Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

Palatul Copiilor nu se poate muta fără ajutorul comunității. „Când oamenii se unesc, miracole se împlinesc”

Palatul Copiilor nu se poate muta fără ajutorul comunității. „Când oamenii se unesc, miracole se împlinesc”

Una din cele mai îndrăgite instituții ale Sibiului, un loc în care copiii găsesc bucuria de a învăța prin joacă și unde talentul din fiecare prichindel iese la suprafață datorită unor oameni care își dedică viața pentru ei, are nevoie de implicarea întregii comunități. Palatul Copiilor din Sibiu trebuie să se mute din actuala locație deja de câțiva ani, iar acum se află pe ultima sută de metri. Este însă nevoie de câteva sute de mii de Euro și de forță de muncă pentru ca noua clădire să fie reabilitată.

Clădirea în care Palatul Copiilor din Sibiu se va muta din luna aprilie a anului 2019, adică peste doar câteva luni, se află într-o stare prea rea pentru ca micuții să poată învăța acolo. Fostul internat al Liceului Henri Coandă a fost pus la dispoziția conducerii de către Primăria Sibiu, dar este nevoie de lucrări ample pentru ca totul să funcționeze la parametri normali.

„Consiliul Local Sibiu a oferit un spaţiu care necesită reparaţii şi reabilitări majore. Aceste reabilitări depăşesc cu mult posibilităţile pe care le avem la dispoziţie. Este trist când te gândeşti că mii de suflete de copii nu mai au acces la educaţie. Aprilie este luna în care copiii noştri ar trebui să înceapă cursurile în sediul de pe Henri Coandă. Însă clădirea trebuie complet renovată, iar timpul este extrem de scurt. Sprijinul nostru, al tuturor, trebuie să se îndrepte spre realizarea acestui scop. Când oamenii se unesc, miracole se împlinesc”, a declarat astăzi directorul Palatului Copiilor, Daniel Vecsei, în prezența mai multor sibieni care au promis deja că vor da o mână de ajutor.
sediu nou palatul copiilor (8)

Cu banii strânși până în acest moment, reprezentanții instituției au reușit să renoveze parțial etajul I al noii clădiri. Deși au pornit la drum cu o idee asupra a ceea ce ar urma să reprezinte financiar reabilitarea, odată ajunși la muncă, au descoperit mult mai multe probleme care cer, desigur, și mai mulți bani.

„Din păcate, a venit vremea să părăsim acest loc. După cum vedeţi, clădirea necesită enorm de multe reparaţii şi reabilitări și cu sprijinul asociației Pro Palatul Copiilor Sibiu și cu alte asociații sperăm să sensibilizăm comunitatea locală să ne ajute să demarăm lucrările. Cu banii pe care i-am primit de la Ministerul Educației am reușit să reabilităm etajul I”, a mai spus directorul.
sediu nou palatul copiilor (6)

Asociația Pro Palatul Copiilor Sibiu încearcă să susțină acest proiect nu doar prin forțe proprii, ci mai ales prin implicarea întregii comunități.

„Avem nevoie de cât mai mulți oameni care să ne poată ajuta, să se adune în jurul nostru și să reușim cumva să strângem fonduri, materiale și forță de muncă alături de care să facem acest spațiu utilizabil. Clădirea are multe vicii ascunse pe care le descoperim pe parcursul lucrărilor”, spune Liviu Rotaru, preşedintele Asociaţiei Pro Palatul Copiilor.
Din cei 17.000 de lei strânși din participarea la Maratonul Internațional Sibiu, clădirea va fi renovată din punct de vedere al instalațiilor electrice pe unul din etaje. Potrivit conducerii Palatului Copiilor, la o estimare inițială, clădirea ar avea nevoie de investiții de minim 400.000 de lei pentru fiecare din cele trei etaje, fără să punem la socoteală acoperișul și izolația exterioară.

sediu nou palatul copiilor (7)

Reprezentanți cunoscuți ai Sibiului au răspuns deja apelului

Mai multe entități au anunțat deja că vor susține cu tot ce pot proiectul instituției. Este vorba despre Cu verdele-n SUS, Domy Music Star, Asociația Culturală „Play”, Clubul Alpha Sport Team, Sala Transilvania și Fundația Comunitară Sibiu. Cu toții vor contribui atât financiar pe cât este posibil cât și cu forță de muncă. Întrucât cei implicați în proiect vor demara în viitorul apropiat și o campanie de strângere de voluntari care să lucreze alături de Palatul Copiilor și Asociația Pro Palatul Copiilor la renovarea clădirii, un pas important va fi să adune oameni care doresc să pună umărul la treabă.

„E foarte greu cu voluntarii, noi știm foarte bine. O să ne facem treaba și noi, așa cum am primit la rândul nostru ajutor din partea comunității”, a spus Mihai Pițu, din partea Asociației „Cu Verdele-n SUS”.
sediu nou palatul copiilor (2)

Alex Hulpuș a încheiat de curând un proiect prin care o sală de sport a fost reabilitată. Președintele Alpha Sport Team Sibiu spune însă că ceea ce se va face pentru Palatul Copiilor este ceva mult mai complex, fiind astfel nevoie de mult mai multă implicare.

„Ce avem aici este mult mai grandios și mult mai greu de realizat. Dar cred că dacă punem toți umărul la treabă și ne pasă de copiii sibieni, pentru că ei sunt viitorul, cred că vom reuși să dăm o față frumoasă acestei clădiri și cu siguranță o să o vedem în scurt timp la parametri optimi. Noi ca și club o să sprijinim cum putem demersurile pentru a strânge bani, dar o să venim și cu forță de muncă aici să ajutăm cât se poate și la ce e nevoie”, a spus Alex Hulpuș.
sediu nou palatul copiilor (13)

Adi Bibu, directorul Sălii Transilvania, este de asemenea un mare susținător al proiectului. Ca „reprezentant al comunității” și având chiar el un proiect la care lucrează de un an deja, Bibu s-a declarat mândru de comunitatea din care face parte, spunând că ar fi nevoie însă și de implicarea autorităților.

„Nu putem dezvolta comunitatea decât prin forța colectivă a tuturor oamenilor de bine. Sunt la Sala Transilvania de un an. La stat lucrurile merg nu greu, foarte greu. Cu toată bunăvoința mea tot am avut nevoie de un an de zile ca să fac acte, să fac investiții. Durează foarte mult. Dacă nu vrei să tragi la căruță efectiv, e foarte complicat. Dacă oameni din mediul privat, din ONG-uri vin și ajută și se implică și presează oamenii statului într-un mod pozitiv, vom reuși să facem numai lucruri bune. De asemenea, cred că dacă primăria a dat clădirea, ar putea să dea și un ajutor acum. Îmi place însă că avem o comunitate faină care se implică, iată, și de această dată”, a spus Adi Bibu.
Anual, la Palatul Copiilor sunt înscriși nu mai puțin de 2500 de copii, iar peste 300 dintre aceștia aduc premii acasă de la diferite concursuri naționale și internaționale. Din acest motiv, atât Marquardt cât și Unimat au făcut pasul următor și au ales să „adopte” unul din cercurile la care se pot înscrie copiii.

Dacă doriți să susțineți Palatul Copiilor, puteți face acest lucru fie donând către Asociația Pro Palatul Copiilor Sibiu, în contul RO95RNCB0227159638480001, deschis la BCR, pe numele Petru Liviu Rotaru, fie prin forță de muncă sau materiale necesare reabilitării clădirii de pe str. Henri Coandă.

 

Foto: Silvana Armat

sediu nou palatul copiilor (22) sediu nou palatul copiilor (20) sediu nou palatul copiilor (18) sediu nou palatul copiilor (19) sediu nou palatul copiilor (17) sediu nou palatul copiilor (12)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Doi Iobagi

Acum 3 ani

Aoleu....cum sa muti palatul copiilor in temnita aia stalinista !??!?!? Chiar nu se gasea alta solutie si sa daramati sandramaua aia oribila ? Sunt atatea scoli sau cladiri goale. Cladirile de genul asta produc oameni tristi, n-ai cum sa vrei sa inveti cand institutia de invatamant arata mai rau ca puscaria Jilava.
Raspunde

retrocedatius vulgaris

Acum 3 ani

Sunt curios ce face Biserica Evanghelică cu sediul anterior. Primaria a gasit spatiul asta amplasat intr-o zona dezolanta si nu foarte usor accesibila, in stare deplorabila si gata. Multumim. Noroc ca nu pot retroceda si ruina asta de fost internat. Sau mai stii?
Raspunde

PCR reloaded

Acum 3 ani

"Ministerul educatiei"... A se intelege o grupare de incompetenti din Teleorman si aghiotantii lor analfabeti. Ce sa faca aia altceva decat dezastrul national din educatie si restl domeniilor, la care asistam ? Ajutorulcomunitatii....la noi comunitatea sa plateasca si taxe, sa plateasca si inparalel, investitii. Pai ce rost mai au taxele trimise la Bucuresti, atunci...altul decat hranirea clanurilor pesediste ? Cam nici un alt rol....copiii sa incerce sa invete in mizerie....asa vor esua s-o faca si vor fi mai usor de cumparat cu unmic si-o fasole.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ghita

Acum 3 ani

Dar cine a retrocedat Palatul , tot aia din Teleorman??? Ce taxe trimiti tu ma la Bucuresti , o treime din PIB se face acolo asa hai las-o moarta cu ideile astea de hastag
Raspunde

Cetatean Sibian

Acum 3 ani

Dar toate acele minunate si inutile proiecte votate de populatie....Nimeni nu se gindeste la ceva util care sa ridice nivelul de educatie. Sunt mai importante delimitatoarele pentru pistele de biciclete. Scoli nu se mai construiesc. Clasele sunt suprapopulate si improprii. Se construiesc cartiere intregi fara o viziune globala, fara drumuri de acces fara scoli sau gradinite. Vai de ea administratie
Raspunde

Bambi

Acum 3 ani

Cartierele alea fara minte sunt pe spatiul Cisnadiei si Selimbarului.....multumeste-i administratiei centrale ca nu se vrea includerea Selimbarului in Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus