Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Mesajul Inspectoratului de Poliție pentru șoferii sibieni

Mesajul Inspectoratului de Poliție pentru șoferii sibieni

Polițiștii rutieri atrag atenția conducătorilor auto asupra necesității adaptării comportamentului rutier la condițiile meteo specifice acestei perioade calendaristice.

În zilele de toamnă, problema meteorologică ce pune des în dificultate conducătorii auto este ceața. În acest context, pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere pe fondul vizibilității scăzute, polițiștii iî sfătuiesc pe șoferi:

-           Înainte de a pleca la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea părții carosabile de pe traseul vizat!

-           Să se asigure că sistemul de dezaburire al mașinii este în stare perfectă de funcționare!

-           Să folosească obligatoriu luminile de ceață!

-           Să circule cu viteză redusă!

-           Să mărească distanța între autovehiculele!

-           Să se asigure foarte bine înainte de efectuarea manevrei de schimbare a direcției de deplasare!

-           Să semnalizeze din timp orice astfel de manevră!

-           Să nu frâneze brusc!

De asemenea, pentru că este de așteptat ca în zonele de munte condițiile meteo să se înrăutățească brusc, nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv art. 102 alin. (1) pct. 28 din OUG nr. 195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice modificată şi completată de O.G. nr. 5/2011, proprietarii de autovehicule au obligaţia legală, atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei de a îşi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Sancţiunea contravenţională aplicată este amenda de la 9 la 20 puncte, iar ca măsură complementară se dispune reţinerea certificatului de înmatriculare.

Legislația în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile, respectiv atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus