Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Mihai Șora în Sibiu: ”Ca să poți să te ocupi cu adevărat de treaba ta, trebuie să te ocupi de treaba generală”

Mihai Șora în Sibiu: ”Ca să poți să te ocupi cu adevărat de treaba ta, trebuie să te ocupi de treaba generală”

Academicianul Mihai Șora a stat de vorbă cu sibienii, în această seară, la Agora organizată de comunitatea Vă Vedem din Sibiu. Venit aici la invitația artistului Dan Perjovschi, Mihai Șora a vorbit despre democrație, libertate, conștiință cetățenească și dictatura răului. Rugat în debutul întâlnirii să vorbească despre situația României de acum, în ansamblu, Mihai Șora a spus că e dificil de dat o concluzie. ”E greu să am o privire de ansamblu, în care să spun categoric ce se întâmplă în jurul nostru. Privirea ea e orientată invers și-mi e mai ușor să vorbesc despre ce se întâmplă înăuntru, decât despre ce se întâmplă afară. Nu am întotdeauna viziunea totală a peisajului și nu am întotdeauna criteriile cu care să cântăresc foarte exact situația în care ne aflăm”, a spus Șora.

sora sibiu

Filosoful le-a explicat sibienilor că din punctul său de vedere, românii nu s-au trezit încă în întregimea lor la conștiința cetățenească. ”Mulți dintre ei continuă să fie indivizi izolați. E greu de răspuns de ce. E nevoie de o analiză foarte atentă și minuțioasă, care să atingă fiecare aspect. Răspunsul global ar fi: din cauza lipsei unei conștiințe a solidarității colective. (...) Nu poți să-ți vezi numai de treaba ta, pentru că viața ta depinde de ce se întâmplă în stângă și dreapta ta. Ca să poți să te ocupi cu adevărat de treaba ta, trebuie să te ocupi de treaba generală. Românii n-au conștientizat în profunzime acest adevăr.  Noi nu suntem toți români aici. Aici suntem deja o selecție dintr-un oraș. Și nu tot restul populație orașului gândește punct cu punct, așa cum gândesc toți cei prezenți aici, în această sală”, a mai spus Șora.

Mihai Șora s-a născut în 7 noiembrie 1916, în Ianova, județul Timiș, pe atunci aflat în Austro-Ungaria. Din 24 octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române. Șora a studiat în Franţa, apoi a lucrat între 1945 şi 1948 ca cercetător la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) de la Paris. În 1948, revine în ţara natală, devenită un satelit al Uniunii Sovietice, gândind să mai rămână doar zece zile. Însă, regimul comunist îl împiedică să plece din nou.

Scriitorul şi filosoful Mihai Şora a participat activ la protestele care au avut loc în Piaţa Victoriei, devenind "portavocea mobilizării societăţii civile" împotriva "abaterilor" guvernării din România.

 

”Fiecare formă de rău precedentă avea un rău edificator care putea fi identificat. Răul acesta difuz în care trăim azi și în care e greu să pui degetul e mult mai periculos, pentru că nu știi să te aperi, nu știi exact de unde vine și ai nevoie de o conștiință publică, o conștiință cetățenească extrem de lucidă pentru că e greu să identifici originile răului. Societatea e pusă la grea încercare în momentul de față în care complexitatea răului acesta cu surse extrem de diverse e atât de greu identificabilă”, Mihai Șora

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Liviu

Acum 5 ani

Da intradevar o realitate crunta si asta datorita degradarii continue a procesului educativ. In crearea omului de tip nou, comunistii au stiut ca prin exterminarea elitelor intelectuale, vor starpii si ultima urma de constiinta si identitate patriotica, a simtului civic, etc Oamenii de astazi din Romania, sunt putini care mai citesc carti de valoare scrise de personalitati remarcabile care s-au impus pe plan international, Cei mai multi se rezuma la informatii sumare, manipulatoare de pe internet, in lipsa unei educatii solide, individul devine incapabil unui discernamant rational si obiectiv. Trecutul necunoscut intotdeauna risca sa se repete.
Raspunde

Voltaire

Acum 5 ani

Al naibii regim comunist care l-a impiedicat sa plece. Nu numai ca l-a impiedicat dar l-a facut si asistentul anei pauker si mai tarziu i-a dat si niste edituri in primire in anii 50-60, in perioada de maxima represiune. Curat murdar!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus