iran aici și sunt niște oameni foarte ambițioși.

Campionatul Mondial de Robotică RoboCUP este o competiție internaţională în domeniul roboticii şi al calculatoarelor ce are ca scop promovarea sistemelor de inteligenţă artificială în întreagă lume, într-o gamă largă de tehnologii de ultimă oră, unde pot fi integrate şi examinate. RoboCup a ales jocul de fotbal ca subiect de cercetare, de aceea participanții se întreg în meciuri de fotbal simulate cu roboți.

35671376_944411165738637_7676346626679504896_o

Sursa foto: Pagina personală de facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Odin

Acum 5 ani

Bravo, felicitari pentru rezultate si mult succes in continuare!
Raspunde

iliuta

Acum 5 ani

Da, se poate, multe se pot pe lumea asta... chiar si ce ii se intampla baiatului asta!
Raspunde

Jakob

Acum 5 ani

Bravo Sebi!!!!
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 5 ani

Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus