Cei patru câștigători ai celui de-al doilea concurs din cadrul campaniei “Grădina mea de la oraș“ au participat la festivitatea decernării premiilor pentru cele mai frumoase și sănătoase grădini din Sibiu, înscrise în competiție. Cu această ocazie, lor și invitaților le-au fost prezentate și câteva rețete care au la bază legume și plante aromatice care pot fi crescute pe balcoane. Proiectul “Grădina mea de la oraș“ este susținut de Primăria municipiului Sibiu, cu scopul de a încuraja sibienii să își amenajeze un spațiu pentru creșterea legumelor și plantelor aromatice fie pe balcon ori terasă, fie în jurul casei.
Cei patru câștigători au fost desemnați în urma unui concurs care a urmărit să răsplătească efortul sibienilor de a-și utiliza spațiile disponibile în jurul locuințelor pentru a cultiva legume și plante aromatice. Juriul a decis săptămâna trecută că cea mai frumoasă și sănătoasă grădină de la balcon înscrisă în competiție este a Adrianei Boilă, grădina Iuliei Scrob primind premiul la categoria grădini din juriul casei. Pe lângă cele două premii în valoare de 1.500 de lei, au mai fost acordate alte două mențiuni Corinei Peterfi și lui Zaharia Albu. De altfel, acesta a adus la festivitatea de premiere și una din roșiile crescute de el într-o grădină amenajată în apropierea blocului în care locuiește.
Și pentru “a închide cercul“ rostului cultivării de legume și plante aromatice pentru consumul familiei, celor patru câștigători, precum și invitaților la premiere, le-au fost prezentate trei rețete care au la bază sau folosesc rodul grădinilor de la oraș. Mica demonstrație culinară precum și rețetele au fost prezentate de reprezentanții La Piazzetta di Gianfranco: bruschete, supă rece de legume și paste cu sos pesto. Rețetele alese au un grad mic de dificultate, astfel încât orice mic grădinar de oraș să le poată prepara.
Supă rece de legume
Ingrediente pentru două porții: • 3 Rosii medii bine coapte • Un ardei kapia rosu • Un cățel de usturoi • O ceapă medie • Un castravete mediu • O lingură de oțet balsamic • Ulei de măsline • Sare, piper după gust • Busuioc proaspăt • Crutoane cu cimbrișor si oregano
Mod de preparare: Se decojesc roșiile împreună cu toate celelalte ingrediente se mărunțesc și amestecă în blender sau robot de bucătărie, cu apă. Cantitatea de apă e relativă, în funcție de cât de consistentă vrei să fie supa. Se păstrează o lingură-două de ceapă, castravete și ardei tocate și se adaugă în supa cremă. La final, se adaugă o lingură de ulei de măsline și busuioc proaspăt.
Bruschete
Ingrediente pentru două porții: • 1/2 baghetă • 2 rosii • un cățel de usturoi • o mână de frunze de busuioc • 1/2 linguriță oregano • 2 linguri ulei de măsline • sare, piper
Mod de preparare: Se taie roșiile cubulețe, se adaugă frunzele de busuioc tocate, oregano, uleiul de măsline, sare și piper. Acest amestec se pune pe bagheta prăjită și unsă cu usturoi în prealabil.
Paste cu sos pesto
Ingrediente pentru două porții: • 300 g de paste • 3 linguri ulei de măsline • 2 linguriţe sare • frunze de busuioc
Pentru sosul pesto • 20 frunze de busuioc • 3 căţei de usturoi • 3 g seminţe de pin • 50 ml ulei de măsline • 3 linguri de parmezan ras • sare
Mod de preparare, sosul pesto: Se mărunțește usturoiul cu frunzele de busuioc într-un robot de bucătărie, apoi se adaugă mugurii de pin. Compoziția se pune într-un castron în care se adaugă jumătate din cantitatea de parmezan, apoi se amestecă cu uleiul până când se leagă sosul și devine ușor fluid. Se potrivește cu sare și piper și se adaugă restul de brânză.
Pastele se fierb aldente cu sarea și uleiul, când sunt gata se scurg de apă, iar sosul pesto se adaugă peste pastele fierbinți. Nu este recomandat să gătiți sosul, deoarece își pierde culoarea și aroma. Ornați preparatul cu o frunză de busuioc.
Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.
“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
Sponsor principal: Oasis
Partener: Grădina Verde Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , La Piazzetta , Primăria Municipiului Sibiu , Adrianei Boilă , legume , Agenda Comunității , plante aromatice , Pentru Sibiu , Corinei Peterfi , Iuliei Scrob , gradina mea de la oras , Grădina Verde Sibiu , Zaharia Albu , retete cocktailuri
Vizualizari: 3629
Ultimele comentarii
Acum 34 minute
Till Eulenspiegel
Acum 36 minute
Ionutz Vl
Acum 39 minute
Nxj
Acum 40 minute
Radu
Acum 55 minute
Sibianul