Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Eurostat: Românii cheltuie cel mai mult pentru mâncare

Eurostat: Românii cheltuie cel mai mult pentru mâncare

O familie din România cheltuie cel mai mult pentru mâncare, sucuri și apă față de o familie din altă țară europeană. Peste 27% din bugetul familiei este destinat produselor alimentare, conform datelor publicate de Eurostat.

Astfel, la acest capitol românii sunt pe primul loc în Europa, au constatat stastiticienii europeni atunci când au analizat suma de bani cheltuită pe mâncare, sucuri și apă în anul trecut, raportată la cheltuielile de consum ale unei familii. Mai mult de 770 de lei pe lună se duc doar pe hrană. Cele mai consumate alimente sunt legumele, carnea, laptele și ouăle.

România se află cu mult în fața Lituaniei, spre exemplu, acolo unde o familie cheltuie 21,6% din bani pe mâncare. În ţările cu nivel de trăi mai ridicat din Uniunea Europeană - Marea Britania, Luxemburg de exemplu - mâncarea înseamnă sub 10% din total consum. Media europeană este de 12,2%, fiind a treia categorie de cheltuieli casnice după cele pentru utilități (24,2%) și cele pentru transport (13%).

Statisticile naționale arată că în trimestrul al doilea din 2018, 35% din cheltuieli au fost pentru mâncare, adică peste 770 de lei pe lună. Urmează cheltuielile pentru utilităţi şi întreţinere - peste 300 de lei, apoi alcoolul şi tutunul cu 188 de lei pe lună. Restul se duc pe haine, transport, mobilă, sănătate, telefon şi recreere.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus