Dacă întrebi cinci oameni pe stradă toți vor spune că în viață se tem să nu se îmbolnăvească de cancer. În timp ce mănâncă un burger, probabil... Știați că în România, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer? Sau că în România speranța de viață este cu aproximativ 10 ani mai redusă decât în Uniunea Europeană, în timp mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză a unei speranțe de viață reduse. Acestea sunt câteva dintre detalii despre care am discutat cu dl. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie și prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Stilul de viață ”modern”, în care ziua începe cu cafea, urmează zece ore de muncă, mâncarea e aleatorie, iar sportul fudulie, cât de mult afectează inima?
Lucrurile care afectează inima nu sunt toate cele pe care le-ați enumerat dumneavoastră. Cafeaua, în cantitate moderată, s-a demonstrat că ar putea să prevină bolile cardiovasculare. Iar munca, implicarea în sistemele sociale de muncă, de la un plan național până la nivelul fiecărui individ, face bine până la urmă. Ceea ce face rău la inimă este fumatul, în primul rând. În al doilea rând este viața sedentară, fiindcă din ce în ce mai mult am ajuns să fim legați de calculator. Și dieta nesănătoasă. Deta nesănătoasă înseamnă un consum exagerat de sare și un consum exagerat de grăsimi și de zaharuri. Acestea sunt principalele lucruri care știm că fac rău la inimă, la care se adaugă în mod evident un lucru despre care știm că face rău dar pe care nu putem să-l măsurăm: stresul! Nu numai că nu putem să-l măsurăm, dar e și foarte greu să-l combatem.
Și ce am putea face atunci?
În consecință ne rămân celelalte lucruri pe care le știm și pe care le putem combate: Să nu fumăm, să facem efort fizic și să nu fim sedentari, orice tip de efort este bun – 30 de minute de efort pe zi contează foarte mult, faptul că urcăm scările în loc să luăm liftul contează, faptul că alergăm un pic sau că mergem cu bicicleta contează – și nu în ultimul rând să avem o dietă echilibrată, cu mai puțină sare, mai puține grăsimi și mai puține zaharuri.
Am 34 de ani și la vârsta aceasta am impresia că la cardiolog merg numai bunicii, în nicun caz cei de-o vârstă cu mine, ori mai tineri. O să mă coste în viitor mentalitatea aceasta?
Absolut! La ora actuală infarctul la tineri – și asta am spus-o de nenumărate ori, nu mai este un subiect de lucrări de doctorat fiindcă era rar pe vremuri și era studiat în lucrări științifice, ci a devenit o regulă. Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, ba chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Mulți pacienți cu infarct miocardic acut sunt la vârsta medie, undeva între 40 și 50 de ani. Ca atare, această boală extrem de severă, care omoară oameni, a devenit din ce în ce mai frecvent la oamenii tineri. În plus, toți factorii de risc care afectează inima și anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creșterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri, așa cum tot mai frecvent putem constata cu toții uitându-ne în jur.
Referitor la acest aspect, la numărul tot mai mare de bolnavi pe care îl vedem în jur, v-aș întreba care sunt cauzele? Suntem noi mai nepăsători ori mediul în care trăim a devenit mai alert, mai stresant?
Exact ce vă spuneam, fumatul și stresul sunt factorii cei mai importanți care determină apariția infarctului miocardic la tineri. Această combinație de factori. Și, pe lângă stresul acut în care trăim zi de zi, pe lângă societatea agitată de care vorbeați, faptul că nu mâncăm când trebuie, ce trebuie și cum trebuie contribuie la apariția bolii.
Ați lansat de curând la Sibiu, în premieră națională și pe plan național, un program de prevenție pentru reducerea poverii hipertensiunii arteriale. Cu ce scopuri, ce ținte v-ar face să vă declarați mulțumiți?
Ne dorim ca oamenii să fie conștienți că hipertensiunea arterială este o problemă, că este o problemă frecventă, inclusiv la tineri, că trebuie monitorizată și că oamenii trebuie să-și măsoare hipertensiunea arterială ca să afle dacă sunt hipertensivi. Iar dacă află că sunt hipertensivi să meargă la doctor pentru a primi sfaturile și tratamentul corespunzător. Iar dacă primesc un tratament cu medicamente să-l ia așa cum trebuie fiindcă, practic, tratamentul hipertensiunii arteriale este un tratament pentru toată viața.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: interviu , Asociația Sus Inima , Uniunea Europeană Guvernului P , Sănătate Publică , Secției Cardiologie Intervenți , Societății Române , Dragoș Vinereanu , Pentru Sibiu , stiri sibiu , Carol Davila
Vizualizari: 4346
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Xxx
Acum 1 oră
Bathory
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
X
Acum 2 ore
D-na nu mai e legata la ochi