Sâmbătă,
18.09.2021
Cer Senin
Acum
14°C

La restaurantul american am mâncat strașnic românește

La restaurantul american am mâncat strașnic românește

Cum s-a încheiat rapid ”experimentul” restaurantului cu specific american construit la ieșirea din Sibiu înspre Șelimbăr, a rămas cum am stabilit: singurul restaurant care își asumă inspirația din bucătăriile Lumii noi în Sibiu este New York. Iar cum tocmai bat toba prin sat că și-au schimbat meniul, am socotit că un prilej mai bun de a revedea locul nici nu găsim.

Și locul l-am găsit cam ca la ultima vizită. Tot în coasta unui șantier al clădirii Tribunalului fără perspectivă, aceleași două încăperi mari, aceeași împărțire a zonelor, aceleași concerte pe ecranele din camera cu barul, muzica decentă și, cumva, o atmosferă ”cozy”, în ciuda spațiilor deschise. Deci, e de bine, căci oamenii locului sunt atenți la detaliile care contează. Cum ar fi și calitatea tacâmurilor aduse înainte mâncării.

Mno. Și noul meniu de la New York nu mi s-a prea părut prea american. Dimpotrivă. De la bruschete, la gulaș, supă de pește, ceafă de porc cu piure țărănesc ori berbecuț din Noua Zeelandă, noul meniu pare legat de restaurantele filmelor de la TV prin ceva preparate pe bază de vită Angus, coaste de porc ”Kansas city style” ori ceva pui ”glaze”, spre exemplu. Prețurile din meniu sunt ușor peste medie: o cremă de vinete la aperitiv costă 17 lei, o salată Caesar cu pui – 33 de lei, un cotlet de berbec din Noua Zeelandă – 89 de lei. Cum ar veni, depinde de ce alegi, pentru că porția de 400 de grame de mușchi de vită Angus cu ficat de gâscă, servită cu ratatouille de cartofi și legume este taxată cu 99 de lei, în timp ce șnițelul gurmandului New York costă 32 de lei.

Supă cremă de cartofi cu bacon afumat Supă cremă de cartofi cu jambin afumat

Și din tot ”fusionul” propus în meniu, m-am trezit că, de fapt, am ales cât se poate de românește. Adică, pofta de ”o zamă” la început de masă mi-am astâmpărat-o cu o supă cremă de cartofi cu jambon afumat. Adusă rapid la masă, s-a dovedit a fi foarte fierbinte pentru gustul meu. Zic treaba asta cu ”foarte fierbinte” numai ca să am ceva de criticat, căci pe bune că a fost una din cele mai neaoșe gusturi românești de afumătură cu cartofi pe care mi-a fost dat să le gust. O adiere de gust de piure, din plin gustul de afumătură mărunțită bine-bine prin farfurie, cu o felie de pâine tăiată deasupra și o floare să îți ia ochii... ce mai, o plăcere de supă, pe care am mâncat-o bucuros că a mea progenitură – care mă însoțea - o refuzase.

La felul principal, deși am dezaprobat cât mai vehement, comeseanul meu care n-a împlinit încă zece ani a cerut – evident – ceva cu cartofi prăjiți, adică un burger, cu numele New York. În fapt, un ”cheeseburger cu brie și blue cheese”, după cum e descris în meniu. Nu o să înțeleg niciodată pasiunea pentru acest fel de mâncare, așa că mă limitez la a spune că, pentru un copil care trebuia recompensat la final de zi prin satisfacerea unei pofte, burgerul a fost o alegere potrivită.

burger new yorker

Dar nu la fel de potrivită precum ciolanul de porc servit cu cremă de fasole și dulceață de ceapă, plus un strop de sos de ciuperci și patru jumătăți de castraveciori. Un alt mod de a spune fasolei frecate cu ciolan, mă gândeam eu mijind mustățile. Și gândit greșit. Pentru că modul în care au reinterpretat cei de la New York ciolanul cu iahnie, chiar te duce la speranța că, totuși, bucătăria românească poate avea un viitor. Nu am terminat tot din farfurie doar din motivul că m-am săturat, altfel aș fi lins cu siguranță farfuria, porțiile fiind generoase.

Și dacă tot sfârșeam românește, cu burta plină, la restaurantul american, am cerut la final și o porție de ”papanași reinventați delicious”, sperând ca minunea cu ciolanul să se repete și la desert. Acum, în afară de faptul că păreau mai mult fierți decât prăjiți și împărțiți pe căprării mai mici, gustul nu mi s-a părut diferit de cel papanașilor ”originali”. Adică bun.

Papanași reinventați Papanași reinventați

Cu oarece emoții – tocmai venise o masă de vreo 15 persoane, crescându-mi teama că cei doi ospătari vor deveni scumpi la vedere -, am cerut nota. Temerea n-a avut motiv, ospătarii fiind la fel de rapizi. 129 de lei scria pe notă: 14 lei supa cremă de cartofi, 39 de lei ciolanul, 31 de lei – burgerul, 19 lei – papanașii, restul fiind plătit pentru două ape plate mici, un ceai și o cafea mică.

Comentarii

4 comentarii

jean

Acum 2 ani

Bun , bun New Yorkul, chiar printre cele mai bune locatii din multe puncte de vedere> mancare, ambianta, curatenie dar mai ales personalul < . E locul in care nu pari chiar asa de taran cand iti duci gagica la prima intalnire si ceri un ciolan pentru tine si o salata pentru pisy.
Raspunde

Mario

Acum 2 ani

De fiecare data cand trec pe acolo este inchis. Am crezut ca a dat faliment
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fodor

Acum 2 ani

....ai crezut bine ! e in faliment ca tot ce este american ! :)
Raspunde

binema

Acum 2 ani

Mancarea foarte proasta, preturi mari, servire execrabila, oferta limitata la preparate. Intre timp au scos si pizza din meniu, curand or sa inchida.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus