Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Ultimele păreri înainte de preluarea președinției UE de către România

Ultimele păreri înainte de preluarea președinției UE de către România

„Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE” și „guvernul de la București nu poate provoca daune prea mari” - între aceste două teze oscilează opiniile publice despre președinția României a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va prelua peste 2 zile.

Robert Schwartz, şeful secţiei române de la Deutsche Welle, crede că marile decizii din prima jumătate a anului 2019 depăşesc România. Într-un comentariu, acesta amintește ironizând ultimele situații în care s-a pomenit politicienii de la conducerea țării înainte de „a-i urechea” pe Merkel sau Macron. „(...) Fără a clipi, utilizând un ton naţional-populist şi euro-critic, curajoasa femeie de partid Dăncilă a pus în aplicare la virgulă comenzile venite din partea puternicului său sforar, Liviu Dragnea. Ea, a cărei exprimare carentă în limba română face zilnic deliciul presei independente, ea, care ştie limbi străine doar pe hârtie, ea, care confundă în faţa aparatelor de filmat capitala muntenegreană Podgorica cu Priştina. Da, ea îi va urechea pe alde Merkel, Macron, Kurz şi cum i-o mai chema - că uneori le uită numele. Cel puţin asta a sugerat la Bucureşti (...)”, scrie Schwartz.

Chiar și așa, autorul de la DW concluzionează că „Dragnea, Dăncilă şi compania nu vor putea produce pagube în Uniunea Europeană”. „Amănuntele privind Brexitul şi alegerile europene, două dosare importante, sunt de multă vreme stabilite, neputând fi influenţate sau ghidonate de preşedinţia românească a Consiliului, fie ea cât de neobişnuită”, a adăugat Schwartz.

„În contextul crizei permanente a la roumain, Comisia Juncker, aflată la final de mandat, îşi poate face deja bagajele, bucurându-se de un ultimul summit "istoric" în pitoreasca Transilvanie, în inima României. Aflându-se în lumina reflectoarelor, Hermannstadt/Sibiu, cochetul oraş natal al preşedintelui Klaus Iohannis, va intra în cărţile de istorie ale Uniunii Europene”, concluzionează Robert Schwartz.
La rândul său, șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de jumătate de an. Acesta crede că țara noastră „este foarte pregătită din punct de vedere tehnic” pentru misiunea de 6 luni”, dar crede că „guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE”. Juncker a făcut afirmația pentru ziarul german Welt am Sonntag.

„Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o disponibilitatea puternică de a-şi subordona interesele altora”, a afirmat Juncker, citat de Agerpres. Acesta a precizat că unii au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României. Juncker a mai dat de înțeles că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

România va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe data de 1 ianuarie 2019, pe care o va deține până pe 31 mai 2019. Consiliul este un factor decizional esențial al Uniunii Europene. Negociază și adoptă noua legislație a UE, o adaptează când este cazul și coordonează politici. În majoritatea cazurilor, Consiliul decide împreună cu Parlamentul European prin procedura legislativă ordinară.

Brexit și Cadrul financiar multi-anual post 2020 sunt două dintre principalele dosare care vor trebui soluționate în următoarea jumătate de an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

nicolae ifrim

Acum 5 ani

CE CRED LIDERII EUROPENI CA DOMNIA SA DOMNUL DRAGNEA NU POATE CONDUCE EUROPA? SE INSEALA AMARNIC. VOR VEDEA DUMNEALOR CUM DOMNUL DRAGNEA PUNE ORDINE INTRE EI IMPREUNA CU DOAMNA DANCILA. DOMNIA SA DOMNUL DRAGNEA ISI CALTATILE DE ADEVARAT LIDER,
Raspunde

Bubulina

Acum 5 ani

bai moldovean rusesc , tradator jegos, lucrezi pentru "Glawnoje Raswedywatelnoje Uprawlenije" si totusi esti destept ca un chibrit ars. Mars !
Raspunde

Gospodina

Acum 5 ani

Violica nu tia sa zica.... lau, latusca...lamulica !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus