Marţi,
16.08.2022
Parțial Noros
Acum
20°C

ACTUALIZARE Dăncilă susține studenții „Condițiile să rămână în țară”

ACTUALIZARE Dăncilă susține studenții „Condițiile să rămână în țară”

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a declarat că trenurile se aglomerează din cauza studenților care fac rezervări. Revoltați, studenții sibieni critică afirmațiile ministrului și își propun să umple inbox-urile instruiților implicate. Adoptarea actului normativ ar putea însemna limitarea vizitelor acasă pentru studenții din alte orașe.

ACTUALIZARE 16:30. Astăzi, la ora 13:00 premierul Viorica Dăncilă a discutat problema aglomerației din vagoanele de tren cu reprezentați ai studenților.

„Legat de întâlnirea cu studenții, astăzi la ora 13.00 avem întâlnire cu reprezentanții studenților. Este o întâlnire firească și cred că este un mod de a proceda foarte corect, pentru că vrem să vedem care sunt problemele pe care studenții le văd prioritare și este bine să luăm impresiile, ideile, să vedem măsurile de la cei care solicită acest lucru pentru a fi pliate pe realitatea existentă, efectiv pe ceea ce-și doresc studenții", a afirmat premierul Viorica Dăncilă.
Executivul își dorește crearea condițiilor pentru ca studenții să rămână în țară. Ofertele din străinătate sunt mult mai atractive decât cele de pe teritoriul României. „Guvernul României vrea să creeze condițiile pentru ca studenții să rămână în țară. Nu avem cum să-i obligăm și nici nu ar fi corect pentru studenți să-i obligăm. Prin creșterile salariale, prin crearea de locuri de muncă bine plătite, tinerii sunt convinsă că vor dori să rămână acasă. Un exemplu este în domeniul medical, unde am crescut foarte mult salariile și foarte mulți medici nu au mai plecat în alte state membre, nu au mai plecat în alte părți, au rămas în România, ba mai mult, au fost medici care s-au întors să lucreze în România", a declarat Dăncilă.

Știre inițială.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a explicat într-o conferință de presă că vagoanele din tren sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenți, astfel îndepărtând vina de pe problemele administrative. Rezervările studenților se suprapun cu biletele achiziționate de călători.

„Se fac multe rezervări de către studenți. Vagoanele sunt dimensionate bine. Se creează aglomerații punctuale pe o anumită rută, la o anumită oră. Tot timpul când s-au aglomerat vagoanele au fost în mare parte și din cauza rezervărilor. Se fac forte multe rezervări de către studenți. Asta este problema. Oamenii nu și le certifică, că se duc sau nu. Oamenii cumpără bilete și după aceea se duc și studenții și se creează acel ambuteiaj”, explică Răzvan Cuc.
Problema ar putea fi rezolvată curând, Ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul va adopta un act normat prin pare va limita număr de călătorii și limita de vârstă, 12 călători pe an pentru cei până în 26 de ani.

Reacțiile studenților din Sibiu

Studenții din Sibiu sunt dezamăgiți de această decizie, mai ales că mulți au încercat să nu abuzeze de gratuitate și s-au limitat doar la momentele de necesitate. „Eu nu am profitat prea mult de gratuitatea asta, dar și în puținele cazuri mi-a fost super util. Nu te poți bucura prea mult de ceva. Cred că cel mai ușor e să ia ceva de la studenți, crezând că vocea lor nu va fi auzită”, spune Larisa, studentă la medicină în Sibiu.

Pentru studenții care locuiesc în alte orașe față de cele în care studiază este absolut vitală o astfel de gratuitate, pentru a ajunge acasă și a își vizita familiile. „Transportul gratuit este ceva necesar și normal pentru studenți. Mulți dintre ei depind de asta ca să ajungă în orașele mari unde au facultățile. Nu sunt de acord cu ce propune ministrul și mi se pare absurd”, spune Andreea, studentă în Cluj plecată din Șelimbăr.

O altă problemă este cea a veniturilor, din cauza orarelor întortocheate studenții nu își permit un serviciu iar părinți nu pot susține financiar toate nevoile lor. Astfel, o gratuitate permite studenților excursii în țară cu costuri reduse. „Să mă lase să mă plimb că sunt tânăr și aventuros”, spune un student de la facultatea de Jurnalism din Sibiu.

Uniunea studenților din România reacționează

Imediat, studenții și-au unit forțele pentru a demonstra importanța acestui serviciu, având în vedere că majoritatea locuiesc în orașe diferite față de cele în care studiază. Pe rețele de socializare și grupurile private studenții au început un protest tacit menit să umple inbox-urile instituțiilor implicate.
„După cum poate știți, după ședința Consiliului Executiv al PSD au fost anunțate o serie de măsuri de austeritate ce ne afectează pe noi ca studenți, în mod direct. Anume, se dorește introducerea unui număr de 12 călătorii gratuite la transportul feroviar intern pentru studenți și neacordarea burselor pe toată perioada celor 12 luni ale anului universitar. ANOSR a început deja demersurile pentru a stopa limitarea călătoriilor la transportul feroviar și drepturile referitoare la burse. Așadar, propunerea federației este să trimitem toți, în numele propriu, adrese către Guvernul României și către Ministerul Finanțelor Publice pentru a le demonstra că <<nu dormim în post>> și că trebuie să stopeze toate demersurile pe care le-au prezentat public după  ședința CEx”, spune unul dintre mesajele trimise pe un astfel de grup.
Uniunea Studenților din România a solicitat stoparea acuzării studenților pentru greșelile de infrastructură și logistice din CFR. În primul rând nu se pot face rezervă prin categoria „studenți”, prin urmare argumentele ministrului nu sunt validate. Conform legii eliberarea legitimațiilor de călătorie gratuite pentru studenți, se face la casele de bilete din stațiile și agențiile de voiaj CFR, pe baza legitimației de student, care este prezentată în anexa nr. 2 a HG 42/2017, vizată pe anul universitar în curs, cât și un act de identitate, buletin sau pașaport.

„Solicităm stoparea acuzării studenților pe nedrept pentru greșelile de infrastructură și logistice din curtea proprie CFR, identificarea și asumarea problemelor reale, una din acestea fiind capacitatea vagoanelor raportat la numărul de călători din ultima perioadă, dar și oprirea actului normativ privind limitarea călătoriilor gratuite pentru studenți, îndemnând autoritățile să se concentreze pe identificarea unor soluții sustenabile, nu pe găsirea de țapi ispășitori. De asemenea, ne-am dori ca domnul Cuc să explice declarația sa conform căreia există șansa ca doi oameni să nimerească același loc din cauza rezervărilor, deoarece ne imaginăm că asta se aplică și în cazul altor persoane, nu doar când vine vorba de studenți", a declarat George Uzun, președintele Uniunii.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus