Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

“Grădina mea de la oraș” – știi ce mănânci și ești responsabil

“Grădina mea de la oraș” – știi ce mănânci și ești responsabil

Ideea ca sibienii care locuiesc în oraș să-și îngrijească propria grădină la balcon sau în preajma casei este una care ține nu numai de bucătărie, ci și de responsabilitate.

La începutul lunii iulie, peste 1.000 de sibieni au trecut pe la standul amenajat de Turnul Sfatului în cadrul proiectului „Grădina mea de la oraș”, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu. Doi dintre cei mai cunoscuți bucătari ai Sibiului i-au încurajat pe oameni să își amenajeze grădini cu legume și plante aromatice inclusiv pe balcon.

Vizitatorii au mai primit în total 3.000 de plicuri cu semințe de legume și plante aromatice. Semințele au fost împărțite în cadrul unei caravane care s-a desfășurat pe parcursul a 5 zile în cinci zone ale orașului: pe strada Lungă, la Piața Cibin, în cartierul Ștrand, în cartierul Hipodrom și în Vasile Aaron. Plicurile care au ajuns la sibieni conțin semințe de fasole fideluță galbenă oloagă, mazăre, rozmarin, leuștean, stir roșu, salată, castraveți cornison, cicoare, varză de Buzău, ceapă de Buzău, ridichi, spanac urcător, bame, isop, mursalski chai (o plantă antioxidantă, pentru ceaiuri rafinate, care crește și iarna) și lophantus (o plantă aromată condimentară, care este folosită și pentru ceaiuri cu efecte terapeutice). Am profitat de faptul că bucătarii Ioan Bebeșelea, de la Syndicat Gourmet care tocmai a fost premiat la nivel național în cadrul galei Gault&Millau pentru colaborarea cu producătorii locali, și Daniel Joarză, de la Hochmeister, ambasador al Sibiu Regiune Gastronomică Europeană și câștigător al concursului local European Young Chef Award 2016, au acceptat să se implice în acest proiect și am discutat despre ideea pe care au transmis-o sibienilor, dar și despre ce verdețuri și legume pot fi cultivate de oameni la balcon.

Daniel Joarză spune că ideea proiectului „Grădina mea de la oraș” este una „destul de mișto”. „Pentru că dacă ai poftă să-ți faci niște paste și nu vrei să mergi la piață sau la magazin, ieși la balcon rupi niște busuioc, niște roșii cherry și imediat ți-ai făcut ceva de mâncare. Plus de asta, cred că e o chestie de relaxare - simți că ceea ce mănânci e ceva îngrijit de tine”, explică bucătarul. La rândul său, Ioan Bebeșelea crede că acest proiect are și o componentă de responsabilitate: „E important, pentru că știi ce mănânci, ce ai făcut tu și ți-e forate clară calitatea produsului. În principiu, nu prea îți bați joc de tine când vrei să mănânci ceva bun. Dar are și o componentă de responsabilitate socială. Adică scurtezi foarte mult lanțul și nu te duci să cumperi și să mănânci niște produse care sunt aduse de la capătul lumii cu o amprentă de carbon enormă și care cine știe în ce condiții au fost tratate, cu ce substanțe au fost stropite și multe alte lucruri. Deci, cred că dincolo de partea de a-ți oferi ție ceva de mâncare, cumva îți dă senzația că ajuți cu puțin la oprirea poluării”.

Cei doi bucătari sibieni spun că în ghivecele lor de la balcon, oamenii pot să crească diverse tipuri de verdețuri, dar în special plantele aromatice. Acestea nu sunt dificil de întreținut și sunt folosite cel mai des în mâncăruri. „Verdețurile și roșiile, pentru că ne plac, nu trebuie să lipsească dintr-o astfel de grădină. Dintre verdețuri - cimbrișorul, busuiocul, menta, salvia, rozmarinul. Nu-s complicat de îngrijit, adică nu trebuie să privești la ele, să ai niște cunoștințe foarte mari, trebuie să ai puțină atenție față de ele”, spun Joarză și Bebeșelea. Niște ceapă, macriș sau chiar ardei iuți, la fel își pot găsi loc la balcoanele sibienilor.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus