Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
6°C

Construcția de grădinițe, o prioritate? 10% din lucrări au fost finalizate

Construcția de grădinițe, o prioritate? 10% din lucrări au fost finalizate

Din peste 1.200 de proiecte finanțate din bugetul de stat privind reabilitarea, extinderea sau chiar construcția de grădinițe și creșe în România, doar la 130 dintre aceste obiective au fost finalizate lucrările în ultimii 5 ani. Adică în 10% din cazuri.

În luna aprilie a anului 2017 majoritatea parlamentară PSD-ALDE din Camera Deputaților a respins un proiect de lege care prevedea construirea a 500 de creșe, la nivel național. Aceasta a motivat că proiectul se suprapune cu intenția Guvernului de a construi 2.500 de creșe și grădinițe prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Programul derulează în acest moment în a doua etapă - în prima etapă a fost vorba despre perioada 2015-2019, iar a doua etapă se referă la perioada 2017-2020 și care a demarat în iunie 2017. „A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament”, declara ministrul Dezvoltării Regionale de atunci, Sevil Shhaideh.

A trecut mai mult de un an de atunci, timp în care s-au schimbat mai multe guverne - toate susținute de aceeași majoritate, iar în Parlament a apărut, inevitabil, întrebarea: Pentru câte creșe și grădinițe s-a început construcția sau au fost construite și dacă mai este o prioritate construcția de creșe și grădinițe pentru actualul guvern?

Zilele trecute a fost publicat răspunsul la aceste întrebări, semnat de viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Din el aflăm că în prima etapă a PNDL au fost incluse 347 de obiective de investiții - grădinițe și creșe, cu o alocare totală de 263,5 milioane de lei. „Din totalul celor 347 de obiective de investiții incluse la finanțare în cadrul PNDL-etapa I, au fost finalizate lucrările la un număr de 122 de grădinițe și creșe”, a răspuns Stănescu. Restul obiectivelor de investiții urmează a fi finalizate până în anul 2020, a precizat reprezentantul guvernului.

În ceea ce privește etapa a doua a PNDL, în răspunsul ministrului nu se regăsește numărul de 2.500 de creșe și grădinițe, despre care vorbea Shhadeih. „Finanțarea grădinițelor și creșelor a continuat în cadrul PNDL-etapa a II (2017-2020), fiind prioritare cele care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/ reabilitare/modernizare/dotare în vederea obținerii autorizațiilor de funcționare și pentru desfășurarea în bune condiții a procesului educațional (...) În cadrul PNDL-etapa a II sunt incluse la finanțare 863 de obiective-grădinițe și creșe, conform contractelor multianuale, cu o alocare totală de 1,1 miliarde de lei. Din totalul celor 863 de obiective incluse la finanțare au fost finalizate lucrările la un număr de 8 grădinițe și creșe”, se menționează în răspunsul ministrului Dezvoltării Regionale.

Ministrul a mai adăugat că și prin Programul Operațional Regional 2014-2020 au fost depuse 215 cereri privind finanțarea de construcții sau reabilitări de grădinițe, dar că acestea se află la diverse etape de evaluare.

Situația pe județul Sibiu

În ceea ce privește județul Sibiu, menționăm că în prima etapă a PNDL a fost alocată suma de 234,4 mln. lei, bani prevăzuți pentru realizarea a 47 de proiecte de investiții. Niciunul însă nu a vizat lucrări de reabilitare sau construcție de grădinițe.

În ceea ce privește etapa a II a PNDL, precizăm că județul Sibiu a beneficiat de 539,4 mln. lei din bugetul de stat, iar în lista de obiective au fost incluse de data aceasta 104 proiecte. Printre acestea se numără 11 tipuri de lucrări la grădinițele din județ, după cum urmează:

- lucrări de autorizare PSI la școala și grădinița din Boian, comuna Bazna (978.441 lei); - extindere, reabilitare și modernizare Grădinița din satul Chirpăr, comuna Chirpăr (1.771.727 lei); - reabilitare și modernizare grădinița nr. 1 în orașul Dumbrăveni (1.165.663 lei); - reabilitare și modernizare grădinița nr. 2 corp C1 și C2, în or. Dumbrăveni (1.240.756 lei); - reabilitare și modernizare Grădinița Saros, sat Saros (1.053.376 lei); - construire grădiniță în comuna Gura Râului - investiție de finalizat (3.673.079 lei); - reabilitarea grădiniței din Hoghilag (1,3 mln. lei); - modernizare anvelopă clădire la Grădinița Bucuria copiilor mun. Mediaș (182.000 lei); - construire grădiniță în localitatea Țapu, com. Micăsasa (817.682 lei); - mansardare construcție existentă (corp grădiniță) în pod existent, comuna Sadu (322.451 lei); - grădiniță cu program normal Turnu Roșu (1,6 mln. lei).

Judeţelor Suceava, Caraş-Severin, Vaslui, Te­leor­man şi Mehedinţi le-au fost alocate cele mai mari sume prin Programul Naţional de Dezvoltare Lo­cală, etapa a II-a, program finanţat de la bugetul de stat.

Conform datelor Inspectoratului Județean Școlar Sibiu, în județ sunt 187 de grădinițe din care 24 sunt particulare – opt acreditate și 16 autorizate. Cele mai multe activează în municipiul Sibiu – 47 de grădinițe – și în Mediaș – 13 grădinițe. În Avrig activează cinci instituții preșcolare, în Agnita – trei, în Cisnădie, Dumbrăveni și Săliște – câte patru, în Agnita, Miercurea Sibiului și Copșa Mică – câte trei, în Talmaciu – două, în Ocna Sibiului – o grădiniță. În total, la nivelul județului Sibiu sunt 4.700 de locuri în grădinițe, dintre care 4.200 sunt în cele de stat, iar 480 - în cele private.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus