Luni,
14.06.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

FOTO Ceasurile solare din Sibiu: câte sunt și unde se află

FOTO Ceasurile solare din Sibiu: câte sunt și unde se află

Unul dintre elementele care fac Transilvania frumoasă sunt turnurile cu ceas - adevărate monumente-simbol ale localităților pe care le veghează. Multe dintre acestea mai păstrează și urmele unor ceasuri solare, anterioare ceasurilor mecanice. În orașul Sibiu s-au mai păstrat trei astfel de ceasuri, chiar dacă nimeni nu mai urmărește ora după ele.

Unul dintre ele se află pe clădirea poștei de pe strada Mitropoliei - e, probabil, cel mai vizibil din cele care au mai rămas în oraș.

ceas solar posta (4)

Faţada spre Mitropoliei este dominată de rezalitul amplasat spre colţ cu tratare simetrică, cu patru arcade la parter. Colţul clădirii este subliniat prin frontoane şi prin acoperişul înalt în formă de trunchi de piramidă. Spre str. Poştei apar două ruperi de direcţie pentru păstrarea aliniamentului. Ferestrele de la parter se termină în arc de cerc aplatizat, iar cele de la etaj, dreptunghiulare, sunt surmontate de cornişe sau frontoane.

ceas solar posta (1)

Faţada cu elemente decorative: atic neogotic, scoici, urne şi măşti la nivelul frontoanelor. Printre acestea se pot vedea un ceas solar, un panou în relief cu o tânără primind o scrisoare de la un porumbel în timp ce folosea un telefon, motive decorative de origine romană şi un pinion ascuţit având în vârf un fleuron.

ceas solar posta (2)

Un alt ceas solar mai poate fi văzut pe biserica evanghelică din cartierul Gușterița. De fapt, sunt două aici - unul pe clădirea propriu-zisă și altul pe pridvorul de sud de tip baroc, restaurat în 1989.

Potrivit istoricului Răzvan Pop, Gușterița este cel mai bătrân punct din Sibiul de astăzi. Aici s-au găsit unicele vestigii din epoca romană. Aici a fost o așezare din epoca Bronzului și un cimitir din perioada migrațiilor (grupul Mediaș). În secolul al XIII-lea este fondată așezarea săsească, prima atestare având loc după un secol în 1309. Cea mai importantă construcție fiind biserica parohială de factură romanică. Hramul a fost cel al sfântului Andrei.

ceas solar biserica gusterita (2)

Clădirea este trinavată, are cinci travee, o absidă și două absidiole. Stălpii dintre nave, bolțile navelor laterale, absidiola de sud și părți ale portalului fac parte din prima biserică construită.

ceas solar biserica gusterita (3)

ceas solar biserica gusterita (4)

Turnul este amenajat în 1742. Turnul avea și un rol militar, de apărare, de aici fiind galeriile de luptă. În 1794 a fost amenajată tribuna orgii, celălalte tribune fiind amenajate în 1852. În 1908 este adus un nou altar. În secolul următor s-au realizat două lucrări de restaurare, una în 1962 și una în 1989.

Alt ceas solar poate fi văzut pe fațada clădirii companiei Geiger din strada Hegel. Clădirea a fost renovată în anii 2009-2010 cu o investiție de 2,1 milioane euro.

geiger ceas solar (3)

geiger ceas solar (2)

Directorul Direcției județene pentru cultură Sibiu, Valentin Delca, precizează că regimul de clasare este a imobilului în întregimea lui, inclusiv terenul sau curtea și elementele de arhitectură ale clădirii. În ultimul an la direcție nu a fost solicitat niciun aviz care are în vedere lucrări de restaurare a vreunei clădiri cu ceas solar.

„Valoarea lor culturală este inestimabilă. Ceasurile mecanice apar prin secolele XVI-XVII care încep să fie accesibile nu numai comunităților, dar și persoanelor. Un cadran solar foarte probabil este anterior unui ceas mecanic și este o etapă istorică esențială. Dacă noi mai avem ceasuri solare, e un mare câștig pentru Sibiu”, a spus Delca. Potrivit acestuia, în Sibiu ceasuri solare ar mai fi fost pe clădirea din strada Dobrogei nr. 6 șiș pe Casa Haller, în Piața Mare, la nr. 10.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

sibianca

Acum 2 ani

Candva era la gara CFR un ceas si era bun, te orienta daca pierzi trenul, ar fi bine ca primaria Sibiu sa puna la loc un ceas. Multumesc
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Da, este chiar curioasa o gara fara ceas!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus