Joi,
24.04.2025
Partial Noros
Acum
9°C

Complexul ASTRA din Sibiu a fost reacreditat de Ministerul Culturii. „Procedura este învechită”

Complexul ASTRA din Sibiu a fost reacreditat de Ministerul Culturii. „Procedura este învechită”

Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu a fost reacreditat pentru următorii 5 ani prin ordin al ministrului Culturii și Identității Naționale. Directorul instituției crede că această prevedere, chiar dacă nu afectează activitatea muzeului, este una învechită și trebuie schimbată.

Ordinul a fost semnat de ministru pe 13 iulie și a intrat în vigoare pe 9 august 2018. Potrivit Legii muzeelor și a colecțiilor publice, adoptată în anul 2003, în funcţie de forma de proprietate, de constituire şi de modul de administrare a patrimoniului muzeal, muzeele şi colecţiile publice se pot afla în proprietate publică sau privată. Acreditarea acestora se aprobă, la propunerea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, prin ordin al ministrului Culturii.

Muzeul ASTRA este cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, fiind inaugurat pe 19 august 1905. Instituția s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală. În perioada de după Marea Unire (1918-1919), muzeul a cunoscut o dezvoltare impetuoasă devenind, după Muzeul Brukenthal, cel mai valoros şi important muzeu al Ardealului. În prezent, Complexul Național Muzeal ASTRA include patru unități: Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale, Muzeul de Etnografie Universală FRANZ BINDER, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească EMIL SIGERUS.

Conform Criteriilor și normelor de acreditare a muzeelor și a colecțiilor publice din anul 2007, reacreditarea este obligatorie o dată la 5 ani, dar nu poate fi inițiată mai devreme de 3 ani de la ultima acreditare.

„E o procedură firească acum, la fel cum activitatea mea, ca director, este evaluată. Toate muzeele din țară trec prin acest lucru. Dar dacă mă întrebați pe mine, e o mare prostie - legea trebuie modificată urgent. Dacă ești muzeu național, oricum ești obligat prin lege să ai număr de zile de cercetare, număr de publicații etc. Te acreditezi ca să ce? Mă rog, legea muzeelor, a patromoniului imaterial, toate trebuie încet-încet schimbate și aduse la ceea ce înseamnă provocările secolului XXI. Cultura nu trebuie pusă numai în slujba cercetării științifice, ci și în slujba comunității: toată cercetarea noastră științifică, toată baza - acțiunile culturale pe care le facem, târgurile, proiectele de centenar - toate sunt puse în slujba comunității”, ne-a spus directorul general al complexului, Ciprian Ștefan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus