De trei ani, sibienii ar fi trebuit să circule cu trenuri care rulează cu 160 de km la oră între Copșa Mică și Sighișoara. Doar că termenele prevăzute în contractele semnate în 2012 nu au mai fost respectate, iar acum CFR Infrastructură poate anunța doar punerea în funcțiune a câte unui fir de circulație, pe un nou traseu care include și cel mai lung tunel de cale ferată dat în funcțiune după Revoluție.
De miercuri, 25 iulie 2018, va fi deschisă circulația feroviară pe un nou tronson al porțiunii de cale ferată care leagă Ațelul de Sighișoara, via Copșa-Mică. Acest nou tronson include și un nou traseu în zona cuprinsă între Daneș și Sighișoara (localități din județul Mureș), traseu pentru care a fost nevoie a fi săpate două tuneluri și un nou pod peste Târnava Mare. Dintre cele două tuneluri, unul deține “recordul“ de lungime în rândul acestei categorii de construcții finalizate în ultimii aproape 30 de ani. “Lucrările de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe noua variantă de traseu dintre Sighişoara şi Daneş, pe care au fost construite trei lucrări de artă importante - Podul în formă de Arc peste râul Târnava Mare, în lungime de 134,6 m, Tunelul Sighişoara, în lungime de 401 m şi Tunelul Daneş, în lungime de 969 m, cel mai lung tunel de cale ferată construit în România după 1989 - vor permite atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h pe o lungime cât mai mare a traseului Sighișoara – Aţel“, se arată într-un comunicat de presă emis de CFR Infrastructură.
Lucrările tot nu sunt finalizate
În februarie, aprilie și mai 2012, autoritățile centrale semnau contractele de execuție de lucrări pentru modernizarea a trei tronsoane de cale ferată cuprinse între Sighișoara și Ațel, Ațel și Micăsasa și, respectiv, Micăsasa și Coșlariu. Toate aceste trei tronsoane traversează diferite localități ale județului Sibiu, iar termenul de finalizare a lucrărilor era de trei ani de la semnarea contractelor.Chiar dacă au trecut mai bine de trei ani de la termenul inițial de finalizare a lucrărilor, de lucru încă mai este, anunță autoritățile. “Pe tronsonul Sighişoara - Coşlariu, în lungime de aproximativ 100 km, lucrările de modernizare pe cele trei loturi Sighişoara - Aţel, Aţel - Micăsasa şi Micăsasa - Coşlariu sunt executate în proporţie de 94% (...). Menţionăm faptul că, lucrările de modernizare aflate în execuţie între Sighişoara şi Coşlariu acoperă o gamă complexă de lucrări feroviare (linii, peroane, instalații de siguranță și dirijare a traficului, gări, puncte de oprire, poduri, podețe, tuneluri, pasaje pietonale, treceri la nivel, substaţii de tracţiune) şi au ca obiectiv general asigurarea interoperabilităţii infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului Rin-Dunăre (ramura nordică), îmbunătăţirea calităţii transportului feroviar, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă şi introducerea sistemului ERTMS/ETCS Nivel 2“, mai arată cei de la CFR Infrastructură.
Tunelul dinspre Sighișoara al noului traseu care leagă pe cale ferată Copșa Mică de Sighișoara
Tocmai lucrările la instalațiile de semnalizare feroviară (sistemul, ERTMS, GSM-R, centralizare electronică și centru de control) la care fac referire cei de la CFR Infrastructură sunt cele care țin în urmă finalizarea lucrărilor. Acest contract a fost atribuit în septembrie 2014 pentru tot tronsonul de cale ferată cuprins între Sighișoara și Simeria asocierii formată din firmele SC Alstom – Transport SA – SC Alcatel Lucent România SRL – SC PAS 97 SRL. Valoarea lucrărilor este de aproape 300 de milioane de lei, fără TVA, iar termenul de finalizare este de cinci ani și patru luni (adică în ianuarie 2020).
În acest context, circulația pe fiecare dintre tronsoanele amintite se desfășoară doar pe câte un fir modernizat.
Intervalele de stații modernizate și date în exploatare ◘ Sighişoara - Daneş (fir II pe traseul nou) ◘ Daneş - Dumbrăveni (Fir I) ◘ Dumbrăveni - Aţel - Mediaş (Fir II) ◘ Mediaş - Copşa Mică (Fir I) ◘ Copşa Mică - Micăsasa (Fir I) ◘ Micăsasa - Valea Lungă (Fir I) ◘ Valea Lungă - Blaj (Fir I) ◘ Blaj - Crăciunel (Fir II) ◘Crăciunel - Podu Mureş (Fir I) Sursa: CFR InfrastructurăPe lotul de cale ferată Sighișoara – Ațel, lung de 28,22 km, constructorul angajat este asocierea FCC – Alpine - AZVI, valoarea inițială a contractului fiind de 862,64 de milioane de lei, fără TVA. Lotul de cale ferată cuprins între Ațel și Micăsasa (29,7 km) a fost încredințat pentru suma de 747,49 de mil. de lei asocierii Asocierea FCC Apine - AZVI – Straco, iar lotul cuprins între Micăsasa și Coșlariu (37 de km), asocierii Aktor Tehnical Societe Anonyme – SC Arcada Company S.A., pentru suma de 721,85 de milioane de lei.
Sursa foto: CFR Infrastructură
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Arcada Company , Copșa Mică , Aktor Tehnical Societe Anonyme , Târnava Mare , Alcatel Lucent România , Cale Ferată Cârţa , Tunelul Daneș , cel mai lung tunel , tunel luminos , Pentru Sibiu , tren cfr calatori , Deci Sighişoara , Coridorului Rin , Podu Mureş , Tunelul Sighişoara , Valea Lungă
Vizualizari: 3443
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 7 ore
Ilarie
Acum 7 ore
Un sibian
Acum 7 ore
Luminița Vaida
Acum 7 ore
Ioan