În județul Sibiu sunt 44 de instituții de învățământ care nu au autorizație de securitate la incendiu. Majoritatea directorilor spun că acest lucru este scump și că în cele mai multe cazuri primăriile, în calitate de proprietari, ori nu au bani suficienți pentru acest domeniu, ori tergiversează acest lucru. Șeful ISU Sibiu spune că va trimite „cel târziu mâine” o adresă primarilor din localitățile în care există școli și grădinițe care activează practic în ilegalitate, iar șeful Inspectoratului Școlar Județean crede că directorii trebuie să fie mai insistenți.
La ora 12:00 în sala de ședințe a Colegiului Tehnic „Independența” din Sibiu directorii celor 44 de instituții au fost chemați la o întâlnire cu șeful IȘJ Sibiu. La întâlnire a participat și șeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu. Ultimul le-a spus conducătorilor școlilor și grădinițelor din Sibiu că trebuie să depună mai multe eforturi pentru ca instituțiile să activeze legal din acest punct de vedere.
„ȘTIU CĂ NU E UȘOR, CĂ TRĂIM ÎN ROMÂNIA”
„Purtăm răspunderea împreună, bineînțeles și cu primarii, dar nu trebuie să rămânem doar cu acest gând, ci trebuie să facem ceva. Cunosc problemele pe care le aveți, în sensul că nu aveți buget ca să puteți face aceste lucrări pentru a implementa măsurile privind securitatea la incendiu – cerință esențială.Într-adevăr, lipsa alocărilor financiare din partea primăriilor reprezintă cea mai mare problemă pe care au menționat-o cei care au vorbit la ședință. Directorii au propus ca ISU și IȘJ să intervină pe lângă primării pentru a-i convinge pe edilii localităților să aloce banii necesari pentru obținerea autorizațiilor, mai ales acum, când se discută bugetele locale.Însă printr-o relație instituțională, să încercați să-i sensibilizați pe primari, pe consilierii locali în așa fel încât să acorde bugetul necesar pentru această autorizare. Noi vă stăm la dispoziție cu toată consultația de fiecare dată când aveți nevoie. Ca să facem ceva, să avem o școală sigură, iar dvs. să vă vedeți de învățământ.
Știu că nu este ușor, că trăim în România, dar trebuie să ne implicăm”, le-a spus Balcu directorilor prezenți la ședință și i-a îndemnat să vorbească despre problemele pe care le întâmpină.
O SUMĂ DESTUL DE MARE
La Liceul Teoretic „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni există trei clădiri care au nevoie de autorizație ISU. Directorul spune că atunci când au fost reabilitate clădirile, „nu s-a respectat procedura pentru obținerea autorizației și acum este foarte greu – printr-o firmă trebuie să pregătim documentația respectivă, eventual să facem lucrări suplimentare”.
„Am găsit proiectantul respectiv, avem oferta de preț și am prezentat-o primăriei, pentru că în perioada aceasta se constituie bugetul la nivel local. O clădire este grădiniță modernizată prin Banca Mondială, una – atelier de instruire practică, iar a treia – vestiare la o sală de sport, construite din fonduri locale. Acum să vedem dacă mai dispune de bani pentru autorizarea ISU la aceste trei clădiri. Oferta pe care o avem pentru lucrările de reparație și pentru obținerea documentului se ridică pentru cele trei clădiri la suma de 272.000 de lei. Deci, o sumă destul de mare”, ne-a spus directorul Ioan Meteș.Directoarea Școlii gimnaziale „Ioan Moraru” de la Dârlos spune că nu are autorizație de funcționare pentru o clădire construită în 2007-2008 pe fonduri europene. „S-a construit, a fost emis avizul. Am mai depus câteva dosare, de aceea m-am și oprit aici la ședință, mi-au respins pentru că trebuia să mai aduc niște modificări. Le-am adus și acum mi-au spus să vin după-masă. Pentru noi, primăria este disponibilă, ne acordă sprijinul necesar”, ne-a spus Maria Racoți. Ea este de acord că obținerea autorizației face parte dintr-un proces costisitor, însă menționează că depinde de calea pe care o aleg conducătorii școlii. „Este foarte scump dacă alegi un consultant, 6000-7000 de lei. Dacă te duci singur, faci hârtii și te duci. Eu am ales calea aceasta. Modificările pe care le-am adus costă, dar depinde de ce ai de adus de la o școală la alta”, a explicat Maria Racoți. Ea mai spune că cel mai greu în tot acest proces este apariția unor termeni noi.
„NOI CU CE SUNTEM DE VINĂ?”
Pe lângă banii necesari directorii au mai evidențiat și alte probleme la ședința cu șefii ISU și IȘJ din județul Sibiu. Spre exemplu, un director a spus că i s-au cerut documente suplimentare după ce a schimbat doar instalațiile electrice, adăugând și instalații anti-fum, fără a interveni în construcția clădirii. Altul, de la Gura Râului, s-a plâns că unul dintre verificatori i-ar fi spus că e singur pe județ și că nu are timp să ajungă la toți odată: „Noi cu ce suntem de vină?”, s-a întrebat directorul. Șeful ISU Sibiu i-a răspuns că a fost dus în eroare și că pe site-ul instituției poate găsi lista tuturor verificatorilor.
Un alt director s-a arătat nedumerit de ce ei sunt obligați să obțină autorizația ISU, dar nu proprietarul, iar directoarea Grădiniței nr. 42 Sibiu a adăugat: „Există un aviz, o proiectare, o finanțare. Anul trecut de două ori a fost postată pe SICAP lucrarea - nu s-a prezentat nimeni”. Șeful ISU i-a răspuns: „Vă înțeleg perfect. Vreau să deschid o subunitate la Aeroport, cu sprijinul Consiliului Județean. Am pus și noi de două ori pe SICAP - și este vorba de un milion de euro, să ne înțelegem, nu de 10 lei. Nu a venit nimeni”.
Documentație incompletă, solicitarea unor documente suplimentare, așteptarea răspunsurilor peste termenii legali au fost alte probleme discutate la ședință.
PRIMARII, SOMAȚI SĂ DEA BANI PENTRU AUTORIZAȚIA ISU
Legea nu prevede un termen limită în care școlile trebuie să obțină autorizație de securitate la incendiu. „Ca specialist în domeniu, m-aș bucura ca astăzi să avem toate școlile autorizate și un climat de siguranță. Nu pot să spun un termen pentru că nu este prevăzut de lege și aș fi vorbit în afara legii. Noi ne dorim să mișcăm lucrurile și să și facem ceva, nu numai să vorbim. Dar lucrurile se mișcă”, a concluzionat șeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu. Acesta a promis că „cel târziu mâine” va trimite primarilor o adresă în care să le amintească obligațiile pe care le au și nu numai: „dar și votul pe care l-au primit de la comunitate. Nu cred că învățământul și securitatea copiilor, cadrelor didactice trebuie lăsată în urmă”.
La rândul său, șeful IȘJ Sibiu, Marius Novac, le-a spus directorilor cum a procedat el atunci când a fost director al școlii din Avrig.
„Sunt convins că atâta timp cât dvs faceți multă presiune pe primarii, pe consilierii locali din comunitatea în care faceți parte, veți găsi o soluție. Vă spune un om care a trecut prin această situeție. La Avrig am reușit să construim o clădire nouă și ne-am confruntat cu faptul că nu aveam autorizație la inecndiu. A trebuit să merg de foarte multe ori la primar, să discut cu fiecare consilier în parte până i-am convins că prioritatea zero pentru comuntiatea din Avrig este investiția în securitatea copiilor. Când s-au convis, lucrurile s-au mișcat foarte repede: am găsit și bani, am finalizat lucrările”, a conchis Novac.
LISTA ȘCOLILOR CARE NU AU AUTORIZAȚIE DE SECURITATE LA INCENDIU
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Consiliului Județean , Cosmin Balcu , Gura Râului , La Avrig , Timotei Cipariu , Banca Mondială , Colegiului Tehnic , Directoarea Școlii , Ioan Moraru , Ioan Meteș , Marius Novac , La Liceul Teoretic , Maria Racoți
Vizualizari: 1506
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Mari
Acum 1 oră
Ion
Acum 3 ore
Claudiu