Legumele și condimentele sunt mai bune dacă le cultivăm și le creștem noi, decât dacă le cumpărăm, spun nutriționiștii. Mai mult, atunci când mâncăm ceva smuls direct din ghiveciul din balcon, nivelul antioxidanților din leguma respectivă este maxim, iar aceștia acționează eficient în neutralizarea radicalilor liberi, explică Andreea Echim, nutriționist. Tocmai de aceea, prin amenajarea unei “grădini în balcon“, sibienii pot beneficia din plin de efectele pozitive ale legumelor și plantelor aromatice.
Cu cât sunt mâncate mai repede după ce sunt culese sau scoase din pământ, cu atât mai eficiente sunt vitaminele de care dispun aceste legume, explică nutriționistul. Tocmai de aceea, o mică grădină la doar doi pași de locul unde gătim este ideală.
Roșii - proprietăți și beneficii
Roșiile sunt o sursă bună de antioxidanți, ele fiind foarte bogate în vitaminele A,K, C dar și vitamine din grupul B (B1,B6,B9). Ca și surse de minerale conțin potasiu, magneziu, fosfor, mangan și cupru. De asemenea, conțin o cantitate mare de licopen, un antioxidant puternic, care poate preveni diferite tipuri de cancer și boli cardiovasculare.
Cel mai bun mod prin care putem asimila tot ceea ce au tomatele de oferit este prin sucul de roșii făcut imediat după ce le luăm din ghiveci.
Castraveți
Castravetele este o cultură populară de legume folosită în medicina tradițională indiană din cele mai vechi timpuri. Această legumă are un conținut foarte ridicat de apă și un conținut foarte scăzut de calorii. Are potențial antidiabetic, de scădere a lipidelor și activitate antioxidantă.
Castraveții au o acțiune de curățare în interiorul corpului prin eliminarea toxinelor. Sucul de castravete proaspăt este utilizat pentru hrănirea pielii. Oferă un efect calmant împotriva iritațiilor pielii și reduce umflarea. Castraveții au, de asemenea, puterea să se relaxeze și să atenueze durerea arsurilor solare. Fructul este agent frigorific, hemostatic, tonic și util în hiperdipsie, termoplegie etc. Semințele sunt folosite pentru a preveni constipația. Din nou, castravetele va fi cel mai eficient mâncat proaspăt, astfel încât toate vitaminele să își facă efectul la capacitate maximă.
Ardei
Ardeii conțin o listă impresionantă de nutrienți, care sunt cunoscuți pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor. Ardeii dulci conțin cantități mici de capsaicină, un compus alcaloid, cu proprietăți anti-bacteriene, anti-cancerigene, proprietăți analgezice și anti-diabetice. De asemenea, reduce trigliceridele și nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.
Ardeii proaspeți sunt o sursă importantă de vitamina C, deosebit de concentrată în ardeiul rosu.
Ardeiul gras conține vitamina A, alfa si beta caroten, luteina, Zeaxanthina și criptoxantină. Împreună ajută la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi generați în timpul stresului și în condiții de boală.
Tot în ardei găsim fier, cupru, zinc, potasiu, mangan, magneziu și seleniu.
Fasole oloagă
Fasolea este și ea bogată în antioxidanți. Conține molibden, implicat în procesul de detoxifiere. Această legumă este de asemenea o sursa importantă de fibre și proteine și are un indice glicemic scăzut.
Ajută la reglarea depozitelor de grăsime din organism și este bogată în minerale, cum ar fi acid folic, magneziu și fier. Consumul de fasole este foarte indicat femeilor cu deficit de fier, în special în timpul menstruației sau al sarcinii.
O cană de fasole albă poate să ofere peste 50% din cantitatea zilnică recomandată de fibre.
Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
Sponsor principal: Oasis
Partener: Grădina Verde Sibiu
Foto: arhiva TSAbonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Andreea Echim , iahnie de fasole , Grădina Zoologică , Turnul Sfatului , Sănătate Publică , Căsuța Crucii Roșii , Primăria Municipiului Sibiu , Ion Ardeion , legume , Agenda Comunității , proaspăt , nutritionist , Grădina Verde Sibiu , Ziua Castraveților
Vizualizari: 3662
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Prof. de Geografie
Acum 7 ore
@Hermannstadt
Acum 7 ore
Pastor Marginas
Acum 7 ore
Pastor Marginas
Acum 9 ore
X