Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Dosarul Maricuța. Experții: gruparea a vândut terenurile și de 40 de ori mai scump decât la preluare

Dosarul Maricuța. Experții: gruparea a vândut terenurile și de 40 de ori mai scump decât la preluare

Au trecut patru ani și jumătate de la deschiderea dosarului în care – pentru prejudicii estimate inițial la 114 milioane de euro – au ajuns a fi urmăriți penal Daniel Maricuța și Elena Scumpu, fostul primar al comunei Șelimbăr și, respectiv, secretarul Primăriei Șelimbăr. Dosarul în care procurorii anchetează și alți urmăriți penal se apropie de încheierea rechizitoriului, după ce expertizele juridice din dosar au fost finalizate.

Experții cooptați confirmă, cel puțin parțial, ceea ce suspecta Direcția Națională Anticorupție, serviciul teritorial Alba Iulia: gruparea constituită în jurul lui Maricuța prelua ieftin terenurile de la moștenitorii amăgiți cu ani pentru a le vinde mult mai scump. Drept exemplu este dată tranzacția unui teren care, în 15 mai 2013, a fost cumpărat cu 3,15 euro/mp, pentru ca șase zile mai târziu (pe 21 mai 2013) să fie vândut de mai bine de 40 de ori mai scump (130 de euro/mp). Iar tranzacția dată ca exemplu este una de ordinul milioanelor de euro, fiind vorba de zona în care a fost ridicat, mai apoi, ansamblul rezidențial Avantgarden, al celor de la Maurer Imobiliare. Cei care au cumpărat ieftin și au vândut scump sunt Marius Bogdan Lupu și Ioan Iuga, considerați interpuși ai fostului primar Daniel Maricuța.

Experții au mai constatat că gruparea din jurul lui Maricuța convingeau moștenitorii terenurilor valoroase din Șelimbăr să le vândă ieftin, deoarece aceștia din urmă habar nu aveau care este, de fapt, reglementarea urbanistică a zonei. ”Problema constatată de noi a fost aceea că, deși pentru această zonă a fost emis un PUG în anul 2000 de către Primăria Șelimbăr, acest Plan Urbanistic General nu a fost adus în timp real la cunoștința opiniei publice, informațiile respective fiind obstrucționate – iar prevederile acestui PUG nu au fost finalmente respectat”, se arată Raportul de expertiză tehnică judiciară (topografică și de evaluare). Turnul Sfatului a reușit să consulte o parte din această lucrare de sute de pagini.

Prețuri controlate de Maricuța & co

Expertiza a fost cerută de către procurorul de caz în prima parte a lunii noiembrie 2016, fiind numiți în acest sens trei experți juridici din Sibiu: Virgil Marcel Baciu, Gheorghe Apetroae și Vasile Alin Cosman (experți imobiliari și topografi). Procedura expertizării – cu obiecțiuni, corespondență și așa mai departe - a fost finalizată în vara acestui an.

Raportul de expertiză a avut drept obiectiv identificarea topografică și evaluarea valorii proprietăților imobiliare (peste 100, ca număr) care fac obiectul dosarului deschis de DNA Alba Iulia: identificarea foștilor proprietari, circuitul juridic al terenurilor, stabilirea valorii de piață a acestor terenuri, atât la momentul emiterii titlurilor de proprietate, cât și la data primei vânzări a acestor parcele.

Cele mai importante terenuri care fac obiectul expertizei și a dosarului DNA sunt cele cuprinse între zona Troiței din Șelimbăr și Valea Săpunului. ”Acestei zonei i s-a acordat o atenție specială în cadrul raportului, întrucât, în afara celor arătate, zona prezintă cel mai mare potențial de dezvoltare urbanistică, având în vedere poziția deosebit de avantajoasă în acest sens. Se poate considera că această zonă, situată la limita localității Șelimbăr cu Sibiul și Cisnădia, prezintă un potențial valoric «nativ», chiar și fără efectuarea vreunor investiții, fie ele imobiliare, edilitare sau de infrastructură”, se arată în raportul întocmit la cererea procurorilor anticorupție. Tocmai de aceea terenurile au fost evaluate din punct de vedere al potențialului imobiliar și nu funciar.

În ceea ce privește prețul terenurilor din zonă, experții indică faptul că aceste prețuri erau, de fapt, controlate de membrii grupului vizat de ancheta DNA. ”Piața imobiliară relativă la aceste terenuri a fost una astfel dirijată între persoane care au controlat tranzacțiile respective și, din acest motiv, această piață a zonei nu a fost una deschisă și activă, care să funcționeze după principii care să permită aplicarea unor standarde de evaluare consacrate. Dimpotrivă, se poate considera că aceasta ar fi fost o piață închisă și dirijată între respectivele persoane”, concluzionează expertiza.

De altfel, acest control al pieței terenurilor care au ajuns acum a fi ocupate de diferite dezvoltări comerciale și rezidențiale, apărute mai ales după demararea lucrărilor la Sibiu Shopping City, a făcut dificilă întocmirea expertizei. ”Întrucât vânzătorii nu au cunoscut date relative la regimul tehnic și economic al acestor terenuri intravilane încă din anul 2000 (pentru a putea să negocieze pentru acestea prețuri reale aferente), prețurile practicate în tranzacțiile de la prima vânzare după punerea în posesie au fost semnificativ mai mici decât ar fi putut fi dacă ar fi fost cunoscute respectivele informații, prețurile de tranzacționare nefiind cele reale, așa cum rezultă evident din raportul de evaluare, respectiv din fișele de evaluare ale imobilelor în cauză, din aceste zone”, spun evaluatorii despre piața imobiliară din Șelimbăr, una ”atipică, dirijată și condiționată”.

Totodată, experții remarcă faptul că, din punct de vedere urbanistic, nimic nu se făcea până când terenurile nu ajungeau la cumpărătorii agreați de cei cu putere de decizie în Primăria Șelimbăr.

Expertiză contestată

Expertiza a fost contestată atât de figurile principale ale acestui dosar – Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului, și Elena Scumpu, secretarul Primăriei Șelimbăr -, cât și de ceilalți inculpați Ioan Iuga, Sorin Haiduc și Ovidiu-Vasile Jinaru. Interesant este că, în cursul procedurilor penale, au apărut –în calitate de suspecți - și frații Adrian și Pavăl Dragoș, nimeni alții decât proprietarii celui mai mare lanț din România de magazine de bricolaj – Dedeman.

Demn de amintit este faptul că, în acest moment, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, niciunul dintre cei împotriva cărora DNA a început urmărirea penală în acest dosar nu mai este supus vreunui măsuri de control (control judiciar, arest la domiciliu etc.).

Citește și

Dosarul Maricuța. După trei ani, în Consiliul local Șelimbăr sunt cerute înapoi „mitele“

Dosarul Maricuța: un an redus la audieri. Și atât

Dosarul Maricuța. Ultima treaptă: au așteptat să moară, pentru a-i fura pământurile

Dosarul Maricuța. Ultimul tun e și cel mai sofisticat

Dosarul Maricuța. Procurorii extind cercetările

Dosarul Maricuța. Averea unui colonel, folosită pentru a lua din banii orașului Sibiu

Maricuța a demisionat. Surse: posibilul scop este de a scăpa de arest

Dosarul Maricuța. În loc de-o poveste de Crăciun

De ce (nu) au fost arestați Maricuța & co?

Ceilalți din Dosarul Maricuța

Dosarul Maricuța. DNA cere redeschiderea urmăririi penale

Dosarul Maricuța. DNA: un BMW X6 – șpagă pentru fiu, 61 de apartamente – șpagă pentru tatăl primar

Dosarul Maricuța. Interceptări: ”le arătăm un loc rău și să punem unde ne trebuie”

Dosarul Maricuța. De la falsuri cu pastă corectoare până la ”premii” de 100.000 de euro pentru renunțarea la procese

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

ghyula

Acum 5 ani

Lasati vrajala, faptele s-au prescris, totul e un circ ieftin, tipic pt justitia Romana.
Raspunde

ss

Acum 5 ani

inca nu.....dar se va intampla in curand.De asta se si fac recursuri peste...scursuri
Raspunde

virgil

Acum 5 ani

daca vorbeste Maricuta cu adevarat..30% din populatia selimbarului merge la puscatorie...
Raspunde

Geo Graful

Acum 5 ani

Și câțiva din Sibiu, probabil...
Raspunde

Schwartz R.

Acum 5 ani

La portile Sibiului coruptia e mai mare decat China . Si cand te gandesti cum tovarasii -cetateni din Selimbar l-au votat precum niste zombi pe un escroc cu viza de Madagascar sau Costa Rica in buzunar . Maricuta , iti dpresc puscarie usoara si muuuuuuulta !
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Demn de amintit este faptul că, în acest moment, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, niciunul dintre cei împotriva cărora DNA a început urmărirea penală în acest dosar nu mai este supus vreunui măsuri de control (control judiciar, arest la domiciliu etc.).
Ah, îmi amintesc articolul de opinie al d-lui Moga, publicat aici, în care dl avocat se plângea de excesul de arest preventiv... Anyways, demn de amintit la ce e demn de amintit este că în conformitate cu legea fundamentală a acestui stat, durata arestului preventiv în cursul urmăririi penale trebuie să fie „rezonabilă” și să nu depășească, în niciun caz, 180 de zile. Iar o serie de decizii ale Curții Constituționale au extins acest termen și la celelalte măsuri preventive.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Prejudiciul e n-ai mare decât in cazul Dracnea ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus