Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Prima săptămână după Unire. ”Am venit să predăm Transilvania, Banatul și toate teritoriile românești din Ungaria!”

Prima săptămână după Unire. ”Am venit să predăm Transilvania, Banatul și toate teritoriile românești din Ungaria!”

O delegație din Transilvania și Banat au mers la București, după Marea Adunare de la Alba Iulia pentru a citi Regelui actul unirii. Cei 12 trimiși, conduși de Vasile Goldiș și Vaida Voievod au fost primiți inițial de primarul Bucureștiului, Hălceanu. ”Trimișii Ardealului și ai părților mărginașe Ungurene și Bănățene au sosit vineri la 5 ore p.m. în metropola românismului, unde li s-a făcut o primire împărătească. Li-au eșit spre întâmpinare premierul Brătianu cu întregul său cabinet, generalii Prezan și Ștefănescu, o seamă de foști miniștri, fruntași ai Ligiei Române, membrii Academiei Române, delegații regimentului ardelean ”Avram Iancu”, în frunte cu colonelul Bogdan și delegațiunea sașilor, în frunte cu președintele coloniei săsești, dr. Frank. Primarul Bucureștilor, Hălceanu rostește discursul de bineventare, căruia îi răspunde episcopul Cristea, grăind: Am venit să preăm Transilvania, Banatul și teritoriile românești din Ungaria și să ne închinăm tronului și stăpânirei românești. Episcopului Cristea răspunde premierul Ione Brătianu: În numele tuturor cari au suferit în război, în numele celor cari au luat cu cuvântul sau cu fapta pentru rărirea și veșnicia neamului, în numele tuturor cari se bucură din adâncul inimei și se vor bucura în veacuri de a rândul de isbăvitorul act al unirii tuturor românilor, vă zic bine ați venit!””, scrie Telegraful Român, ziar care apărea la Sibiu.

A doua zi, delegația a fost primită de Rege, după un Te Deum la mitropolie. ”La orele 12, trimișii Ardealului sunt conduși în sala festivă a Tronului. Aici, dl. Vasile Goldiș pășește în fața Regelui și cu un glas înfiorat de sfințenia momentului citește actul unirii: ”Fericiți suntem noi românii de azi, că prin noi se săvârșește istoria actul măreț al uniri româilor într-un singur stat român. Fericiți că avem un Rege mare, care a înțeles chemarea sfântă a istoriei. Ai fost luceafărul conducător al sufletului românesc, pentru aceea, Sire, noi îți aducem pământul strămoșilor noștri și tot atunci noi îți aducem sufletul tuturor românilor de azi care locuiesc în Transilvania, Bănat și țara Ungurească. Primește cu dragostea pe care ți-o aducem hotărârea de unire a acestor țări. Primește jurământul de fidelitate și omagiul celor 4 milioane de români, locuitori pe acel pământ și întinde asupra lor scutul puternic al Maiestății Tale”, mai scrie sursa citată.

În urma citirii omagiului, Vaida Voievod predă Regelui pergamentul unirii. ”Majestatea Sa, luând în mâna Sa regală icoana înfăptuirii visului de veacuri răspunde grăind: În numele Românilor din vechiul regat, al Românilor din Basarabia și Bucovina, astăzi pe veci uniți cu profundă recunoștință primesc hotărârea fraților noștri de peste Carpați, de a săvârși unitatea națională a tuturor Românilor și declar pe veci în regatul român toate teritoriile locuite de Români dela Tisa până la Nistru”.

Articol publicat în cadrul unei campanii susținută de partenerii Transgaz Wenglor Sibiu și Marquardt.

Turnul Sfatului vă propune o serie de articole care readuc în prim-plan nu doar marile momente ale Sibiului din perioada 1918 – 1919, ci și detaliile care compuneau viața de zi cu zi a cetățenilor orașului. Cu atât mai mult cu cât o parte din acele ”detalii” nu mai există azi.

Alte articole scrise în această campanie găsiți AICI.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unirea e a Eroilor Plansi de ai lor copii

Acum 4 ani

regina maria,simbolul mortii din Romania pt ca a dus la moarte peste 350.000 de romani le-a spus vaduvelor si orfanilor de razboi ca sa nu verse lacrimi pentru barbatii si tatii lor ci,sa le cante cantece!!! Aceasta marsava care a umplut satele Romaniei de vaduve si copii orfani nu lasa lumea nici sa-si planga mortii. Soldatilor muribunzi le spunea sa considere ca ea e mama lor creindu-le si in clipa mortii frustrare si revolta pt asa ceva - mama nimanui nu e inlocuita . SI DUPA CE ISI FACEA POZE CU RANITII SE DUCEA SA SE LUPTE SI EA LA COTOFENESTI.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus