Smaranda Bălan și Ovidiu Dumitru Matiu s-au numărat printre premianții celei de-a opta ediții a Galei Superscrieri în care sunt apreciate articolele jurnalistice și redacțiile din România.
Gala a fost organizată pe scena Teatrului Național București - Sala Studio, iar premiul mare a fost luat de jurnalistul de investigație Victor Ilie, pentru investigațiile „Spitalul meu de stat” și „Institutul de boli inventate”, publicate pe RISE Project.
Lista completă a câștigătorilor poate fi văzută aici.
Născută în Pitești, Smaranda Bălan locuiește în prezent în Sibiu, iar în aprilie 2018 a publicat articolul „Statul în cap și statul în tăcere: două imagini cu copii din România, între Pitești și Sibiu” pe Republica.ro.
„Între timp mi-am dat seama că „acasă” nu mai însemna de mult orașul unde mă născusem și unde încă mai locuiesc mama și tata. Acasă devenise Sibiul, căci aici îmi era bine. „Noi, aici, la Sibiu, suntem privilegiați”, aud în jur, tot mai des”, scria Smaranda. Articolul a fost apreciat de juriu la categoria „Opinie”, fiind clasat pe locul al doilea.
Tot premiul al doilea a fost luat de un alt sibian, Ovidiu Dumitru Matiu, la categoria „Fotojurnalism”, subcategoria „Fotografie de știri”, pentru seria foto „Lăsatul secului”.
Smaranda ne-a vorbit despre gală și despre articolul pe care l-a scris.
Cum ți s-a părut evenimentul de la București și ce părere ai despre câștigătorii aleși de juriu?
Gala Superscrieri a avut, de fapt, două momente: Zilele Superscrieri și Gala propriu-zisă. Zilele Superscrieri au însemnat o serie de evenimente conexe, de la proiecții de documentare One World Romania, ateliere de Media Literacy și Data Visualisation la organizarea unui Cerc al Donatorilor Superscrieri sau o dezbatere cu tema "Rolul publicului în jurnalismul de investigație". Gala propriu zisă, de decernare a premiilor, a fost organizată la Teatrul Național București și chiar a avut un caracter festiv. Gazdele au fost Amalia Enache și Tudor Mușat, iar din juriu au făcut parte Cătălin Tolontan, Mihnea Măruță, Mona Dîrțu, Paula Herlo, Oana Giurgiu, Teodor Tiță, Petruț Călinescu și Tudor Chirilă, ca jurat special. Prin selecția lucrărilor participante la concurs au fost prezente practic cam toate publicațiile din sfera jurnalismului independent - Republica, Scena 9, Decât o Revistă, Recorder.ro, Să fie lumină, Documentaria.ro, PressOne, Teleleu.eu, Inquam. Premiile au fost structurate pe mai multe categorii - Portret, Reportaj, Investigație, Opinie, TV&Video jurnalism, Fotojurnalism , dar a existat și o serie de premii onorifice.
Direcțiile de jurizare menționate de organizatori au vizat originalitatea unghiului de abordare, actualitatea subiectelor alese, forța argumentului, relevanța temei, impactul emoțional și calitatea scriiturii.
Ce te-a determinat să scrii articolul - evenimentul de la Pitești cu fetița obligată să stea în cap sau cel de la Sibiu cu elevii protestând cu profesorul lor?
Ambele momente m-au impresionat, unul în mod pozitiv, iar celălalt în mod negativ. Însă ceea ce m-a determinat să scriu articolul a fost tocmai forța antitetică a celor două episoade din aceeași Românie, din "orașele mele", pentru că fiecare care a reprezentat, pe rând, câte un "acasă" pentru mine. Locuind în Sibiu și la Pitești am ajuns să cunosc foarte bine fibra identitară a comunităților - și cred că tocmai contextul istoric și politic în care s-au dezvoltat social cele două orașe a generat atitudinile despre care am scris.
De când colaborezi cu Republica.ro? Mai publici undeva?
Eu am absolvit chiar Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București, dar nu am scris presă, nu m-am regăsit în viața redacțiilor de la începutul anilor 2000. Am "virat" apoi înspre comunicare și publicitate - și am scris materiale cu caracter comercial. M-am reîntors către jurnalism cu ocazia protestelor Vă vedem din Sibiu, deci scriu pentru Republica din decembrie 2017. Am mai publicat în Decât o Revistă și de mai multe luni colaborez permanent cu publicația Zile și Nopți.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Amalia Enache , Teatrului Naţional Bucureşti , Sala Studio , Victor Ilie , Tudor Chirilă , Teatrul Naţional Bucureşti , Paula Herlo , Jurnalistul Cătălin Tolontan , Universitatea Bucureşti , Tudor Muşatescu , One World Romania , Știintele Comunicării , Smaranda Bălan , Teodor Tița , Ovidiu Dumitru Matiu , Gala Superscrieri , Oana Giurgiu , Galei Superscrieri , Data Visualisation , Donatorilor Superscrieri , Gala Superscreri , Media Literacy , Mihnea Măruță , Zilele Superscrieri , Mona Dîrțu , Petruț Calinescu
Vizualizari: 2633
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Un sibian
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
Gelu
Acum 2 ore
FLOD
Acum 2 ore
Antrenorii de genii