Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
13°C

VIDEO Secțiile de votare pentru referendum, fără președinți: cine și de ce a pornit acest subiect

VIDEO Secțiile de votare pentru referendum, fără președinți: cine și de ce a pornit acest subiect

Aproximativ 130 de persoane din 373 desemnate drept președinți ai secțiilor de votare în care se va desfășura referendumul privind redefinirea familiei în Constituție ar fi renunțat să mai conducă aceste secții, ceea ce ar pune în pericol desfășurarea acestuia în județul Sibiu. Despre acest lucru a vorbit, ieri, chiar președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Sibiu. Astăzi, același președinte a spus că organizarea referendumului în județ nu va fi împiedicată.

Știrea, publicată prima dată pe stiridesibiu.ro a fost rapid distribuită pe rețelele sociale, fiind citată și de mass media naționale. „Este un val de retrageri nemaiîntâlnit”, spunea Andrei Sebeșan, președintele BEJ Sibiu, pentru sursa citată.

CITIȚI ȘI: VIDEO Organizarea referendumului în județul Sibiu, în pericol sau nu? Răspunsul șefului BEJ

Ce s-a întâmplat: despre ce fel de retrageri este vorba?

Când s-a  decis că pe 6 și 7 octombrie va fi organizat referendumul, Guvernul a hotărât ca Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să pună la dispoziția tribunalelor județene baza de date a experților electorali, din care urmau să fie desemnați președinții secțiilor de votare. „Nu avem niciun fel de alte atribuții - nici de verificare, nici de rezolvare a eventualelor probleme”, ne-a spus reprezentanta Direcției comunicare a AEP.

Astfel că după ce a fost ales președintele Biroului Electoral Județean Sibiu, pe 24 septembrie 2018, s-a purces la desemnarea președinților secțiilor de votare.

Câte secții de votare sunt în județul Sibiu?

În total, au fost aleși 373 de persoane pentru tot atâtea secții de votare. Cele mai multe sunt în municipiul Sibiu - 106. Potrivit șefului BEJ Sibiu, tragerea la sorți a celor 373 de persoane a avut loc dintr-o listă de 1.071 de persoane, listă pusă la dispoziție de AEP.

presedinti sectii de votare

Câte persoane s-au retras sau au refuzat să conducă secțiile de votare?

Pentru stiridesibiu.ro Andrei Sebeșan a spus că a primit „peste 150 de solicitări de retragere de pe listă” și că nu cunoaște care ar fi motivele. „Nu mai vor să participe, deși trebuie să fie prezentat un motiv întemeiat pentru acceptarea cererii de retragere. Este o situație extrem de problematică, care pune sub semnul întrebării buna organizare a referendumului”, a declarat Sebeșan, ieri.

Astăzi, acesta a convocat la sediul Prefecturii Sibiu președinții secțiilor de votare din Sibiu într-o ședință de instruire. Înainte de ședință acesta a fost solicitat de mai mulți jurnaliști pentru a oferi mai multe detalii despre subiect, însă a acceptat să vorbească numai după ce a fost convins de conducerea instituției. În final, acesta a recunoscut că a făcut declarațiile de ieri „pentru ca lumea să afle că există situația asta de necompeltare a secțiilor de votare” și că deja „au început să vină persoane disponibile”.

sedinta BEJ Sibiu

„Nu avem la momentul actual o situație exactă cu cererile de reatragere pentru că ele vin prin diverse modalități: prin fax, vin oamenii cu ele și le depun la BEJ sau AEP sau la Tribunal (...) La momentul în care s-a efectuat prima tragere la sorți am avut în jur de 120-130 de persoane care nu ne-au răspuns la contactări (...) Și atunci ne-am confruntat cu situația că nu puteam completa secțiile de votare, pentru că de data aceasta nu există locțiitor, există desemnat un președinte care trebuie pe baza propunerilor ce vin de la partide să-și alcătuiască biroul electoral. Neavând președinte nu putem alcătui biroul electoral” - Andrei Sebeșan.
De ce se retrag președinții secțiilor de votare?

„Motivele au fost de genul: sunt adventist de ziua a 7-a, nu pot lucra, am un parastas, am o nuntă, sunt mireasă, sunt plecat din localitate, nu am știut. Deci, îs motive diverse”, a adăugat Sebeșan. Președintele BEJ Sibiu a precizat însă că „nu se poate vorbi de o boicotare sau de o retragere în bloc”, așa cum declarase anterior.

În prezent, ar fi aproximativ 25-30 de secții de votare din județul Sibiu care ar rămâne fără președinte, potrivit lui Sebeșan.

Care e soluția?

Potrivit președintelui BEJ Sibiu, urmează să fie identificate persoane disponibile să ocupe această poziție, deoarece lista transmisă de AEP - aceea cu 1.071 de experți electorali - ar fi neactualizată. „Tribunalul alege persoanele prin tragere la sorți. Urmează să facem o nouă tragere la sorți astăzi și o să continuăm până reușim să completăm toate secțiile de votare (...) Numai că aceasta trebuie s-o facem din persoane disponibile. Că dacă nu, ne învârtim într-un cerc vicios - degeaba tragem la sorți la fel din prima listă de 1.071 de persoane și avem refuzuri și ne trezim în ziua alegerilor fără președinte la secția de votare că nu poate completa biroul electoral”, a explicat Sebeșan. Acesta a precizat că BEJ Sibiu „a început să găsească persoane disponibile” și a dat de înțeles că „organizarea referendumului din 6-7 octombrie nu e pusă în pericol pe teritoriul județului Sibiu”.

Replica AEP: Doamne ferește!

BEJ

„Ei pot spune orice. Noi avem baza de date actualizată, este la zi. Nu putem să intrăm în polemică cu președinții birourilor electorale județene”, a fost replica celor de la Autoritatea Electorală Permanentă la afirmația preșdintelui BEJ Sibiu precum că lista cu experții electorali a fost cea din 2016 - ceea ce a dus la apariția problemei de identificare a președinților secțiilor de votare.

„Baza de date este actualizată, nu e cea din 2016 - Doamne ferește. Sunt oameni care s-au retras, alții care au primit aviz ca să intre în corpul experților. Acea bază de date este vie, dinamică, nu am făcut-o și a rămas așa... Este actualizată și noi avem responsabilitatea adminsitrării acestei baze și chiar o facem cu responsabilitate.  Rezolvarea problemei ține de cei care au făcut tragerea la sorți și de ce s-a petrecut ulterior. Guvernul nu ne-a dat nicio atribuție la referendum. De altfel, nu avem nici omul cu tableta în secții de votare, sunt mai multe lucruri care nu se mai petrec sub patronajul AEP”, ne-a explicat reprezentanta Direcției comunciare a instituției.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Ion

Acum 4 ani

Sunt doua zile consecutive foarte grele ,epuizante chiar,iar plata e modesta pentru functionarii publici care castiga 7000 lei pe luna!Daca erau persoane cu venituri mai mici de exemplu pensionari (cu studii superioare) nu se ajungea la asemenea situatie!Aviz pentru cei de la A E P filiala Sibiu pentru viitor!
Raspunde

eugenia eterna face orasul de ras

Acum 4 ani

Plata nu-i chair modesta. Iar artmetica nu-i dificila. Au avut 1071. Au tras la sorti 373. Raman 698. Au renuntat 40%. Din 698 daca renunta tot 40% raman mai mult de 279. De unde-i disperarea??? Lasa vraja cu amenintatu si avizatul AEP.
Raspunde

lol

Acum 4 ani

De ce nu se voteaza direct la biserica?
Raspunde

...

Acum 4 ani

Probabil doar asa, ca sa intrebe unul ca tine
Raspunde

nicu

Acum 4 ani

Renuntati toti si dati o lectie celorlalti sa vada pana la urma ca nu mai santem vesnic manipulati
Raspunde

...

Acum 4 ani

Cine se da lovit, nemotivat, sa fie exclus din corpul expertilor. Simplu! Sa ramana doar cei care vor sa participe si la bine, si la greu.
Raspunde

maria

Acum 4 ani

Legiuitorul a insarcinat presedintele tribunalului cu aceasta operatiune. Iar BEJ sa-si faca treaba . Sa nu mai acuze in stanga dreapta pe altii pentru mizeriile ce le fac ei. Sisa sciteascalegea toti ce care organizeaza alegeri .Toti sunteti varza, nu mai dat in nimeni, asumati-va .
Raspunde

maria

Acum 4 ani

Cand a facut AEP tragerea la sorti electronica nu a existat un asa haos ca acum. Odata lista publicată, s-au modificat doar persoanele ce si-au dorit retragerea, insa acum au o fost 3 randuri de liste publicate pe sitte , azi erai numit, miine nu mai erai pe liste. Cum explica acest presedinte de BEJ situatia? Cum explicati celor care lucrand la privat nu au putut raspunde la telefon pana la o anumita ora, ca au fost inlocuiti fara motiv si spuneti pe post ca AEP -nu si-a actualizat listele? Colegii de la presa, verificati aceste informatii de la expertii care au fost inlocuiti pe motiv ca nu au raspuns la telefon cand cine stie ce duduie de la prefectura a sunat o data si a stabilit ca evina AEP ca nu au listele actualizate. E de necrezut ca se preteaza niste conducatori de institutii la asemenea mizerii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus