Vineri,
23.10.2020
Cer Senin
Acum
17°C

Grădina mea de la oraș. Maceratul de urzici, ingredientul pentru o grădină „sănătoasă”

31 Iulie 2018 22:08

Grădina mea de la oraș. Maceratul de urzici, ingredientul pentru o grădină „sănătoasă”

Să întreținem o grădină, fie că este în balcon sau în curtea din spatele casei, nu este niciodată o muncă ușoară, iar un mare pericol este udarea excesivă. Întrucât tendința generală este să le udăm în fiecare zi, specialiștii spun că acest lucru nu este benefic plantelor. În ceea ce privește dăunătorii, atunci când „grădina” este amenajată în bucătărie, un loc ferit de lumea exterioară, aceștia nu constituie o problemă importantă.  

Cât de des trebuie udate plantele

Daniela Greulich, de la „Ferma Bio Ilimbav”, spune că plantele ar trebui udate cel mai des odată la două-trei zile.

„Dacă sunt ținute în balcon, e important să nu fie udate de ploaie, ci doar să le udăm noi atunci când e nevoie. Roșiile apreciază un pământ mai secetos, dar în general plantele se învată după cum e umiditatea. Spre exemplu, dacă le udați în fiecare zi, iar apoi o zi nu le udați, ele vor simți și nu vor reacționa în mod pozitiv. Totuși, este bine de ținut minte faptul că nu este indicat ca plantele să fie udate în fiecare zi, ci mai degrabă odată la două, trei zile sau când se simte pământul mai uscat. Același lucru se aplică și la ierburile aromatice”, spune Daniela.
Când sunt mici, plantele trebuie udate mai des, dar nu în fiecare zi. Pe măsură ce cresc, zilele de udat se răresc și ele. Spre deosebire de plantele pe care trebuie să le udăm dacă le ținem în bucătărie sau într-un balcon acoperit, cele din grădină trebuie udate doar atunci când este secetă mare.

La tomate, este foarte important de reținut că nu este indicat să fie ude frunzele. Așadar, atunci când le udăm, trebuie să dăm cu apă doar pe pământ, nu și pe plantă.

 

„Zama de urzică”

Urzicile se taie mărunt, sunt băgate în apă și lăsate la soare două-trei săptămâni. Abia după ce trece acest timp necesar pentru ca planta să își lase zeama, sucul astfel rezultat, respectiv maceratul de urzică, va putea fi folosit. Totuși, este bine de reținut faptul că zeama de urzici are un miros înțepător și foarte neplăcut. Zeama de urzică este foarte bună pentru pământul în care cresc plantele din „grădina” noastră din balcon, dar și atunci când vrem să le stropim împotriva dăunătorilor.

„Zama miroase foarte urât, aproape insuportabil. Ea ajută foarte mult la creșterea plantelor în schimb. E foarte bună pentru orice problemă pe care o avem cu grădina noastră”
Totuși, ea nu trebuie folosită foarte des, ci mai degrabă de două ori pe lună, cel mult.

 

Pământul cel mai potrivit pentru plantele din balcon 

Cel mai bun pământ în care putem să creștem plante sănătoase este cel din pădure, spun specialiștii. Este un pământ foarte gras și natural. Aproape la fel de bun este și pământul din mușuroiul de furnici. Comparativ cu un pământ „curat”, luat direct din natură, cel luat din comerț ar putea să dețină mai puține proprietăți.

Ca îngrășământ natural, cel mai potrivit este gunoiul de grajd. Acesta va fi adăugat înainte de a planta legumele și ierburile, un sfert gunoi de grajd și restul pământ.

 

Cel mai mare dăunător - ploaia acidă

În general, legumele nu trebuie tratate împotriva dăunătorilor, ci trebuie ferite de ploaie. În grădini, cea mai mare problemă o constituie ploile acide, în urma acestora apărând mici pete maro, ca niște ciuperci, spun horticultorii. Un remediu important și natural chiar și împotriva acestor ploi nocive pentru plante este zama de urzici menționată mai sus.

 

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.

logo municipiul sibiu

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus