Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Proiect buget 2019. Orele suplimentare se vor compensa numai cu timp liber, în perioada 2019 - 2021

Proiect buget 2019. Orele suplimentare se vor compensa numai cu timp liber, în perioada 2019 - 2021

Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele libere se va compensa numai cu timp liber, cu excepţia anumitor salariaţi din domeniul apărării, siguranţei şi ordinii publice sau personalului cu statut special, potrivit datelor publicate joi seara de Ministerul Finanţelor Publice, citate de Agerpres.

Conform Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020-2022, în perioada 2019-2021, instituţiile şi autorităţile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, cu anumite excepţii în cazul sportivilor şi colectivelor tehnice, studenţilor, elevilor şi profesorilor.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, nu se acorda ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu, ori la trecerea în rezervă.

Documentul MFP mai prevede că, în perioada 2019-2021, instituţiile şi autorităţile publice nu vor acorda personalului bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă reglementate de Legea 165/2018.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 de miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA), potrivit datelor publicate, joi, de MFP.

Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Potrivit estimărilor autorităţilor, cele mai mari venituri sunt prevăzute la contribuţiile de asigurări sociale - 11,5%, TVA - 6,8 %, accize - 3%, impozit pe salarii şi pe venit - 2,3% din PIB.

Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB. Cele mai mari ponderi în PIB le au cheltuielile cu asistenţa socială - estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (se menţin la aceeaşi pondere ca şi în anul 2018) şi cheltuielile de personal - în sumă de 102,5 miliarde lei (10% din PIB).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

S

Acum 5 ani

Deci cu 25% tăieri de salarii la bugetari am fi pe excedent! Bine, e mai complicat, și veniturile la buget ar scădea, pt ca o parte din populație n-ar mai consuma atât de mult... Dar se vede oricum unde e buba. Buba oficiala, ca mai e și furtul..
Raspunde

cosmo

Acum 5 ani

Inca o teapa a ineptilor psd alde. N-au destula inteligenta sa inteleaga economia....sau sa scrie si sa citeasca.
Raspunde

Cartela de Paine

Acum 5 ani

Asa.. si cand vrem sa mergem sa cumparam paine, o platim tot cu timp liber ? De ce fac exceptie salariatii din armata si cei cu statut special ? Ca le e frica de armele cu care acestia sunt inzestrati si ca vor fraterniza cu populatia saracita, cand va fi momentul critic ? Cine sunt acele persoane cu statut special ? Acele doamne angajate pe la protectia copilului prin Teleorman, de exemplu ? Doamna dacnila, domnul Dragnea, puscariasii eliberati si in general tot Partidul Social Democrat ? Pe cand cor reintroduce cartela de paine ? Ca se pare ca populatia mananca prea mult si sunt datorii mari de platit si vor veni altele si mai mari. Catastrofa asta nationala numita PSD, e doar un PCR reloaded. Succes !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus