Luni,
25.01.2021
Parțial Noros
Acum
9°C

„Grădina mea de la oraș” - o idee genială. „Este un mod de a te relaxa și la final ai un produs crescut cu mâinile tale”

„Grădina mea de la oraș” - o idee genială. „Este un mod de a te relaxa și la final ai un produs crescut cu mâinile tale”

Ideea amenajării propriului balcon într-o mini-grădină prinde tot mai mult contur în rândul sibienilor. Fie că e vorba de cultivarea unor plante aromatice în câteva ghivece sau amenajarea unui spațiu pentru mai multe tipuri de legume și verdețuri, rezultatul este același – consumul produselor proaspete crescute cu propriile forțe și cunoștințe.

Asta se întâmplă și în cazul unui cuplu din Sibiu, care locuiește în cartierul City Residence. Bianca Nemeș este arhitect de meserie și a acceptat să ne invite în mica lor grădină de la balcon, chiar dacă încă ezită să o numească așa. Spune că dorința lor este de a se muta la o casă, acolo unde, probabil, cuvântul va căpăta un adevărat sens.

„Ne-am amenajat o grădină, mult zis, pe balcon, care constă în niște jardiniere și niște ghivece mai măricele, unde am plantat busuioc, mentă, asmățui, tarhon, pătrunjel, leuștean, ceapă verde, oregano, sparanghel, leuștean, pătrunjel, rucola și roșii cherry. Și mai avem doi copăcei de avocado plantați din sâmbure, la care ne-a luat ceva timp să ne dăm seama că nu le place soarele direct”, ne spune Bianca.

Mica grădină s-a născut datorită pasiunii pentru gătit a celor doi, dar și dintr-o necesitate evidentă. „Nu mai țin minte exact cine a venit cu ideea, dar gătim mult amândoi și de multe ori am avut nevoie de plante aromatice proaspete. Și ne-am gândit că cel mai la îndemână ar fi să le creștem chiar noi. Inițial am pornit cu plantele aromatice, iar apoi am zis să încercăm și cu roșiile, să vedem ce iese și de cât spațiu au nevoie”, explică tânăra. Astfel, din luna martie a acestui an în casă au apărut primele jardiniere, iar odată cu acestea și primele lecții învățate: „Ne-am apucat din martie de primele jardiniere, dar fiind mult prea devreme și trebuind să le ținem în casă, nu prea am avut succes, însă de îndată ce a venit primăvara totul a început să meargă bine”. Astfel încât treptat grădinăritul s-a transformat într-o nouă pasiune, pe care încă cei doi o dezvoltă. „Pasiunea pentru grădinărit e destul de nouă și cunoștințele cam puține, dar am luat o cărticică, am mai dat un search (căutare – trad. din engl.) pe google și ne-am informat. Iar de învățat, din mers și din greșeli... Mai apar probleme cu dăunătorii, pe care încă nu știm cum să le rezolvăm natural, fără insecticide, așa că mai pierdem câte o plăntuță două, dar replantăm și o luăm de la capăt”.

gradina balcon 2 gradina balcon 1

Bianca Nemeș explică faptul că pentru o astfel de mini-grădină nu e nevoie de mult timp: „o jumătate de oră pe zi este suficientă pentru udat și curățat. Din când în când mai trebuie să muți plăntuțele în ghivece mai mari sau să replantezi, dar în general nu ocupă mut timp”. Iar dacă sunt doi oameni care au grijă de aceasta, atunci lucrurile devin și mai simple – cine observă că ceva trebuie rezolvat și are timp - se apucă de treabă.

Lecții învățate din amenajarea unei grădini la oraș

Pământ, ghivece, spațiu, dar și dragoste - sunt principalele lucruri de care ai nevoie dacă vrei să te apuci de grădinărit la balcon. Este sfatul celor care s-au apucat de grădinărit de câteva luni. „Cred că încă suntem la început și mai avem și noi multe de învățat, dar aș recomanda să aleagă plantele pe care le folosește cel mai des și să le planteze pe acelea într-o cantitate mai mare. Spațiul nu este mare și recolta nici ea, așa că trebuie să te organizezi bine de la început. Să alegi pământul potrivit, să iei ghivece cât mai mari și să nu le înghesui. Plantele au nevoie de spațiul lor ca să se dezvolte. Și de multă dragoste”, spune Bianca Nemeș.

 

gradina balcon 4 gradina balcon 3

Despre ideea promovată de Turnul Sfatului prin campania „Grădina mea de la oraș” tânăra crede că „este genială“. „Este un mod de a te relaxa și la final ai un produs crescut cu mâinile tale de care poți să te bucuri, este proaspăt și natural. Iar balconul cu siguranță va fi mai primitor, vizual și olfactiv”.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Citește și Concurs. 4.000 de lei pentru cele mai frumoase grădini din Sibiu

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus