Luni,
25.01.2021
Partial Noros
Acum
9°C

Utilizarea culturilor mixte în grădină. Tabelul “plantelor bune vecine“

Utilizarea culturilor mixte în grădină. Tabelul “plantelor bune vecine“

În natură, în mod firesc, fiecare specie de plante se învecinează cu altele, după preferință. Pe baza experienței acumulate de-a lungul timpului, omul și-a dat seama că unele specii de plante au acțiune inhibitoare asupra speciilor vecine prin intermediul unor substanțe chimice. În agricultura ecologică fermierii folosesc asocieri potrivite între plantele de cultură.

În cazul unei culturi mixte se cultivă mai multe soiuri de legume în același timp pe același strat. Astfel, fertilitatea pământului este folosită la maximum. Culturile mixte sunt de fapt o rotație bine stabilită în cazul unui singur an. Niște factori importanți sunt durata de coacere și timpul de recoltare. Avantaje suplimentare reies din faptul că anumite plante, prin substanțele pe care le eliberează, stimulează cantitatea vecinilor lor sau îi pot proteja de boli și dăunători. În cele din urmă, cultivarea diferitelor legume în același timp are ca avantaj și faptul că pământul conține tot anul atât plante tinere, cât și mature. În felul acesta nu se usucă atât de repede și nici nu cade pradă ușor „atacului” buruienilor.

În baza experienței și rezultatelor din grădina de legume din Gușterița, monitorizată de biologul sibian Iuliana Antonie și despre care am pomenit deja în articolele anterioare, a fost elaborat un tabel cu plantele ce pot fi asociate între ele. Fiind vorba despre un experiment, vom observa că în unele cazuri rezultatele nu au fost cele scontate, fapt menționat în colana „Observații”.

Culturi mixte aplicate în grădina ecologică Gușterița (autor: dr. biolog Iuliana Antonie)

Plante Asocieri Observații
Pătrunjel Rucola  
Roșii Busuioc  
Pătrunjel Rucola  
Ceapă Usturoi, varză  
Varză Salată, gulii  
Țelină Sfeclă roșie  
Sfeclă roșie Varză, țelină  
Varză Gulii, salată, vinete  
Varză Brocolii, usturoi, sfeclă roșie În acest strat au fost inițial ridichi, dar au fost distruse de purecii de pământ (Phyllotreta atra)
Mazăre Varză, măcriș  
Dovlecel zucchini Mitsuba, Schinguku, Mioga asociate cu mentă Plante aduse din Japonia
Spanac Sfeclă roșie, salată de câmp  
Praz vinete  
Usturoi Ceapă, morcov, ardei Morcovul nu s-a dezvoltat
Fasole Castraveți  
Roșii Ceapă, busuioc  
Floarea soarelui Roșii, ardei  
Roșii Ardei  
Zmeur Pomi fructiferi, coacăz, porumb  
Mazăre Usturoi, ceapă, conopidă  
Gulie Salată, ceapă, usturoi  
Sfeclă roșie Ceapă  
Gulie Țelină, salată  
Salată Ceapă, gulie, conopidă  

Specialiștii spun că în cazul culturilor mixte, acestea pot fi asociate cu flori, precum condurul doamnei, plantă comestibilă cu proprietăți medicinale, utilă în îndepărtarea afidelor, omizilor; crăițele și gălbenelele benefice în fitoterapie, a căror rădăcini emană substanțe ce intervin în controlul populațiilor de nematozi. Aceste specii trebuie să ocupe un loc de cinste în grădina de legume.

De asemenea, Iuliana Antonie spune că într-o astfel de grădină nu poate să lipsească colțul mirodeniilor cu ierburi aromatice ce sunt utilizate și ca plante medicinale.

În concluzie, trebuie să știți că experiența și observațiile grădinarilor arată că, pe lângă beneficii, cultivarea mixtă afectează chiar și gustul legumelor. Astfel de ierburi condimentate ca busuiocul, țelina, pătrunjelul vor îmbunătăți gustul de roșii, iar boabele de fasole pot face mai multă ridichi.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Citește și Concurs. 4.000 de lei pentru cele mai frumoase grădini din Sibiu

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus