Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
25°C

Ziua planului urbanistic al viitorului spital județean: PSD anunță că nu îl va vota

Ziua planului urbanistic al viitorului spital județean: PSD anunță că nu îl va vota

Cei șase reprezentanți ai PSD în Consiliul local al Sibiului anunță faptul că se vor abține la proiectul inclus pe ordinea de zi a ședinței de joi, elaborat pentru adoptarea planului urbanistic zonal al unui viitor spital județean.

Motivele pe care le invocă social-democrații în sprijinul deciziei lor sunt cele pe care liderii organizației județene de partid le-au mai expus public și cu alte ocazii: faptul că amplasamentul ales pe Calea Șurii Mici este prea aproape de Zona industrială vest, de Aeroport și de depozitul de deșeuri de la Cristian.

“Amplasarea spitalului în această zonă crează restricții unei posibile dezvoltări industriale în zonă, prin normele de protecție de sănătate prevăzute în lege pentru un spital“, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului pe acest subiect, de către PSD Sibiu. Referitor la această situație trebuie precizat că Planul urbanistic al Sibiului prevede faptul că, oricum, zonele cu caracter industrial nu se pot extinde până în Calea Șurii Mici, pe terenurile din această zonă fiind prevăzute o zonă rezidențială, despărțită de actuala zonă industrială de parcuri de agrement și sport.

Cele două propuneri de “ocupare“ a terenului de către viitorul spital Cele două propuneri de “ocupare“ a terenului de către viitorul spital

“Aproape de amplasamentul spitalului se află și Aeroportul Internațional Sibiu, care este un generator de poluare fonică, provocată de decolarea și aterizarea aeronavelor. Amplasarea spitalului în zonă ar putea aduce restricții și în ceea ce privește dezvoltarea Aeroportului, acest fapt putându-i stopa extinderea, tot datorită normelor de protecție a sănătății și de limitare a nivelului de zgomot, care se impun în cazul unui spital“, arată reprezentanții PSD. Chestiunea nivelului de zgomot a fost discutată și în cadrul dezbaterii publice organizată de Consiliul Județean Sibiu, pe tema PUZ-ului viitorului spital. Cei care au elaborat documentația au arătat în cadrul respectivei dezbateri că în zonă se atinge un oarecare nivel de zgomot, însă chiar dacă nu este unul înalt, trebuie avut în vedere. „Există un subiect care trebuie să capete o atenție în etapele de mai departe – nivelul de zgomot care poate fi receptat în zonă și care trebuie să fie compensat prin măsuri care în momentul elaborării proiectului respectiv, de la faza studiului de fezabilitate, vor trebui integrate soluții – fie panouri fonoabsorbante sau perdele vegetale de protecție sau alte soluții de configurare”, arăta Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România și unul din cei care au elaborat Planul urbanistic zonal.

Chestiunea mirosurilor

Consilierii social-democrați susțin că o viitoare problemă este cea a mirosurilor degajate de groapa de gunoi de la Cristian. “În această zonă unde urmează să fie amplasat spitalul, în special pe timpul serii, sunt mirosuri puternice generate de hidrogenul sulfurat ce rezultă din cele trei celule ale depozitului de deșeuri. Precizăm că depozitul urmează să se dezvolte, urmând ca până la finalul perioadei de funcționare să aibă opt celule de depozitare a deșeurilor. Având în vedere că procesul de «fermentare» a deșeurilor în depozit are o perioadă de aproximativ 30 de ani, este clar că în zona respectivă activitatea spitalului va fi afectată de această poluare cu o substanță toxică și urât mirositoare, în speță hidrogenul sulfurat. Pacientul, atunci când ajunge într-un spital trebuie să fie tratat, nu să plece mai bolnav decât a venit“, se mai arată în comunicatul social-democraților. Încă de acum trei ani, când cei de la CJ Sibiu prezentau terenul de 20 de ha pe care urmează a fi ridicat noul spital, chestiunea mirosurilor a fost ridicată. Cei de la CJ Sibiu au prezentat concluziile unui studiu de mediu care viza și respectivul teren, concluzii care indicau faptul că amplasamentul propus nu ar trebui să ridice probleme. Un studiu creat special pentru amplasamentul viitorului spital nu a fost prezentat, însă.

“PSD Sibiu a atenționat atât oficial, cât și public asupra faptului că amplasarea noului spital în această zonă, ar fi o mare greșeală. Am venit și cu propuneri alternative, de care nu s-a vrut a se ține cont. Acestea sunt motivele pentru care PSD Sibiu nu va participa la votul din Consiliul Local pentru aprobarea PUZ-ului noului Spital Județean“, mai arată reprezentanții PSD.

Citește și

PUZ-ul viitorului spital, în consultare publică: “propunem lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi“

FOTO Cum va arăta cel mai nou pol de dezvoltare al Sibiului. „E un adevărat noroc că avem acest teren”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

sibianca

Acum 5 ani

Sa se duca toti PSD-istii sa-l pupe....... pe Dragnea in frunte cu Trif.
Raspunde

Gelu Soferu

Acum 5 ani

Bai pesedistilor, depozitul de gunoi nu-i tot al unui pesedist - Tracon SRL Nicolae Moga? Cel care ar fi trebuit sa verifice la garda de mediu daca groapa de gunoi respecta normele de poluare n-a fost Trif? ( pesedist fost pupator de Dragnea). A simtit cineva in ultimul deceniu mirosul emanat de groapa de gunoi de la Cristian? Da, este mirosul voturilor date gresit in ultimii 30 de ani, voturi primite inclusiv pentru cei 6 consilieri frumosi ai PSD din consiliul local Sibiu.
Raspunde

CitizenX

Acum 5 ani

Nu-mi vine sa cred, la faza asta sunt de acord cu PSD. Se pot gasi locatii mult mai bune pentru spital. Se poate prelua terenul fostei platoforme Independenta care si asa nu este folosit si care are deja o cladire care ar putea servi ca si policlinica sau cladire administrativa. Este teren pe calea poplacii, se poate negocia un acord cu Selimbar pentru teren in prelungirea bulevardului Mihai Viteazu. Un spital mare ca atrage si un trafic pe masura, iar accesul in zona in care se doreste a fi construit cam lasa de dorit. Nu inteleg de ce trebuie sa fie scos in marginea orasului intr-o zona cu acces dificil.
Raspunde

Hermanndorf

Acum 5 ani

Acuma din cauza aeroportului nu mi-as face griji. La 3 zboruri pe saptamana si alea in scadere nu e problema. Cred ca mai indicat, ca si nivel de trai, infrastructura, seriozitate, ar fi la Brasov.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

...

Acum 5 ani

mirosurile si pericolul de infectie nu ne sperie, pentru ca noi suntem ... rrrrezistenti
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

de ce nu se contruieste acest spital pe platforma tocmai eliberata din zona la Transagape respectiv Iony de la viaductul din Vasile Aaron inspre compa. Are acces rapid si la autostrada, si in oras pe strazi destul de largi (nu peste un pod care daca are loc un accident se blocheaza complet) si acces rapid si facil si la spitalul vechi...
Raspunde

Din Sibiu

Acum 5 ani

Propun sa se faca spitalul in incinta aeroportului galagios pentru tot orasul Sibiu si in poligonul militari din Poplaca.Pacientii vor dori sa se faca bine cat mai repede.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus