Miercuri,
21.04.2021
Ploi Scurte
Acum
7°C

Sibiancă în topul celor mai inovatori oameni din lume sub vârsta de 35 de ani

Sibiancă în topul celor mai inovatori oameni din lume sub vârsta de 35 de ani

Raluca Ada Popa a fost nominalizată de Institutul de Tehnologie din Massachusetts pentru „Topul 35 al celor mai inovatori oameni din lume sub vârsta de 35 de ani”.

Ea a creat un sistem de criptare care are mai multe aplicații reale și oferă o protecție de date mai ridicată, deși sistemul a fost spart de hackeri, ei nu au reușit să înțeleagă datele.

În total, două românce au fost nominalizate la Institutul de Tehnologie din Massachusetts pentru „Topul 35 al celor mai inovatori oameni din lume sub vârsta de 35 de ani”. Institutul de Tehnologie din Massachusetts creează o asemenea listă în fiecare pentru a sărbători realizările care un impact masiv în lume. Cele două românce sunt Mariana Popescu și Raluca Ada Popa care este din Sibiu.

Mariana Popescu este un arhitect care a reușit să dezvolte un program care este capabil că transforme textilele în clădiri reale. Mulțumită realizări ei acum se poate construi ieftin, ecologic și eficient, practic mai ales pentru zonele afectate de dezastre naturale sau război.

Raluca Ada Popa, sibianca a studiat la Liceul „Gheorghe Lazăr”, a create un sistem de criptare special care are mai multe aplicații reale și oferă un sistem de protecție mult mai ridicat. Sistemul este extrem de folositor, chiar dacă hackeri au reușit să spargă codurile de protecție nu au reușit să înțeleagă datele din sistem. Acest sistem este folosit de spitale pentru a trimite informații despre pacient fără ai îi compromite acestuia confidențialitate. Raluca Popa a construit și un sistem numit, Opaque, folosit în securizarea sistemelor hardware împotriva sofiware-urilor compromise, acesta este folosit de IBM.

sursa: Facebook - Raluca Ada Popa sursa: Facebook - Raluca Ada Popa

„Multe aplicații on-line, cum ar fi Facebook sau orice aplicație bancară, își pun datele într-o bază de date, numai că sunt date foarte personale, care ar trebui să fie confidențiale și cu sistemul meu aceste date sunt securizate prin criptare. Nu e o criptare tipică. Problema cu o criptare tipică e că după ce le criptezi nu mai poți folosi acele date la nimic. Nu mai poți să le folosești în aplicații, pentru că sunt criptate. Pe când sistemul meu te lasă să te folosești din ele în continuare. E o criptare utilă”, explică Raluca Ada Popa într-un interviu din presa națională.

Sursa foto principal: Facebook - Raluca Ada Popa

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus