Duminică,
14.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Amendă record în Zona industrială vest. Fabrica ”fără acte” s-a ales și cu dosar penal, dar degeaba

Amendă record în Zona industrială vest. Fabrica ”fără acte” s-a ales și cu dosar penal, dar degeaba

Deși a fost somat să oprească lucrările până la intrarea în legalitate, deși a fost amendat cu zeci de mii de euro și deși i s-a întocmit chiar și un dosar penal, dezvoltatorul unei fabrici în Zona industrială vest a Sibiului refuză să respecte legea. Și construiește în continuare.

Descoperit de către Turnul Sfatului, șantierul ilegal al unei noi fabrici în Zona industrială vest a Sibiului este scena unor continue încălcări ale legislației, în ciuda oricăror demersuri ale autorităților. Este vorba de șantierul deschis de unul dintre cei mai mari operatori de spații logistice din țara noastră, WDP Development Ro. Reprezentanții acestuia au început să ridice o hală industrială pe un teren de câteva mii de metri pătrați de pe strada Monaco, deși pentru respectiva investiției nu exista nici măcar planul urbanistic zonal solicitat de Primăria Sibiu. Practic, lucrările la noua fabrică erau în plină desfășurare în momentul în care, potrivit legii, respectivul PUZ era supus consultării publice (etapă căreia îi urmează aprobarea documentației de către Consiliul local și abia apoi demararea procedurilor în vederea obținerii autorizației de construire).

Amendă record. Dosar penal. Lucrările continuă

Sesizați de către Turnul Sfatului în toamna acestui an, reprezentanții administrației locale au aplicat celor de la WDP Development Ro amenda maximă prevăzută de lege. ”Amenda aplicată a fost în cuantum de 100.000 de lei. Contravenientul a achitat până în prezent 500 de lei, plătind această sumă pentru că a considerat că este jumătate din minimul amenzii conform regulii în cazul contravențiilor comune. Această posibilitate însă nu este valabilă și pentru contravențiile aplicate în baza Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construire”, arată acum reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Însă nu doar cei 500 de lei, din amenda de 100.000 de lei, plătiți de cei de la WDP Development trădează modul în care această companie se poziționează față de autorități. Ci și modul în care au înțeles să se conformeze dispozițiilor de oprire a lucrărilor până la intrarea în legalitate.

”Poliția Locală a efectuat primul control în teren în data de 15 octombrie, constatând efectuarea de lucrări fără autorizație de construcție. Urmare a acestei acțiuni s-a aplicat amenda în cuantum de 100.000 de lei menționată și s-a dispus sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate în termen de 6 luni. În data de 9 noiembrie s-a efectuat un nou control în teren de către Poliția Locală, constatându-se că lucrările nu au fost sistate, ci au continuat. Drept urmare, Poliția Locală a sesizat în data de 15 noiembrie Inspectoratul Județean de Poliție pentru nerespectarea art. 24, lit. b din Legea 50/1991. În data de 27 noiembrie Poliția Locală s-a deplasat din nou în teren, constatând că lucrările de construcție nu au fost oprite nici după ce instituția a sesizat organele de urmărire penală”, reconstruiesc reprezentanții Primăriei Sibiu modul în care s-au derulat controalele pe șantierul fără acte, șantier ale cărui lucrări nu se opresc defel.

Articolul 24 din Legea 50/1991 – pentru autorizarea lucrărilor de construcții – invocat de reprezentanții Poliției locale în sesizarea adresată Inspectoratului pentru situații de urgență, prevede faptul că este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă ”continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii”.

Un șantier fără mai nimic legal

Trebuie precizat că, la sesizarea Turnul Sfatului, în control au fost și reprezentanții Inspectoratului de stat pentru construcții. Care, la fel, au dispus oprirea lucrărilor de la jumătatea lunii octombrie. Potrivit inspectorilor ISC, la noua fabrică din Zona industrială vest se lucra în lipsa unui diriginte de șantier care să verifice execuția corectă a construcțiilor. De asemenea, inspectorii în construcții au mai constatat lipsa proiectelor verificate de specialiști, dar și eludarea obligației de a ”asigura nivelul de calitate corespunzător cerinţelor printr-un sistem propriu de calitate conceput şi realizat prin personal propriu, cu responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi”.

Stadiul lucrărilor la jumătatea lunii octombrie. Pe șantier sunt aduse constant noi materiale, puse rapid în operă Stadiul lucrărilor la jumătatea lunii octombrie. Pe șantier sunt aduse constant noi materiale, puse rapid în operă

Complicata situație a fabricii fără acte

Dezinteresul celor de la WDP Developement Ro pentru respectarea procedurilor legale le-a adus investiția într-o postură cel puțin delicată. În acest moment, toată construcția ridicată pe strada Monaco (deocamdată terenul în cauză nu are atribuit un număr) este una ilegală. Ridicată pe un teren pentru care nici nu a fost, deocamdată, adoptat un plan urbanistic zonal.

Cel aflat în consultare publică în momentul în care fabrica se construia de zor a fost pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local de săptămâna trecută, însă primarul Astrid Fodor l-a retras. Și asta deoarece legislația în vigoare nu permite punerea în legalitate a fabricii fără acte în discuție.”Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului și urbanismul, art, 56^1 precizează că nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construcție sau fără respectarea acesteia. Prin urmare, acest PUZ nu poate fi supus aprobării Consiliului Local Sibiu”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Totodată, în răspunsul solicitat se mai arată că ”administrația locală va respecta legislația în domeniu în privința efectuării recepției. Așa cum rezultă din Legea 50/1991, recepția lucrărilor se poate efectua la terminarea lucrărilor de construire realizate în baza unei autorizații de construire”.

Planul urbanistic elaborat pentru fabrica WDP a fost supus consultării publice când, de fapt, lucrările la fabrică erau deja începute Planul urbanistic elaborat pentru fabrica WDP a fost supus consultării publice când, de fapt, lucrările la fabrică erau deja începute

Pentru cine?

Cu un portofoliu imobiliar care ar urma să ajungă la o valoare de aproximativ 450 de milioane de euro, investitorii belgieni de la WDP Development Ro sunt printre cei mai mari jucători de pe piața spațiilor logistice din țara noastră. După cum au comunicat public în mai multe rânduri, cei de la WDP au dezvoltat proiecte în toată țara, creând depozite logistice – de exemplu – pentru companii renumite precum Decathlon, Carrefour sau Ursus Breweries.

Asemenea celorlalte proiecte, și cel de la Sibiu a fost construit la solicitarea unui alt client – este vorba de compania Aeronamic Eastern Europe, o companie de origine olandeză prezentă în Zona industrială vest a Sibiului încă din 2010. Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, olandezii care conduc compania specializată în producția de subsisteme pentru industria aeronautică își doresc o dezvoltare a capacităților de producție de la Sibiu, drept pentru care i-au contractat pe cei de la WDP Development Ro să le construiască noua fabrică.

Turnul Sfatului a solicitat o poziție oficială celor de la WDP Development, însă în afara unor contacte neoficiale, investitorii belgieni nu au transmis niciun răspuns pe tema ”fabricii fără acte” pe care o construiesc la Sibiu. La fel, nu au răspuns solicitării Turnul Sfatului nici cei de la Aeronamic.

Citește și “Informație clasificată“. În Zona industrială vest se construiește o fabrică fără acte

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

2cents

Acum 5 ani

In Sibiu si in alte parti in tara a devenit o obisnuinta pentru cei cu bani sa construiasca cum au chef, urmand ca mai tarziu sa "intre in legalitate" dupa cum mult prea usor le permite legislatia noastra. Toti birocratii care trebuie sa aplice legile astea blegi nu sunt in stare sa faca sesizari sau propuneri de imbunatatire a legilor si mergem asa inainte. Constructorii stiu ca nu se expun la mare lucru si din acest motiv prefera sa sfideze. Din pacate orasul este deja sufocat de astfel de abuzuri. Sunt curios ce pedeapsa "netă" va primi in final acest constructor. Pun pariu ca va fi nimic in comparatie cu banii castigati in final de cei care construiesc.
Raspunde

GG Oeri

Acum 5 ani

Ai dreptate dar pe jumătate,eliberarea autorizațiilor in Primăria Sibiu se face extrem de greu și cu întârzieri foarte mari, asta e un impediment major pentru cei care vor sa investească in Sibiu! Cei care se lovesc sau s-au lovit de asta , știu despre ce vorbesc.
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Ii vor lasa sa termine constructia dupa care ii vor invita sa intre in legalitate ;), dupa modelul "cartierul" ilegal din spatele Hilton unde un anume COIL ;) doreste sa construiasca un cartier legal.
Raspunde

Omg

Acum 5 ani

Atâta timp cât in primăria Sibiu autoriazatiile durează cel mai mult din lume și nimeni nu se încumeta sa o schimbe pe Urdea marea arhitecta care face ce vrea acolo fără niciun control,probabil vor mai exista cazuri ca acestea... Vi se pare normal ca pentru eliberarea unei autorizații de construcție sa aștepți chiar și 2 ani??? Îți expira materialele de construcție pana ti se eliberează autorizația!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

OMG

Acum 5 ani

Ai și argumente in afara afirmațiilor neverificate ?
Raspunde

HOP

Acum 5 ani

autoritatile din tara asta sint vinovate ~!!!! primaria Sibiu deasemenea,se misca greu ,te ploconesti la niste neispravit care nu-si fac treaba ,sigur ii vom ajunge pe amaricani ..intepenitilor....tara bramburita de tot soiul de neterminati !!!!!!
Raspunde

Romania de 2 lei

Acum 5 ani

De la toate alea pana la a construi abuziv, totusi e cale lunga.... ia du-te in Belgia si construieste o hala in acelasi stil si vezi cam ce patesti... apoi spune-le la aia ca is mocofani si se misca incet. Hala aia ar trebui daramata, simplu, iar cei ce au semnat actele de constructie... in fapt contractele cu firmele constructoare, sa plateasca. Nu vine betoniera fara s-o cheme nimeni, sub un contract etc... Miscarea asta seamana cu teleorman.
Raspunde

impotenta

Acum 5 ani

Felicitari dezvoltatotrului imobiliar, indiferent cum se numeste. P.S. Sa stai la mana tampei Udrea, e e o dovada de maxima prostie... femeia asta trebuie sa raspunda penal pentru abuzurile facute in numele hotului Johannis
Raspunde

K.Samuel

Acum 5 ani

Da, autoritatiile sunt de vina! Imposibil cata incompetenta si lipsa de asumare in Primaria Sibiu. Nu te forteaza nimeni sa lucrezi in primarie daca esti depasit de situatie. Du-te si fa-te vanzator de flori... Cat despre Urdea: Fereasca Dumnezeu! Femeia e incapabila si autoritara in imbecilitatea ei. Pe scurt, Primaria Sibiu e dezastru pe plan urbanistic. Aaa, dar stai. Daca esti cine trebuie, actele merg ca rahatul prin fundul gastei!
Raspunde

Chirca

Acum 5 ani

Sa nu ai nevoie de o autorizatie de constructie ca ai puso.Urdea sfideaza pe toata lumea.
Raspunde

Romania de 2 lei

Acum 5 ani

In orice alta tara aia erau la parnaie pana acum si constructia respectiva ar fi fost daramata. Te miri pe cine au mituit pe la Bucuresti, de-i doare la basca de autoritatile locale.... Mai mult ca sigur au dat spagi pe la PSD, care e majoritar in consiliu de administratie.... si fac banditism de dambovita. Altfel nu se explica.
Raspunde

Vergintetorix

Acum 5 ani

Amice, esti idiot...cea mai mare parte din vina o poarta Primaria Sibiu in special incompetenta, infatuata, iresponsabila, indolenta ( lista “calitatilor” poate continua)UDREA. Femeia asta trebuie trasa la raspundere pt modul de-a dreptul imbecil in care lucreaza. Nu sesizeaza nimeni din primarie, madam Fodor, etc, faptul ca modul in care lucreaza UDREA e devastator pentru primarie? E mizerabil de-a dreptu ce face femeia asta!!!!
Raspunde

apoliticu'

Acum 5 ani

Lista lucrurilor care i se pot pune in carca PSD-ului este atat de lunga INCAT am putea face un covor din ea pana in America, INSA sa-i faci responsabili de ceea ce se intampla pe plan local la Sibiu (aka mafia locala PRIMARIE-IPJ-ISU-INSPECTORATUL JUDEȚEAN ÎN CONSTRUCȚII SIBIU) este ridicol chiar si pentru cei cu diverse simpatii politice.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Suntem foarte vocali in apărarea aplicării legii ; mai puțin atunci când ne privește personal .
Raspunde

moshu

Acum 5 ani

Ma intreb, oare problema este doar la constructor? Oare cat dureaza sa obtii o aprobare de constructie, atentie: pentru o fabrica intr-o zona industriala. (deci NU un zgarie nori intr-o zona de case). Din pacate obiectivitatea Turnul Sfatului nu mai exista. Nu veti vedea curand aici articole critice la adresa primariei si a incompetentilor ce o gestioneaza. S-au sifonat o gramada de bani in aplicatii "smart" de raportare a problemelor din oras. Problemele raman la fel dupa raportarea lor, ani de zile. In plus, ia dati o tura in zona industriala VEST si verificati ce conditii ofera primaria investitorilor in aceasta zona: Strada Barcelona - strada construita de primarie, destinata traficului greu. O strada construita ca pe vremea dacilor, cu un buldozer o bascula si ceva asfalt - (de ce nu face Turnul Sfatului o investigatie sa vada cati bani s-au cheltuit de primarie pentru constructia acestei strazi, si cum au fost sifonati banii? strada LYON - destinata de asemenea traficului greu - o strada cu curbe la 90 de grade. Unde este domnilor PUZ-ul sa vedem explicatiile acestor strazi in zone industriale unde un TIR trebuie sa circule pe o strada cu curbe la 90 grade (atentie, nu e intersectie!) Strada Turda - zona expert arom - la fel drum drept pe care apar curbe inexplicabile si fara vizibilitate - un risc crescut pentru accidente. Mai mult, aici a fost mutat si TURSIBUL si toate autobuzele circula acum prin aceasta zona industriala prost dezvoltata. Dar sigur, nu veti vedea curand articole critice la adresa primariei pentru ca acest ziar este vandut primariei prin fondurile pe care le primeste de la diferite evenimente organizate in colaborare cu primaria. Sunt curios daca veti publica acest mesaj... dar nu va faceti griji, exista print screen si va aparea in alte locuri cat de transparenti sunteti.
Raspunde

Che

Acum 5 ani

Noi suntem colonie !!! Voi chiar nu pricepeți ?
Raspunde

Miercoles

Acum 5 ani

Nu suntem colonie... suntem doar un stat/teriroriu prost administrat de catre niste bisnitari ascunsi in niste cladiri, la Bucuresti. Nu e nimeni de vina, altcineva decat societatea care voteaza ce voteaza si e inepta, incapabila sa inteleaga nimic.... Suntem o sicietate de oameni naivi, praduiti de tigani.
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

Felicitări dezvoltatorului! daca ajungea la dna Lazăr C nu mai construia curand ...
Raspunde

Tot din Sibiu

Acum 5 ani

Fereasca sa fi nevoit sa obtii si un aviz/ autorizatie de la culte, fie el si doar pentru renovarea unei locuinte din zona istorica, chiar daca nu e monument istoric. Cheltuiala foarte mare, timp pierdut luni intregi doar la culte. Ma intreb oare cum renoveaza fatadele cei din zona istorica/orasul de jos, oare doar in baza somatiei de la politia locala? Fara auotizatie de la culte? Vezi reparatii de fatade pe str. Zidului, oradul vecgi, etc.
Raspunde

Marius

Acum 5 ani

Dragnea e de vina , să iasă rezist sa protesteze că mafia de la primăria Sibiu la fel și la Selimbar iși bat joc de oraș de modul mafiot cum e administrat de grupările mafiote din interiorul acestor instituții ,
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Am vesti triste pentru dvs. dl. Deleanu:Inchiderile perimetrale sunt aproape finalizate.Daca va place albastrul merita sa dati o tura(sau un nebun!) pe acolo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus