Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cum  au fost întâmpinați la Sibiu regele Ferdinand și regina Maria în 1919. „Am fost tratați aproape ca niște sfinți”

Cum  au fost întâmpinați la Sibiu regele Ferdinand și regina Maria în 1919. „Am fost tratați aproape ca niște sfinți”

Sibienii vor avea ocazia să admire mâine, 11 iunie, o expoziție foto inedită care ilustrează turneul regelui Ferdinand și al reginei Maria în Sibiu în luna mai a anului 1919. Vizita suveranilor în Sibiu a făcut parte dintr-un turneu al lor în Transilvania pentru a saluta România cu ocazia Unirii de la 1 decembrie 1918. „Salutul Suveranilor” este titlul expoziției, care va fi urmată de proiecția unui film documentar și lansarea unui mini-album fotografic.

„Din când în când unele femei se desprindeau din procesiune și veneau la mine să-mi ofere daruri, adesea punându-se în genunchi și punându-și darurile la picioarele mele. Aveau cele mai fermecătoare zicale și expresii prin care mi-au urat noroc, binecuvântări ciudate. Iubesc toate obiceiurile lor dintr-o lume străveche și sper că nu vor renunța la ele niciodată. Pentru Nando și pentru mine întreaga poveste a fost minunată, pentru că loialitatea și entuziasmul acestor oameni simpli sunt emoționante și am fost tratați aproape ca niște sfinți în fața cărora toți trebuie să îngenuncheze deoarece reprezentăm cel mai scump vis al lor devenit realitate, am fost un fel de părinți glorificați care au venit să îi adune împreună într-o familie enormă", scria, pe 31 mai 1919, regina Maria în jurnalul său, potrivit Saecularia.ro.
Saecularia.ro este un proiect online care și-a propus „să nu lase să treacă anul 2018 fără a ne aminti cât mai multe despre cele întâmplate în 1918”: „Vom încerca aici să ne reamintim tot ce a însemnat acest proces, începând de la intrarea României în Primul Război Mondial până la Conferința de Pace de la Paris din 1920. Nu vom lăsa deoparte ”istoria mică”, pe lângă istoria militară a acelor ani și confruntările diplomatice. Fotografii, filme, extrase din ziare, memorii, documente de arhivă – vom folosi toate resursele istorice pentru a ilustra procesul unirii românilor din 1918”.

Evenimentul „Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este parte a proiectului Saecularia – Centenar România, inițiat de istoricul George Damian. Expoziția de fotografie, proiectarea filmului documentar și albumul fotografic au fost lansate în mai multe orașe din Transilvania (23 mai, la Oradea; 6 iunie, la Bistrița; 7 iunie, la Cluj și 10 iunie, la Alba Iulia), autorii proiectului rememorând astfel vizita regelui Ferdinand și a reginei Maria în regiune petrecute în luna mai a anului 1919. Autorii proiectului promit că sibienii vor putea vedea fotografii inedite care ilustrează istoria, cultura și amintirile de acum 100 de ani.

salutul suveranilor

Fotografiile vor fi expuse în Piața Mare din Sibiu, spre strada Gral. Magheru, iar vernisajul va începe la ora 18. Filmul documentar în baza imaginilor de arhivă cu turneul regal va fi proiectat după vernisaj, de la ora 18:30, la Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Str. Gral. Magheru 1-3, Sibiu. Intrarea la eveniment este liberă.

Cine a făcut fotografiile?

„Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii”, se menționează pe pagina de Facebook a evenimentului.
FOTO principală: Defilarea sibienilor în fața reginei Maria

Saecularia - Centenar România este un proiect al Asociației Centrul de Studii pentru Resurse Românești prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național. “Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale, Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Drama transilvană

Acum 4 ani

1 Decembrie 1918, zi de doliu pentru Ardeal! Am fost cuceriți de o țărișoară balcanică, înapoiată, plină de hoți și caractere infime.
Raspunde

BauBau

Acum 4 ani

Ai dreptate, deja un secol intreg dovedeste!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

vaaai

Acum 4 ani

faptul ca te exprimi in romana si nu in alta limba anuleaza tot ce ai zis
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

Sper ca voi, cei doi primi comentatori, sa traiti sub o administratie care denumeste un aeroport ca REPÜLÖTER si politia ca RENDÖRSEG. Mi-e sila de separatismul asta de sarantoci, afisat de sibieni care au radacinile dincolo de Carpati, dar si emfaza noastra, a sibienilor sibieni, care au uitat cum au fost tratati bunicii si strabunicii lor de catre austro-ungari. Cred ca nu mai aveti mult de asteptat. In curand vom avea de ales intre Barna (ungur) si Iohannis (sas), apoi o sa ne conduca fatis (MUE) UDMR. Va fi fain jugul, va asigur.
Raspunde

Chiar?

Acum 4 ani

BARNA E UNGUR ????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus