Vineri,
27.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Interviu cu directorul de la Pedagogic: Elevii cei mai buni aleg Lazărul sau Goga

Interviu cu directorul de la Pedagogic: Elevii cei mai buni aleg Lazărul sau Goga

Cât de greu este să fii director de Colegiu Pedagogic și despre atuurile pe care le are absolvirea unui profil pedagogic în pofida unui profil real sau uman, ne explică Rodica Țălnariu, director al Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu. Aceasta este la conducere de 11 ani, iar de-a lungul timului, a întâmpinat mai multe probleme și schimbări. 

Cât de greu este să fii director de Liceu Pedagogic?

Eu nu consider că este mai greu să fii director de Liceu Pedagogic decât de orice alt liceu. Fiecare are problemele lui.

Văd elevii un atu în momentul în care decid să se înscrie la Liceul Pedagogic faptul că obțin și un certificat de calificare profesională? 

Este un mare plus acest atestat de competențe profesionale cu care se pot angaja imediat după terminarea liceului, fie ca învățători, fie ca educatori. Imediat după absolvire, pot participa la examenul de titularizare. În vară dau bacalaureatul și, imediat după, se înscriu la examenul de titularizare. În fiecare an, avem câte cinci-șase elevi care se titularizează, atât de la secția română, cât și de la secția germană. Este grozav. Vă dați seama, au un loc stabil de muncă în învățământ.

Dar cu atâtea schimbări și provocări în domeniul educației, mai sunt interesați elevii de o carieră în învățământ?

Salariile au crescut, în ultimul timp, nu foarte mult, însă pentru o persoană care intră pentru prima dată în câmpul muncii e un început. Acum, salariul brut este în jur de 2900, care este mult peste minimul pe economie. Dacă ținem cont că la examenele de aptitudini la admitere avem în general cam trei-patru pe un loc, putem spune că elevii încă sunt interesați. De exemplu, anul acesta, am avut la secția română 189 de elevi înscriși pe 56 de locuri, iar la germană 46 pe 28 de locuri. Așadar, în fiecare an, se înscriu foarte mulți. Dintre aceștia care se înscriu, să zicem, că o treime vin pentru că îi trimit părinții sau știu că dacă trec de probele de aptitudini și media este potrivită nu mai au stresul unei admiteri computerizate.

S-au schimbat generațiile de elevi?

Generațiile se schimbă. Ca mentalitate, comportament, stil de muncă. Totul se schimbă și asta ne și dorim. Nici o secundă nu se pune problema să așteptăm elevi așa ca noi.

Dar, de foarte multe ori, elevii sunt acuați că nu sunt atenți la ore, că stau pe telefon... 

Ne lovim și noi de aceste lucruri însă, este adevărat că elevii de la clasele de Pedagogic sunt un pic mai motivați decât cei de la clasele de filologie, de exemplu. Prin prisma faptului că au avut acele examene de aptitudini, la admitere, în momentul în care un elev este supus unui examen, indiferent de natura lui, automat acest lucru denotă faptul că-și dorește ceva. Iar, evident, că motivația este mai mare, lucru care se observă în comportamentul lor la ore. Clasele de pedagogic sunt clase cu elevi mai implicați, mai motivați. Acum știți și voi, că elevii cei mai buni aleg „Lazărul” sau ”Goga”, mi se pare și normal. La noi, însă, vin copii foarte harnici, care-și doresc să fie la Pedagogic.

Elevii de la Pedagogic au ore de metododică. Învață să predea folosind metode didactce noi? 

Metodicile predării disciplinelor în învățământul primar și preșcolar încep în clasa a XI-a. Până atunci, elevii studiază pedagogie și psihologie generală. Din clasa a XI-a se introduc și metodicile. Profesorii metodiști predau și prezintă elevilor tot soiul de metode noi. Ei chiar utilizează în orele pe care le desfășoară mijloace moderne: videoproiectoare și tot ce au la dispoziție. De exemplu, la școala de aplicație unde facem noi practică există videoproiector în fiecare clasă.

S-au plâns elevii practicanți că se descurcă mai greu să stăpânească elevii?

Elevii se plâng, în general. Este adevărat că este un stres foarte mare, mai ales pentru copiii de clasa a XI-a.  Primele predări sunt delicate și dificile, toată lumea știe. Noi, ca profesori metodiști, știm acest lucru. Evaluarea noastră a orelor predate de aceștia este mereu una urmativă, în sensul că apreciem strădania și îi încurajăm. Din semestrul doi, deja devine un lucru obișnuit. În clasa a XII-a se comportă ca niște adevărați învățători sau educatori. Este o muncă în plus pentru ei față de elevii de la alte licee. Ei primesc tema, au o săptămână timp să se pregătească, să realizeze proiectul didactic, să discute cu metodistul. Corecțiile și observațiile noastre trebuie să le ia în calcul într-un nou plan. Bine, dacă este cazul, pentru că am avut și cazuri în care elevii au avut proiete bune de la început, nu au trebuit să rescrie nimic.

Considerați că o meserie în învățământ va fi mai „vânată”, în contextul creșterilor salariale?

Eu sper să nu fie mai mulți candidați. Eu zic că trei-patru pe un loc este absolut fezabil și denotă faptul că este inters pentru Liceul Pedagogic. Nu cred să crească mult mai mult interesul. Acum, și absolvenții de clasa a VIII-a se autoevaluează, știu pe unde sunt. Numărul acesta, zic eu, arată că există interes pentru această meserie. Ce ne bucură foarte mult este că avem și foarte mulți elevi din mediul rural, copii foarte harnici. Avem și din afara județului câțiva din județul Vâlcea, partea care este mai aproape de Sibiu, pentru că și ei au Liceu Pedagogic.

Director sau profesor? Unde vă simțiți cel mai confortabil?

De multe ori mi-am dorit să fi rămas profesor. Ne confruntăm cu multe probleme administrative, birocrația. Ca director, lucrez cu oameni. Fiecare cu persoanlitatea lui și atunci trebuie să menții un echilibru între persoanlitatea și obligațiile profesorilor, între părinți și elevi, elevi și profesori. Este o muncă în plus, ca director, într-adevăr. Ca profesor nu ești de fiecare dată pus în ipostaza de a fi mediator. Însă, fiecare meserie își are părțile mai frumoase sau mai puțin frumoase. Numai cine nu lucrează nu se lovește de greutăți. Am început să-mi doresc foare tare să mă reîntorc la catedră și cred că o voi face cât mai curând.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

10 comentarii

Diablo, regele infernului

Acum 4 ani

"Ca director, lucrez cu oameni." Dar ca profesor cu ce lucrează? :)
Raspunde

nobody like everybody

Acum 4 ani

Cu entități !
Raspunde

Magna Horreum

Acum 4 ani

Nu doresc sa contest, neaparat, cele spuse de Dna director, dar nu pot sa nu remarc ca la Liceul Pedagogic se intra cu medii de 5. Si mai grav, cu medii de 5 la romana... In aceste conditii, stau si ma intreb: pe mana cui va ajunge invatamantul in anii urmatori??? Credeti-ma, nu vreti sa vedeti planificari sau orice altceva scris de studentele PIPP ( PEDAGOGIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PRIMAR ȘI PREȘCOLAR) Sibiu care, in mare majoritate, provin de pe bancile Pedagogicului: greseli flagrante de exprimare si ortografie, o lipsa consternanta a cunostintelor elementare matematice... Iar aceste persoane vor deveni profesori in invatamantul primar!! Trist si, totodata, ingrijorator! Invatamantul, ca si medicina, este o ocupatie vocationala. Asa cum nimeni n-ar vrea sa fie tratat (operat) de un medic de nota 5, ar trebui ca nici un candidat/ absolvent de pedagogic de nota 5 sa nu poata preda! Generatiile urmatoare de copii merita sansa la educatie corecta si profesionista! Mult mai multa exigenta, Doamna director!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zozo

Acum 4 ani

#Magna Horeum, interesanta opinie. Si mai interesant ar fi sa-ti declini identitatea atunci cand materia ta cenusie emite asemenea ineptii, critici nefondate. Frectia, mascarada, extensia aceea de PIPP nu ar exista daca o mica parte din absolventele de pedagogic ar alege o alta forma de perfectionare la terminarea liceului. Si mai interesant ar fi daca ti-ai face cunoscut CV-ul tau academic, in speta teza de doctorat daca exista, ca prea le spui de undeva de "foarte sus" (asa cam de nota 5)!!!
Raspunde

Magna Horreum

Acum 4 ani

"Ineptii, critici nefondate", zici? Ai citit vreodata ceva scris de studentele lui peste? Eu am citit. Si m-am ingrozit! Multe dintre ele n-au habar de cele mai elementare reguli ortografice. Evident, nu se poate generaliza! Chiar am convingerea ca printre elevii Liceului pedagogic sunt copii destepti, harnici si interesati. Cat despre identitatea mea...chiar nu este importanta in acest caz. Nu am pretentia sa schimb ceva sau sa revolutionez sistemul de invatamant. Te asigur, insa, ca sunt un om cu principii care isi asuma tot ceea ce face sau spune. CV-ul meu te depaseste, oricum. Ti-ar fi greu sa-l citesti!
Raspunde

Lica Samadaul

Acum 4 ani

Aceasta persoana nu se afla in masura de a fi directoare. Uraste toti elevii si nu face nimic benefic scolii.
Raspunde

Mihail Balu

Acum 4 ani

Vorbiți in neștiință de cauză. Sunt elev al liceului și vă pot spune cu mâna pe inima că în acest liceu se pune mult accent pe disciplină, respect si pe ideea de a transmite o educație corespunzătoare copiilor mai departe. Sper să nu faceți confuzie între clasele cu profil pedagogic si cele de filologie pentru ca asta o să găsiți in orice liceu. Cât despre doamna directoare, pot să vorbesc și in numele elevilor când spun că este o doamnă de nota 10.
Raspunde

Magna Horreum

Acum 4 ani

Mihail, La Multi Ani! Sa fii sanatos si, de-o fi sa fie, sa ajungi un dascal destoinic!
Raspunde

Anonim

Acum 4 ani

Nu cred că există elev la profilul învățător-educator care să nu știe ortografie sau gramatică! Din păcate, profilul de pedagogie de la Sibiu nu mai este luat in serios de către elevi, iar cei buni aleg să plece in alte orașe! Dacă asta li se oferă, asta și dau la schimb! Orice elev care a fost sau este la acest liceu știe cel putin 90% din ce se află într-un plan de lecție sau cum ar trebui să se prezinte la o ora!! Sunt mândră că am ales acest liceu și consider că plec cu multe! Nu cu dispreț față de profesori și materiile dumnealor!RESPECT DOAMNELOR DIRECTOARE ȘI METODISTILOR!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus