Sâmbătă,
05.10.2024
Innorat
Acum
17°C

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului (II). Și Primăria cere trei milioane de euro Guvernului

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului (II). Și Primăria cere trei milioane de euro Guvernului

Două sunt marile proiecte pe care Primăria Sibiu le pregătește pentru ca orașul să găzduiască cel mai mare eveniment din istoria sa, Summit-ul Uniunii Europene din mai 2019. Pentru unul din proiecte e nevoie de investiții de peste 16 milioane de lei, bani pe care administrația locală speră să îi fie alocați de la Guvern. La fel ca și în cazul Aeroportului, care are nevoie de alte mai bine de zece milioane de lei. Turnul Sfatului continuă serialul dedicat organizării summitului la care sunt așteptate 36 de delegații oficiale, între care 27 de șefi de state și guverne.

Lucrările Summit-ului Uniunii Europene, programat pe 9 mai 2019, la Sibiu vor avea loc în curtea interioară a Primăriei Sibiu. Pe lângă șefii de stat și guverne care se vor așeza la masă, logistica necesară implică nu doar măsuri sporite de securitate, dar și o desfășurare impresionată a celor care însoțesc oficialitățile. Spre exemplu, pentru buna desfășurare a discuțiilor va fi nevoie de serviciile a peste 100 de traducători. Deocamdată, însă, proiectul de amenajare a infrastructurii necesare din sediul Primăriei este la stadiul de studiu. “Pentru buna desfășurare a Summit-ului UE din mai 2019, Primăria Sibiu va implementa două proiecte. Primul se referă la îmbunătățirea funcționalității sediului Primăriei Sibiu din Piața Mare pentru a pune la dispoziția acestei întâlniri europene la cel mai înalt nivel un spațiu la standardele solicitate. Studiul de fezabilitate este în curs de realizare, din acesta urmând să rezulte o valoare estimată a lucrărilor necesare“, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Trei milioane de euro de la Guvern. Pentru un sistem de supraveghere video

Pentru cel de-al doilea proiect concret al Primăriei Sibiu studiile au fost deja definitivate. Este vorba de un sistem de un sistem de supraveghere video cu 108 camere video (care să integreze și cele 15 camere deja existente și schimbate cu unele mai performante în cursul acestui an). “Pentru acest proiect Primăria Sibiu a solicitat alocări de la bugetul de Stat, devizul estimativ ridicându-se la 16 milioane de lei“, mai informează reprezentanții administrației locale, la solicitarea Turnul Sfatului. Indicatorii tehnico-economici ai acestui sistem vor fi supuși votului consilierilor locali în ședința din după-amiaza zilei de joi, costurile estimate fiind de 5,04 milioane de lei pentru utilaje, echipamente și licențe și de 10,65 de milioane de lei pentru construcții și montaj. Sumele includ și TVA.

Viitorul sistem de supraveghere video va trebui să ofere date complexe și despre traficul rutier din oraș, inclusiv prin analiza traficului de la intrări (numărarea mașinilor, evidențierea acestora după mărime și evidențierea vitezei de trafic). Printre funcțiile solicitate în tema de proiectare se numără și “citirea și stocarea automată a numerelor de înmatriculare a autovehiculelor din trafic la intrările și ieșirile din oraș“.

Sistemul va trebui interconectat cu rețelele publice de date, astfel încât va deveni extrem de simplu de urmărit mașina cui se află sau nu în interiorul municipiului, de exemplu. De gestionat, sistemul va fi administrat dintr-un dispecerat amenajat în viitorul sediu al Poliției locale, care va fi situat pe strada Turismului, la nr. 15. Totodată, viitorul sistem de supraveghere va trebui să permită accesarea tuturor datelor și dintr-un al doilea dispecerat, unul secundar, ce va fi amenajat în interiorul Primăriei Sibiu. Unde va urma amenajat un al treilea punct de concentrare a tuturor informațiilor furnizate de sistem, punct ce va fi folosit doar în situații speciale drept spațiu pentru “celulele de criză“.

Softul de analiză a traficului va trebui să identifice automat incidentele de pe străzi și să colecteze datele de trafic. Astfel, vor fi detectate de către sistem, în mod automat, autovehiculele oprite în trafic, zonele unde traficul este blocat, autovehiculele care circulă pe sens interzis, dar și pietoni aflați pe spațiul carosabil.
“În contextul preparativelor instituționale subsumate procesului de organizare și exercitare de către țara noastră, în primul semestru al anului 2019, a președinției Consiliului UE, respectiv a desfășurării Consiliului European (Summit-ul șefilor de stat) care va avea loc la Sibiu, în data de 9 mai 2019, evaluările derulate de Serviciul de Protecție și Pază, în cooperare cu Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Inspectoratul de Poliție al municipiului Sibiu, pe dimensiunea acestui important eveniment, au relevat necesitatea realizării unui sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu. Acest sistem reprezintă o soluție tehnică pentru cunoaștere, prevenirea și contracararea unor incidente de securitate sau de altă natură, aferente desfășurării în bune condiții a summit-ului UE. Realizarea sistemului de supraveghere video în municipiul Sibiu este un obiectiv ce vizează securitatea și siguranța națională și europeană, sens în care am solicitat Guvernului, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alocarea resurselor financiare necesare de la bugetul de stat“, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre referitor la indicatorii tehnico-economici ai sistemului de supraveghere video. Studiul de fezabilitate pentru acest sistem a fost realizat de SC Syntegra Security SRL, din Onești (județul Bacău).

Plus restul orașului

În afara celor două proiecte aflate încă în stadiu incipient, reprezentanții Primăriei vorbesc și despre pregătirea infrastructurii – în special cea rutieră – a Sibiului. “Primăria Sibiu a avut în vedere adaptarea graficului de lucrări de reparații pe principalele artere și în zonele centrale planificate pentru perioada 2018-2019 în vederea îmbunătățirii condițiilor de circulație pentru sibieni. Astfel încât să nu existe anul viitor șantiere deschise în aceste zone principale, o parte dintre lucrările programate în 2019 au fost devansate și vor fi realizate anul acesta. Spre exemplu, s-au realizat lucrări pe bulevardul Corneliu Coposu, pe strada Râului și Cibinului și în Piața Unirii și sunt în curs pe Calea Dumbrăvii, bulevardul Vasile Milea și șoseaua Alba Iulia“, mai anunță Biroul de presă, la solicitarea Turnul Sfatului.

Și aeroportul a cerut bani Guvernului

Investițiile pe care diferite instituții din Sibiu trebuie să le realizeze pentru a găzdui summitt-ul de anul viitor au nevoie de mai multă susținere financiară de la Guvern. După cum arăta Turnul Sfatului și în urmă cu câteva zile, și Aeroportul Internațional Sibiu a solicitat Guvernului alocări de peste zece milioane de lei, pentru noi dotări atât pentru operarea aeronavelor, cât și pentru sporirea măsurilor de securitate.
Citiți aici articolul despre proiectele Aeroportului sibian: Cel mai mare eveniment din istoria orașului. Imaginea Sibiului depinde de premierul Viorica Dăncilă
Summit-ul de la Sibiu, din 2019, este cel mai mare eveniment internațional găzduit de oraș în întreaga sa istorie. Se estimează că între 2.000 și 3.000 va fi numărul persoanelor care vor facce parte din cele 36 de delegații oficiale așteptate la Sibiu, dintre care 27 vor însoții șefi de state și de guverne. Totodată, se estimează că 1.000 de jurnaliști vor veni aici, pentru a relata despre summit-ul organizat pentru a repune în discuție modul de funcționare al Uniunii Europene, după ieșirea Marii Britanii. Turnul Sfatului a solicitat detalii despre proiecte și planuri și celorlalte instituții publice care au sau ar putea avea un rol în organizarea celui mai mare eveniment internațional din istoria Sibiului. Aceste informații vor face subiectul mai multor articole care urmează a fi publicate de Turnul Sfatului. #EURoadToSibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 6 ani

Acest Summit este propagandă electorală pe bani publici pentru Iohannis și dacă sunt deștepți sașii bătrânei le rămâne și lor la FDGR destui bani!Nu trebuie să se teamă sașii bătrânei că pentru ei nu există DNA! Acum numai pentru români există DNA! Ați înțeles?
Raspunde

Omg

Acum 6 ani

Mai postacule Nicușor , DNA se ocupa cu anchetarea marilor corupți , a demnitarilor , nu are treaba cu oamenii de rând , dar tu și publicul captiv al Latrinei securistului Voiculescu sunteți prea reduși ca sa înțelegeți asta!!! Ati făcut din DNA o sperietoare, toți striga ca DNA bagă la închisoare oameni nevinovați când de fapt ei anchetează doar marii corupți , nu asistații social votanți PSD! Understood ?
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Sa fie acest summit chiar cel mai mare eveniment din istoria sibiului? Nu e cam exagerata afirmatia?
Raspunde

Omg

Acum 6 ani

Poate stii tu mai Aghiuță care e cel mai mare:)) Ce mai face Ceaușescu , e la tine in custodie, nu?);
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristina Apahideanu

Acum 6 ani

E evident ca sibienii tot la Bucuresti stau cu mana instinsa, de la capitala se primesc banii, altfel ar fi un oras falimentar. Sa fiti mandri de Bucuresti si sa nu va mai credeti superiori pentru ca va depasesc si oltenii si moldovenii la bun simt si civilizatie!
Raspunde

Omg

Acum 6 ani

Nice try :))
Raspunde

Diana

Acum 6 ani

Noi Sibieni suntem tare mandri de acest evenimet care se va desfasura in orasul nostru cu ocazia asta ne vor cunoaste o lume intreaga asta va fi reclama noastra vor veni mult mai multi turisti si mai ales se vor strange bani la buget care va ajuta orasul cu mai multe investiti..
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Ne trebe doar un perete curat, lat cat sa incapa aia 27 care se pozeaza. Si translator nu trebe decat unul, pentru "premiera" Romaniei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus