Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Simboluri neștiute ale Sibiului, explicate pe înțelesul tuturor

Simboluri neștiute ale Sibiului, explicate pe înțelesul tuturor

Unele clădiri din Sibiu au picturi murale sau basoreliefuri despre care mulți nu știu sau chiar dacă le-au observat nu cunosc ce reprezintă acestea. Chiar dacă nu au semnificații ascunse, spun istoricii, toate aceste imagini ale Sibiului, pe care noi le considerăm simboluri, sunt interesante și merită admirate.

Istoria Sibiului oferă numeroase pagini interesante despre orașul de pe Cibin. Fie că vorbim de arhitectură, de culte sau de cultură. De data aceasta ne-am propus să aflăm câteva informații despre lucrurile la care mulți dintre trecători nu atrag atenția sau le trec rapid cu vederea.

cocostarc mitropolia1

În timpul unei plimbări pe strada Mitropoliei ne atrage atenția imaginea unui cocostârc de pe clădirea de lângă Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, acolo unde a fost sediul ziarului Tipograful Român. Imaginea reprezintă blazonul mitropolitului Andrei Șaguna. Sub aceasta este înscris anul construcției clădirii - 1892.

cocostarc mitropolia3

Imaginea reprezintă un cocostârc pe șapte coline, iar într-un picior ține un ou. Andrei Șaguna a explicat ce simbolizează cocostârcul într-o scrisoare către ministrul de Interne de pe timpul Imperiului Austro-Ungar, Alexander von Bach, după restaurarea stemei Mitropoliei Ardealului, după Revoluția pașoptistă de la 1848:

„Cele 7 coline explică cele 7 virtuți creștinești, pe cari toată viața mea le-am urmat, iar cocostârcul stând într-un picior și ținând în celălalt un ou simbolizează îngrijirea mea neadormită, cu care am privegheat asupra sorții poporului român în tot timpul anilor vijelioși 1848-1849”.
Ajungem mai departe, în fața sediului Poștei Române, acolo unde în primul rând ne atrage atenția ceasul solar, despre care am mai scris. Dar și un basorelief. Chiar dacă nu există o semnificație aparte a acestuia, istoricul Răzvan Pop, viceprimar al Sibiului, spune că vede acest basorelief ca o mică alegorie a poștei în secolul al XX-lea - cu doamna care primește de la un porumbel o scrisoare, dar în același timp are telefonul în mână. În acea vreme telefonia era legată de poștă, amintește Pop.

basorelief posta2

basorelief posta3

Potrivit site-ului dedicat patrimoniului istoric și arhitectural al Sibiului, clădirea a fost construită în anul 1904, pe fațada monumentului se mai pot vedea motive decorative de origine romană şi un pinion ascuţit având în vârf un fleuron.

Tot pe strada Mitropoliei, la numărul 2A, observăm o frescă, despre care aflăm chiar de la insripția de pe perete data la care a fost realizată: 1574. În prezent, aici își are sediul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

pictura dgaspc2

pictura dgaspc

Pe lângă faptul că faţada este structurată pe treisprezece axe şi este marcată prin lezene cu bosaje (sursa), elementul special al monumentului istoric este fresca ce reprezintă „o stemă de breslă cu monogramă MS şi anul 1574”.

Istoricii spun că anul poate să însemne perioada când a fost renovată clădirea, iar MS - fie inițialele din numele constructorului, fie maestrul breslei. „Stema este a croitorilor, se găsește una la Muzeul Brukenthal la fel”, explică Răzvan Pop.

În general, în clădire s-a aflat Farmacia de campanie cezaro-crăiască, a doua ca vechime din Sibiu, care din 1795 s-a privatizat. După ce casa a trecut pe la mai mulți proprietari, aceasta a fost cumpărată de Primărie în anul 1899, care și-a mutat aici o parte din birouri şi servicii.

Ajungem în Piața Mică, la clădirea care a devenit recent noua Casă a Căsătoriilor din Sibiu după renovare. Pe fațada acesteia se observă un fragment dintr-o pictură. Viceprimarul Pop ne-a explicat despre ce e vorba: „Este un fragment de corp uman. Casa a aparținut familiei Harteneck - posibil ei să fi pictat sau un alt proprietar. Este o pictură murală laică foarte prezentă în Sibiu în secolele XVI-XVII”.

pictura piata mica

Specialiștii spun că această clădire este una importantă, deoarece este singura care prezintă aceleaşi caracteristici specifice clădirilor din Piaţa Mare, cu curte interioară şi intrare boltită. Aici, în aprilie 1957 s-au descoperit fresce în încăperea din dreapta de la parter care la vremea respectivă era folosită ca aprozar. Această descoperire este deosebit de importantă, fiindcă este până acum cea mai veche pictură murală laică din sec.17 cunoscută în Transilvania. Spre exemplu, printre elementele deosebite ale acesteia este sala cu frescă din partea dreaptă, boltită, care cuprinde picturi murale de valoare inestimabilă înfăţişând o scenă de judecată, o imagine biblică, una alegorică şi o scenă de vânătoare având marcat anul 1631 şi un blazon din stucatură policromă din 1694...

sibiu sediu primarie piata mica 22 (12)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

???

Acum 3 ani

Pe langa astea, o multime de simboluri masonice...
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

ca sa intelegi si tu cine a pus umarul la construirea orasului din care, cu mandrie(nu-i asa?) te lauzi ca te tragi
Raspunde

Dan

Acum 3 ani

Și ce e rău în asta?
Raspunde

Gabriela

Acum 3 ani

Foarte interesant articolul, multumesc pentru postare.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Explicati si asta,dl Pop:http://www.turnulsfatului.ro/2011/03/20/ultima-moara-a-sibiului-quot-renaste-quot-sub-forma-unui-bloc-de-birouri/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus