Marţi,
11.08.2020
Parțial Noros
Acum
24°C

Interviu cu protestatarul reținut de jandarmi: „Nu am încercat să instig, am pus doar o întrebare”

13 August 2018 19:57

Interviu cu protestatarul reținut de jandarmi: „Nu am încercat să instig, am pus doar o întrebare”

Lucian Stoica are 36 de ani, s-a născut în Cisnădie și de câțiva ani stă la Brașov. A terminat IT și marketing, iar acum lucrează ca programator. Din când în când vine în vizită la Sibiu. El este bărbatul care a fost ridicat aseară de jandarmii sibieni și dus la sediu.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Lucian despre protestul de duminică seara, discuțiile pe care le-a avut cu organizatorul protestelor din Sibiu, Doru Apostol, dar și despre momentul în care a fost reținut de jandarmi.

Veniți la proteste des?

Am fost sâmbătă seara și duminică seara. Înainte de asta am mai fost la OUG 13.

Care a fost problema duminică seara? V-am auzit că vorbeați cu Doru Apostol, organizatorul protestelor. Ce i-ați spus?

I-am reproșat pe drum că efectiv și cu o seară înainte și aseară i-a dus pe oameni pe alt traseu. L-am întrebat de ce nu mergem în Piața Mare, care e inima Sibiului, da? Exact cum în București oamenii aceia merg în Piața Victoriei, de ce nu se merge în Piața Mare. Mi-a spus că e un concert și nu se poate, pentru că nu a primit autorizație. Am spus „Ok, dar și data viitoare o să fie alt concert și mereu vor fi evenimente. Asta înseamnă că nu mai primim autorizație și nu mai avem voie să mergem pe acolo?”. Și cu o seară înainte, la fel ne-a ocolit.

De ce este asta o problemă? Faptul că nu respectați un anumit traseu?

Pentru că eu consider că este o manipulare. A fost totul condus de un colonel în civil.

Vreți să spuneți că nu Doru Apostol coordona protestele?

Exact. Totul a fost condus de acel domn colonel, prin contact constant cu colegii săi. Mi se pare că aseară a fost autorizație să se vină până pe Constituției, dar noi de la Parcul Tineretului am trecut pe Coposu, apoi în giratoriul de la Ramada și am ajuns pe Mitropoliei. Am vrut și acolo să mergem pe Bălcescu și mi-a spus că nu avem voie că ăsta este traseul.

IMG-20180812-WA0118

Totuși, credeți că mai mult contează traseul decât acțiunea în sine?

Ce a contat în sensul negativ a fost faptul că îți face poliția traseul și poliția definește totul, de fapt jandarmeria, așa cum era acel colonel. Iar oamenii sunt plimbați precum oile și suntem manipulați. În zona centrală nu suntem lăsați și în ideea de a obosi oamenii sau ceva de genul ne plimbă și ne ocolesc. Nu înțeleg de ce trebuie să conducă altcineva decât cel care organizează traseul.

Ați încercat să instigați lumea aseară?

Nu am încercat. Depinde ce se înțelege prin instigare. Nu pot să redau exact ce i-am spus (n.r. lui Doru Apostol, organizatorul mitingurilor) dar l-am întrebat „De ce ne ocoliți și ne duceți pe ocolite și ne obosiți și ne tot învârtiți? De ce nu mergem direct în Piața Mare?”. Mi-a răspuns că nu se poate că e concertul și apoi l-am întrebat „Ok, nu se poate, dar după ce se gată aprobarea, adică bucata aceea de drum unde pe aprobare zice că e finish-ul, nu se poate merge fiecare în treaba lui?” și mi-a spus din nou că nu se poate.

Dar în fața sediului PSD ce i-ați spus?

În fața sediului le-am reproșat și lui, dar și domnului Cristian Roman (n.r. fost prefect de Sibiu), că „V-ați vândut precum niște c***e”. I-am pus niște întrebări domnului fost prefect imediat după ce s-a lăudat că a fost la 4-5 secunde să moară, după acel discurs politic anti Carmen Dan și a avut ceva cuvinte la adresa dânsei. Se pare că Jandarmeria atunci nu a văzut că urlă și ține niște propagandă sau ceva de genul.

Spuneți că vi s-a părut că el ar fi încercat să instige mulțimea?

Nu a încercat să instige. Feeling-ul meu este că, și sper să mă înșel, și-a făcut un fel de reclamă „să vă arăt eu cum am fost la București și m-am bătut cu ăia”, bătut între ghilimele spun. La final l-am întrebat dacă are două minute, a fost de acord, am discutat foarte calm și l-am întrebat și pe el de ce ne plimbă ca pe oi și mi-a spus că nu el a organizat și că nu știe.

În timpul discursului l-am văzut pe un bărbat în civil pe care l-am recunoscut ca fiind jandarm pentru că am văzut că se uita la mine cu o oarecare ură. Așa că l-am întrebat „De ce vă uitați așa urât la mine, în halul ăsta?”. Într-un final m-am trezit luat pe sus. Astăzi m-am întâlnit cu dânsul la Judecătorie și l-am văzut și aseară la Jandarmerie.

V-ați gândit că poate v-au ridicat jandarmii pentru că ați vorbit pe un ton mai agresiv?

Eu cred că s-au simțit ei lezați efectiv cei doi de ceea ce am spus.

instigator batut

V-au luat pe sus. Ce s-a întâmplat apoi?

Ce înseamnă luat pe sus? Înseamnă că efectiv nu a venit cineva să îmi spună „bună seara, eu sunt agent cutărescu, prezentați-mi buletinul”, absolut nimic. M-au luat cred că doi de mâini și doi de picioare. A durat o fracțiune de secundă. Efectiv m-au luat și m-au târât spre dubă. Am început să urlu, pentru că eram speriat, nu-s chiar flămânzi ăștia, cred că cel mai „flămând” dintre ei are vreo 1,80 și vreo 80 de kile. S-au flancat din toate direcțiile astfel încât eu să nu mă mai văd. Așa că am strigat după ajutor. Țin minte că am văzut ceva blițuri sau o cameră cu o lumină puternică, atât îmi amintesc. Mi-au sucit mâna, au tras de mine, se pare că știu băieții, e destul de ușor să îți sucească mâna dar fără să lase urme. După ce m-au aruncat în dubă, acolo erau trei jandarmi și șoferul, iar în spatele meu a stat un jandarm blond cu o figură de pitbull, un șef al lor cred, care s-a lăsat cu brațul pe gât, cu toată greutatea. Efectiv nu am mai avut aer.

Înainte să mă bage în dubă, le-am spus „Băi, vă dau buletin, vă dau ce vreți. Ce vreți?” și am cerut ajutor. Cât eram în dubă mi-au luat la un moment dat telefonul, cred că au vrut să steargă poze sau să vadă dacă e dat pe recorder, dar nu au putut pentru că s-au lovit de pattern-ul telefonului. Pe Calea Poplăcii mi-au dat telefonul pentru puțin timp, am sunat la 112 să cer ajutor și mi-au smuls telefonul din mână.

instigator batut

Eu cred că efectiv s-au simțit lezați, atât organizatorul cât și fostul prefect. Pentru că după cum v-am spus nu a venit nimeni să îmi ceară un buletin sau uite-așa uite-așa. Asta a fost. M-au târât, m-au băgat în mașină, am zgârieturi de la cum m-au târât pe piatra cubică. În dubă îmi spuneau ceva de genul „Hai, măi, mai urli și acum?” sau „Mai ceri și acum ajutor?” și m-am temut efectiv, pentru că odată ajuns la sediul lor, acolo erau pe puțin 15 jandarmi. M-au băgat într-o cameră. Le-am spus tuturor că potrivit legii sunt obligați  să se prezinte cu legitimație, nume, prenume și grad. Au refuzat acest lucru.

Ce s-a întâmplat la Jandarmerie? Au încercat să vă interogheze?

Nu. Nu au încercat. Dar au avut un mod foarte agresiv de a vorbi cu mine. Îmi ziceau „Băi, tu vii de la Brașov să faci proteste aici? Uite, mă, până acum a fost liniște și vii tu dintr-o dată să faci scandal?”. Le-am spus că nu am încercat să instig, ci doar am pus o întrebare. Mi-au scris un proces verbal, în tot acest timp am stat de vorbă cu un jandarm foarte cumsecade, apoi am refuzat să semnez procesul verbal, pentru că acolo corecte erau doar data calendaristică și locul.

instigator batut

Ce scria în procesul verbal?

Scria cuantumul amenzii, de 1500 de lei, erau trecute mai multe infracțiuni, apoi m-au lăsat să plec. Am ieșit din sediu, am sunat-o pe prietena mea care plângea, știind ce s-a întâmplat și vineri la București cu jandarmii, și am ajuns acasă tot transpirat și prăfuit. Atunci am sunat la 112 ca să le spun că eu sunt cel care a sunat cu 2 ceasuri înainte. M-au direcționat la poliție unde am întrebat dacă trebuie să merg atunci să depun plângere sau pot să merg a doua zi. Am fost la urgențe aseară, azi am fost și la medicul legist, am chiar și un certificat medico-legal și mi-am contactat și avocatul. O să depun plângere penală împotriva jandarmeriei.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

jonyjon

Acum 1 an

LuciAnus, demult n-am mai ras la atatea tampenii insirate: "un bărbat în civil pe care l-am recunoscut ca fiind jandarm pentru că am văzut că se uita la mine cu o oarecare ură" :D
Raspunde

un sibian

Acum 1 an

acum daca tu nu intelegi ca cei de la jandarmerie sunt permanent infiltrati intre manifestanti e numai problema ta...
Raspunde

Smoff

Acum 1 an

Ești jandarm ? De ce jignești , Ciuvică?
Raspunde

sibianul realist

Acum 1 an

Asta da lupta pt. democratie! Te aranjeaza chiar ai tai! De fapt, trafarea nu s-a inventat la Sibiu...
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Jony, civilul ala a venit apoi pe calea poplacii la jandarmerie. S-a recomandat ca fiind nu stiu ce dreq de grad in jandarmerie... Vrei mai multe info?
Raspunde

jonyjon

Acum 1 an

Raspund aici la ce ai scris la Cetin, ca acolo s-ar putea sa fiu interzis: Se vede cat de civilizat si calm esti dupa ce limbaj ai aici. Vezi ca esti in eroare cand zici ca prima zi de proteste din Sibiu a fost sambata. Vineri au fost peste 15000 de oameni, mai multi decat in orase mai mari. S-a facut traseul ca de obicei, cu mici adaptari determinate de evenimentele din oras. Referitor la traseu, e acelasi cu cel din prima noapte, cea cu OUG 13. Ia zi, si atunci l-au stabilit jandarmii? Nu, ca n-aveau cum, a fost spontan. Asa ca pentru noi a ramas un simbol, cand aud vuvuzelele copiii care se joaca in strada deja stiu ca "vin protestatarii", plus ca lumea asteapta pe traseu si se alatura coloanei. Fata de cei care pleaca, ajunge la dublu sau triplu numarul de protestatari cat tine drumul. "Cristian Roman, fost prefect". Da, numit de Ciolos. Ce-i rau in asta? Astia care comentati ca "vai, nu cumva sa deranjati pe cineva cu protestele", voi sunteti aia care sunteti de acord cu "fanul" Halep care a strigat "Muie Dragnea" inainte de mingea de meci, nu? Apropo, cand coloana trece pe langa spital, se face liniste, sa nu deranjam. O fi bine, o fi rau?
Raspunde

biciclist

Acum 1 an

Are 36 de ani și încă are pretenția ca toată lumea să facă cum vrea el, ce mai contează regulile, doar el e îndreptățit, nu? Și apoi, fiindcă treaba nu iese cum vrea EL, găsește lejer „explicațiile”: ceilalți sunt vânduți, iar el este o victimă. Și bineînțeles, ca orice îndreptățit are gura mare. Trist.
Raspunde

zzz

Acum 1 an

are multe lucruri care nu se leaga, se vroia un mic revolutionar si fucker de sistem. in alta ordine de idei, trebuie remarcata maniera in care neaderthalerii de la jandarmerie opereaza. il iau pe om pe sus, nu se liegitimeaza, nu ii spun pt ce il iau, il agreseaza (sigur in masina ala se distra lasandu-se pe gatul omului), il injura, intimideaza dar ei se tin civilizati ca, vezi doamne, ei sunt de la sibiu. niste ipocriti, inculti si grobieni. sunt convins ca cel putin 50% dintre jandarmii din sibiu regreta ca nu au fost delegati la Bucuresti la miting sa bata si ei niste copii, batrani, jurnalisti si turisti straini (aia cu evreii din taxi a fost de filme cu oameni prosti, ghici cine erau prostii)
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

iar ai tras ceva pe nas?
Raspunde

B.Utoru

Acum 1 an

E posibil ca Doru Apostol să fie omul Serviciilor?
Raspunde

gogu

Acum 1 an

B.Utorule, iti mai amintesti de revolutionarul Pietii Universitatii, Marian Munteanu? Cat a crezut lumea in el? Si pana la urma s-a dovedit a fi omul lui Virgil Magurean. Se spune ca istoria se repeta...
Raspunde

Doc

Acum 1 an

Dacă își amintește că a fost la protestele împotriva OUG 13, atunci pot presupune că-și amintește și pe unde au fost acelea, mai exact de unde au plecat și unde s-au întors.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ione Buica

Acum 1 an

Cei care protesteaza impotriva PSD sa li se ia cetatenia si sa li se confiste averile facute cu bani de la servicii si straini!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrada Durbaca

Acum 1 an

Am luptat la revolutie si ne-am jertfit sa fim condusi de romani credinciosi in tara romaneasca nu de straini ca Iohannis si mormoni ca Ciolos! Am votat unirea romanilor si PSD sa ne faca o tara mareata nu sa ne vindem la straini care atata au furat pe fratii nostrii ardeleni pana cand i-am salvat!
Raspunde

gutu

Acum 1 an

Andrada ai luptat la revolutie sa fim condusi de turco tatari mongoli greci etc .infractori de drept comun? Eu prefer ardelenii la mine in arsenale.
Raspunde

gutu

Acum 1 an

Corectez,eu prefer ardelenii là mine in ardeal.
Raspunde

Cetatean uimit

Acum 1 an

Asta-i culmea. Organizatorul mintigurilor antiPSD sa fie considerat simpatizant PSD!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus