Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Certificatul energetic, avantaje majore pentru cei care îl achiziționează

Certificatul energetic, avantaje majore pentru cei care îl achiziționează

Dacă îți dorești o casă eficientă din punct de vedere energetic, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să achiziționezi un certificat energetic. Acesta este documentul care îți poate spune cât consumă locuința pentru a genera confort termic și care este clasa de eficiență energetică din care face parte.

Certificatul energetic este o propunere a Uniunii Europene și din 2013 este obligatoriu în România pentru orice tranzacție imobiliară, indiferent că este vorba despre închiriere sau despre vânzare. Totuși, foarte mulți dintre cei care nu au de gând să își înstrăineze imobilele nu aleg să achiziționeze un astfel de document, iar decizia lor este una cât se poate de greșită.

Care sunt avantajele certificatului energetic?

Este adevărat că achiziția unui certificat energetic implică puțină informare și costuri.

Cei care doresc sau au nevoie să îl achiziționeze trebuie să găsească un auditor energetic atestat, să ofere o serie de informații despre locuință și să plătească.

Din fericire, suma plătită este una modică. Costul certificatului energetic pentru un apartament nu depășește, de cele mai multe ori, 200 de lei.

Pentru această sumă sunt obținute o serie de avantaje:

  • Certificatul de performanță energetică oferă transparență în ceea ce privește consumul de energie. Cei care au emis acest document pot să estimeze cât se poate de corect care sunt cheltuielile pentru încălzire, pentru răcire, pentru climatizare sau pentru iluminat.
  • Oferă un start pentru găsirea soluțiilor de eficientizare a consumului de energie. Odată ce sunt cunoscute detalii precum volumul de energie consumat și eficiența clădirii, se pot căuta soluții pentru îmbunătățirea consumului.
  • Asigură avantaje competitive la vânzare sau la închiriere. Cei care au un certificat energetic redactat corect au mult mai multe șanse să vândă sau să închirieze mai repede un imobil. O clădire care face parte din clasele de eficiență A sau B va obține întotdeauna un preț mai mare decât una care face parte din clasa de eficiență C sau D.
  • Are o valabilitate foarte mare. Odată ce este redactat, certificatul energetic are o valabilitate care se întinde pe o perioadă de 10 ani. Evident, în cazul în care caracteristicile clădirii se schimbă iar consumul de energie ajunge să fie mult mai bun, este bine să fie schimbat și certificatul energetic.
  • Achiziția unui certificat înseamnă responsabilitate civică. Foarte mulți oameni privesc acest document drept o achiziție personală, care aduce beneficii doar în rândul celor care au o legătură directă cu clădirea. De fapt, un certificat energetic este o adevărată responsabilitate civică. Scopul principal al documentului este acela de a ajuta la eliminarea emisiilor de dioxid de carbon din aer și de  a face întregul continent mai sănătos, cu aer cât mai respirabil.
  • Poate genera economii. Dacă se țin cont de detaliile evidențiate de certificatul energetic, se pot lua măsuri care ajută la generarea de economii financiare. Este adevărat că este nevoie de o mică investiție inițială în izolarea casei, însă costurile pe termen lung ajung să fie foarte mici.
Avantajele sunt, așadar, suficient de convingătoare pentru orice proprietar de locuință. Evident, obligativitatea este un punct esențial în procesul de achiziție a unui certificat energetic, însă nu ar trebui să fie cel mai important.

Achiziția unui certificat de performanță energetică ar trebui să fie o dovadă de responsabilitate civică și o soluție de economie pe termen lung, motiv pentru care dacă nu ai încă un certificat energetic, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cauți un auditor energetic atestat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1157

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus