Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Noutăți pentru șoferi în 2019. Pentru ce poți fi amendat

Noutăți pentru șoferi în 2019. Pentru ce poți fi amendat

Mai multe modificări de legi privind aplicarea amenzilor pentru șoferii din România, care au apărut de la jumătatea anului trecut, vor trebui luate în considerare și în 2019. Unele modificări au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Cele mai importante prevederi pe care trebuie să le știe șoferii țin de prelungirea perioadei în care amenda poate fi plătită la jumătate, de imposibilitatea contestării sancțiunilor rutiere în baza marjei de eroare a aparatelor radar sau de interzicerea posibilității de a plăti amenzile rutiere direct polițistului.

Amenda plătită la jumătate

Amenda poate fi plătită la jumătate în termen de 15 zile din momentul primirii procesului-verbal, conform shimbării Legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale. Prevederea a intrat în vigoare de pe 24 august 2018, până atunci șoferii amendați având posibilitatea să achite jumătate din amenda primită în 48 de ore.

Unde se plătesc amenzile

Din această ecuație a ieșit polițistul. Până pe 24 august 2018 amenda putea fi achitată direct polițistului care a aplicat amenda. Această prevedere a fost exclusă. Prin urmare, plățile pot fi făcute fie la sucursalele CEC, la Trezorerie, la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale, online, pe ghiseul.ro. etc.

De la 1 ianuarie 2019, a fost deschis un cont unic al Trezoreriei Statului, unde pot fi virați banii pentru amendă. Aceștia pot fi plătiți în orice localitate din țară, fără să conteze unde își are domiciliul persoana amendată. Scopul principal al noii măsuri este simplificarea sistemului de plată a amenzilor de natură contravențională.

Cuantumul punctului-amendă

În acest an autoritățile nu au modificat cuantumul punctului-amendă. Astfel, punctul-amendă rămâne la 145 de lei, la fel ca în 2018. Punctul-amendă se raportează la salariul minim brut, reprezentând 10% din valoarea acestuia.

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:

clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei); clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei); clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei); clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei); clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei). Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice.

Modele de proces verbal

Oficial, din 26 ianuarie 2019 vor fi folosite două noi modele de proces-verbal de constatare a contravențiilor rutiere: unul pentru situațiile când constatarea faptelor contravenționale o face agentul constatator, fie direct, fie cu ajutorul mijloacelor tehnice și unul pentru când constatarea se face exclusiv cu ajutorul mijloacelor tehnice.

Una dintre noutățile acestor procese verbale este că nu mai cuprind referirea la comunicarea înștiințării de plată, pentru că, prin Legea nr. 203/2018 s-a stabilit că procesul-verbal este titlu de creanță și înștiințare de plată. De asemenea, se menționează posibilitatea de plată a amenzii la jumătate din minimul stabilit în lege în 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului; dar includ și posibilitatea aplicării sancțiunii contravenționale a suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Elementele obligatorii care vor trebui să se regăsească în noile tipuri de procese-verbale includ: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal (CNP) ale contravenientului, seria și numărul actului de identitate; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; sancțiunile complementare/alte măsuri pe care le dispune polițistul; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.

Lipsa doar a unora dintre ele va duce la nulitatea documentului

Noul proprietar al mașinii, sancționat dacă nu are rovinietă

O altă modificare care a intrat în vigoare în primăvară prevede că în cazul unei mașini care și-a schimbat proprietarul, noul deținător este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deținător. Practic, judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislației, din moment ce instanțele din țară soluționau problema în moduri diferite. Concret, pe de o parte, unele instanțe judecătorești considerau, în mod corect, că fostul proprietar nu poate fi amendat pentru că noul proprietar circulă cu mașina fără a plăti rovinieta, dacă se dovedește că mașina a fost vândută înainte ca autoritățile să constate contravenția, a explicat redactorul-șef al portalului avocatnet.ro.

Totodată, în cazul celor care circulă cu mașinile, pe drumurile publice, fără a avea rovinietă valabilă, fapta se prescrie în 4 luni de la săvârșire, conform unui act normativ care se aplică începând de astăzi. Până acum, prescrierea intervenea în 6 luni de la săvârșirea faptei.

Amendă pentru noul proprietar dacă nu anunță tranzacția

Șoferii care cumpără mașini la mâna a doua trebuie să anunțe tranzacția în 90 de zile de la achiziționare. În caz contrar, înmatricularea se suspendă de drept. Astfel, dacă un șofer circulă cu o astfel de mașină, față de care s-a dispus suspendarea înmatriculării, amenda riscată pentru acest lucru este de până la 2.900 de lei. Prevederile respective se aplică din data de 20 mai 2018.

Până acum, acest termen era de doar 30 de zile.

În același timp, Codul rutier are și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, șoferii riscă între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri rețin certificatul de înmatriculare al vehiculului și eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că retrag plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Marja de eroare a aparatelor radar

Șoferii mai trebuie să știe că nu vor mai putea să folosească argumenteul privind marja de eroare a aparatelor radar atunci când vor contesta aplicarea unei amenzi pentru depășirea vitezei. În luna mai Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că acele erori maxime de măsurare ale aparatelor radar, așa cum sunt reglementate prin act normativ, nu sunt relevante.

Singurul moment când marja de eroare poate fi luată în considerare, conform deciziei judecătorilor de la ÎCCJ, este când este verificat și omologat aparatul radar, de către autorități, pentru a intra pe piață.

Precizăm că sesizarea pentru lămurirea acestor prevederi legale a fost făcută de Colegiul de Conducere al Curții de Apel Bacău, în cadrul unui proces când un șofer a contestat sancțiunea aplicată în urma măsurătorilor radarului.

Reținerea permisului

Nu în ultimul rând, șoferii trebuie să mai știe că atunci când polițistul le reține permisul de conducere, acesta trebuie să menționeze în procesul verbal și aplicarea sancțiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce, precum și durata suspendării și temeiul legal. În caz contrar, procesul-verbal de constatare a contravenției e anulabil în instanță.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus