Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
16°C

HIV a crescut cu 34% în 2018

HIV a crescut cu 34% în 2018

Zilele trecute, la cafeneaua Perla din Piața Mare nu pentru a audia vreun concert grandios, ci pentru a dezbate problemele sexualității, sibienii, au profitat de expertiza, cazurile și provocările profesionale ale unor specialiști veniți să le vorbească: polițist, medic ginecolog, medic boli infecțioase și psiholog astfel încât sala cafenelei a fost arhiplină. Așa am aflat din partea doamnei doctor Victoria Bîrluțiu, că în Sibiu numărul cazurilor de HIV a crescut în acest an cu 34%, și mai ales în rândul tinerilor, că bolile cu transmitere sexuală sunt încă foarte răspândite și că nefolosirea prezervativului este o practică curentă cu riscuri multiple pentru sănătate și viață ca de altfel și practica partenerilor multipli.

36541809_638667436491554_51693007ee0334406656_n

Unii credeau că este încă un subiect tabu și nimeni nu va avea curajul să spună ce are pe suflet. Or aproape trei ore părinți, adolescenți, cadre medicale, profesori, psihoterapeuți, oameni de afaceri, cetățeni de rând care doar au văzut afișul și au intrat și-au manifestat interesul prin întrebări. Pretextul a fost lansarea cărții ”Dependența Sexuală” (Ed. Medicală, 2018) a psihologului Mihai Copăceanu, însă seara s-a dovedit a fi de real interes pentru că întrebările au vizat tematici sensibile precum diferența dintre o sexualitate normală și una patologică, cum ne protejăm copiii de pedofili, cum le vorbim copiilor despre sexualitate, cum și când ne adresăm unui ginecolog sau cum evităm agresiunea sexuală.

Pentru a doua oară în ultima lună, din partea Poliției a participat doamna subcomisar Mihaela Huzoaică din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității pentru a ne vorbi despre o altă față a Sibiului, spre exemplu, despre destructurarea recentă a unei rețele care implica aproape 50 de minori puși, printre altele, sub influența drogurilor să comită acte de tip homosexual, să fie filmați și șantajați. Ce-i drept numărul de agresiuni sexuale și violuri parcă e din ce în ce mai mare, nu trece săptămână să nu citesc în Turnul Sfatului despre un alt caz de agresiune sexuală. Drept dovadă a doua zi după dezbatere am aflat că un sibian a fost acuzat că a sechestrat și a încercat să violeze o fată de 15 ani.

Medicul ginecolog, Elena Ucenic, ne-a prezentat cazurile de la cabinet, paciente minore cu sarcini nedorite, paciente care și-au provocat traumatisme vaginale pentru că practicau încă pseudo-metode anticoncepționale vechi și periculoase (aplicare locală de aspirină) și a accentuat cât de mult contează să-ți înveți copilul încă de mic despre sănătate sexuală, corp sănătos și psihic echilibrat.

De fapt, când îi explici copilului tău despre sănătatea și valoarea propriului corp, despre importanța părților intime, când îi răspunzi curiozității și preocupărilor sale îi transmiți nu doar informație sigură și validă cât siguranță și încredere. Și copiii au nevoie să se încreadă în părinți pentru că încrederea părinților este baza încrederii lor. Știți că doar 5% dintre copii discută cu părinții lor despre aspectele vieții lor sexuale? Ce înseamnă asta? Că sunt supuși unor influențe negative fie din partea unui anturaj (de obicei amici mai mari uneori nu cu bune intenții) și desigur internetului. Și internetul e plin de minciună. Copii au nevoie de a-și dobândi noi abilități, de exemplu, de a refuza propunerile unor necunoscuți fie că sunt pe stradă fie în mediul virtual, că sunt în miezul zilei sau noaptea după ieșirea din club. Ce e trist în Sibiu că vezi copii de 12-13 ani bătând cluburile la rând în weekend și în vacanță, că se supun unor riscuri de necrezut, iar atunci când se întâmplă o agresiune sexuală nu au puterea să spună părinților sau bunicilor sau dacă spun nu sunt crezuți. De fapt peste 90% dintre agresiunile sexuale au loc între persoane care se cunosc și adolescenții au nevoie de abilități de a spune NU, de a evita contextele nefavorabile iar atunci când sunt la risc să spună adulților. În peste 55% din cazuri consumul de alcool este prezent și în Sibiu, minor fiind, poți cumpăra liniștit de la orice alimentară o doză de bere sau o sticlă de vodcă. Când se întâmplă, să vorbești despre o traumă sexuală este extrem de dificil de aceea mulți dintre copiii nu au puterea de a spune prin ce au trecut.

Cea mai des întâlnită replică din partea părinților când vine vorba de educație sexuală este ”lasă nu trebuie să știi tu d-astea, ești prea mic, ai timp să înveți”, ”mi-e rușine să-i zic” sau ”nici mie nu mi-a zis nimeni și nu am ajuns rău”. Cea mai mare frică falsă a părinților este aceea că informând copilul despre aspectele sexuale ale vieții sale de fapt îl încurajezi să practice precoce comportamente sexuale. Nimic mai fals. Dimpotrivă, studiile ne arată limpede că în societățile unde copiii beneficiază de educație sexuală numărul agresiunilor sexuale este mult mai scăzut. În practică, pedofilii identifică cu ușurință copiii vulnerabili și un copil neinformat este nesigur, neîncrezător și deci vulnerabil și pedofilul știe că acest copil nu îl va trăda. Însă un copil care are cunoștințe și încredere și care discută deschis orice aspect al vieții personale cu părinții săi este un copil care nu va cădea pradă pedofililor care sunt perverși și manipulatori.

O cercetare din 2012 condusă de dr. Cornelia Rada de la Academia Română ne arata limpede câteva aspecte extrem de îngrijorătoare 1) Tinerii îşi încep viaţa sexuală încă de la 15 ani, în special cei cu educaţie scăzută şi din zonele rurale 2) 60% dintre cei care şi-au început viaţa sexuală, primul act sexual l-au avut în mai puţin de o lună de când şi-au cunoscut partenerul. 3) doar 23% au folosit metode de protecţie sexuală 4) numărul mediu de parteneri sexuali a fost 4, cu un maxim de 6 în cazul bărbaților 5) doar 10% din informaţiile primite despre sănătatea sexuală au fost primite la şcoală, sau de la cabinetele medicilor şi aceasta s-a întâmplat după vârsta de 14 ani.

În România, pas cu pas legislația se îmbunătățește. Ieri, preşedintele Iohannis, a promulgat Legea care interzice actele de hărţuire în public şi în privat, astfel:

„Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât şi în privat”, o lege care prevede că aceste acte contravenţionale se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 de lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în condiţii care este considerată infracţiune.

Și dacă intersul a fost atât de explicit manifestat am încrederea că întâlnirile vor continua. Închei cu sfatul regretatei Adina Popescu, alpinistă, către părinți: " Învață-i pe copii să iubească călătoriile și natura și nu vor avea niciodată bani pentru droguri"

 

Comentarii

5 comentarii

dr. alban

Acum 3 ani

Bla-bla... Si isi dau drumul fara frica... fete de 15-16 gravide, altii infectati cu HIV sau altele mai putin mortale.. Nema educatie... Ar trebui sa le spuna cineva direct si pe intelesul lor ca, daca umbla la cutia cu maimute, poate aparea un copil sau se pot imbolnavi si muri... nu merita sa-ti distrugi viata pt. asa ceva... te saturi de nunta si de voie buna, dar de sex...
Raspunde

Ani

Acum 3 ani

Posturile de televiziune sunt bune numai de porcarii. In locul lor, mediatizarea unor asemenea discutii ar fii mult mai benefica. Trebuie insa intai descuiata mintea parintilor pentru a nu ajunge la drame de sarcina la 15 ani sau imbolnavire cu o boala sexuala.
Raspunde

tanti marioara

Acum 3 ani

Poate parintii se jeneaza si nici nu stiu ce sa le spuna. Din experienta ;or? Mai potrivit este o persoana calificata pt. asa ceva care stie cum sa-i ia si cum sa le explice... un psiholog, un sexolog, un medic...
Raspunde

rosu

Acum 3 ani

Ce ma enerveaza desteptii astia care ne dau in cap in fiecare zi cu procentele! Pai daca anul trecut or fost doi infectati, iar anul asta 3 inseamna ca or crescut cazurile cu 33 la suta. Cate cazuri sunt de fapt, o mie, o suta de mii? Daca doi din aia trei mor pana la anul, inseamna ca scad cazurile cu 66 %, si fara cartea lu´ domnu doctor.
Raspunde

jjhj

Acum 3 ani

Sida nu exista si sunt informatii suficiente pe net.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus