Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Un brad reinterpretat. O viață reinterpretată

Nu-mi place bradul din Piața Mare. Deloc. Mi se pare sărac, lipsit de gust, ciufulit. Am gustat din plin glumele care au circulat pe internet legat de el. E ca un pămătuf de praf. Piața Mare are acum paratrăsnet. Arată ca un cartof lungit pe băț. Am râs. M-a distrat și comentariul Primăriei Vâlcea. Am fost dezamăgit când l-a retras, rapid, parcă autoflagelându-se într-un gest de minimă decență după ce a făcut de rușine orașul fanion al Transilvaniei. Am savurat comentariile de pe Facebook, în care olteni get-beget, veniți în Sibiu, apărau cu orice preț simbolul reinterpretat al Crăciunului. Apărau Sibiul și emblema lui: Târgul de Crăciun. Doar că-și apărau mai mult statusul. Mutația. Noua viață. Reinterpretată și ea. Mă așteptam să apară de undeva din neant un mesaj al Bisericii, care să ne spună că cetina nu poate fi înlocuită cu plastic și metal. Să ne zică de faptul că bradul nu moare. Se transformă. Se sacrifică pentru ochii noștri. Că e un mesaj al dumnezeirii.

Am așteptat ca Primăria Sibiu să-și recunoască greșeala. Mă gândeam că va tăia rapid un brad de pe undeva din pădurile din jur. Așa, să savurez și eu victoria celor care vor sărbătorile de altădată. În ălea în care se tăiau brazi, cozonaci, porci și tot ce se putea. Acolo, în timpurile în care nu exista decât o alimentară. Goală. Și o biserică. Plină. Acolo unde vinul se găsea doar în beci, iar zacusca era absolut imposibil de conceput s-o cumperi dintr-un magazin. Atunci când eram copii și iarna mirosea a scorțișoară. Când era ger și zăpadă afară, iar caloriferele erau toate pline ochi cu haine ude. Și puțina căldură ce zăcea în tuburile de fontă se risipea aiurea. Atunci când toți aveam bunici și singurul lor rost pe lume era să-și facă nepoții fericiți.

Vremuri apuse.

Zacusca e la raionul conserve și are gust de plastic îmbâcsit. Se găsește și tobă și ulei. Afară sunt 18 grade, deși e iarnă. Mirosul sărbătorilor vine dintr-un dispozitiv pe baterii, ce poate fi reglat la 10 minute, 15 sau 30. Vinul fiert costă 10 lei paharul și e acru. Copiii nu mai cred în Moș Crăciun, iar orașul abundă cu de toate. Totul e feeric. Sclipește și întunericul. Și mizeria. Oamenii aleargă dintr-un capăt în altul înnebuniți să trăiască și ultima secundă.

”Tatăl nostru”, rugăciunea pe care o știu până și ateii și agnosticii, am citit că se reinterpretează și ea la propunerea Bisericii Catolice. "Nu ne duce pe noi în ispită", va deveni "nu ne lăsa să cădem în ispită". În Franța s-a schimbat de vreo doi ani, acum se schimbă și-n Italia. Fiecare țară face cum vrea, sună sfatul înalților prelați catolici. Tot ce pare veșnic se modifică. Nimic nu e pururi.

Am vrut să schimbe bradul, pentru mine. Să-l aducă pe cel cu care eram obișnuit. Să văd în el ceva ce a trecut demult și nu se mai întoarce niciodată. Ultimul strop de normalitate într-o lume care se reinterpretează obositor de repede.

Voiam un brad adevărat într-un Crăciun din plastic scos cu totul la vânzare. La super ofertă.

Am vrut un brad adevărat, verde de la Moș Crăciun. Atât.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

brad

Acum 5 ani

Pentru alea 50 de minute cat ma duc eu in Piata Mare, bradul de anul asta e perfect! Pentru orele cand ma duc la aer, la padure, braziii verzi si intregi de acolo, sunt perfecti! E jalnic sa vezi cati dintre ei raman nevanduti dar taiati prin piete sau aruncati la gunoi, dupa sarbatori....poate trebuie sa facem si noi un pas inainte in materie de gusturi...
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

Dar de milioanele de metri cubi de lemn ce se taie si fura in fiecare an , ce zici???? Ecologie nu se face netaind 1 brad pentru Piata Mare, brad care oricum era la maturitate pentru taiere. Asta se numeste ipocrizie si prostie cit incape.
Raspunde

Pricopie

Acum 5 ani

Mai conteaza ce vrem? Conteaza ce vrea babuta instalata in cladirea din coltul vestic din Piata Mare
Raspunde

Erlkonig

Acum 5 ani

mai lasa-ne, pesedache, ca vin sarbatorile
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

"Ultimul strop de normalitate într-o lume care se reinterpretează obositor de repede.", partial adevarat si dureros intradevar. Mai exista insa cativa stropi de normalitate precum notiunea de familie pe care insa TS pedaleaza din greu sa o schimbe si pe aia. Remember? Cat despre biserica, pentru ca o pomeniti in articol, nu vad de ce ar avea astfel de luari de pozitie. La cat noroi a incasat chiar din paginile acestei publicatii recent
Raspunde

fodor-scandia

Acum 5 ani

Biserica isi incaseaza noroiul pe care il merita.Preoti in sutane de aur, in limuzine stralucitoare, care taxeaza sufletul omului la inmormantare, pastori de la pocaiti care pun taxe pe discursurile lor, cu proprietati lumesti de lux.Ei toti ne predica smerenia, bunul simt, decenta.Sunteti exact ca noi ceilalti, cu deosebirea ca noi nu suntem ipocriti. Editorialul este de bun simt.Sunt sibian 100%, dar am nemultumirile mele.Un oras care se considera o emblema, trebuie sa aiba o imagine.Da, stiu, hidosenia aia de brad pare un lucru minor.Nu e asa! Orasele care se respecta cheltuiesc la capitolul imagine.Daca nu ai imagine, nu ai nici bani, nici turism, nici investitii.Oborul de craciun de la Sibiu este dezolant, nu mai adaug faptul ca doamna primar a mintit cand a anuntat achizitionarea de podoabe noi, podoabe care vor da Sibiului un aer aparte.E mai urat ca anul trecut,."Noua" proiectie grandioasa de pe cladiri e in fapt un kitch.Imi pare rau ca un singur primar, nici in 4 ani, a reusit sa demonteze emblema unui Sibiu european.Trist e ca putin ii pasa.Noi, sibienii, nu am amendat in niciun fel acest ingrat gest.Prezenta numeroasa de la deschiderea oborului este semnul unei Romanii masochiste, careia ii place sa o incaseze si care se multumeste cu resturile aruncate, in sila, de "marii stapani". Am lasat-o sa creada ca e marea patroana a Sibiului.De ce oare pensionarii nu-si vad de nepotii lor?Nu mai chinuiti un oras intreg!!! Marea tragedie e ca nimeni in Romania nu va plati pentru dezastrele aduse tarii, oraselor.Ei pleaca mesianic, dupa ce si-au batut joc de popor, multumiti ca ne-au mai manipulat inca o data.Noi ramanem cu buzele umflate.
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Stiu preoti care nu se incadreaza la ceea ce insiri acolo. Da exista si destule uscaturi/nechemati dar sunt mai multi cei care isi respecta vocatia. Sa generalizam este atat de simplu. Tie personal iti place cand noi romanii suntem etichetati drept cersetori sau hoti sau criminali peste hotare din cauza ca unii dintre conationalii nostri ne fac de ras pe acolo?
Raspunde

kkk

Acum 5 ani

"înalților prelați" nu este un pleonasm? PRELÁT, prelați, s. m. Înalt demnitar bisericesc. – Din fr. prélat, lat. praelatus. sursa: DEX '09 (2009) https://dexonline.ro/definitie/prelat
Raspunde

Cisnadian

Acum 5 ani

Târgul de Crăciun s-a transformat in Piața de Craciun.
Raspunde

Vlad

Acum 5 ani

Bine punctat, Aline...foarte trist, dar adevarat...cat de curand, ne vom bucura de sarbatorile de iarna mirosind facebookul si hastagurile...ca, deh...bun si un miros de brad si de vin fiert cu scortisoara de pe net...
Raspunde

S

Acum 5 ani

Pai sunt 18 grade pt că încă nu e iarna :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus