Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Daea, despre primul centru de spălare a lânii. „E firesc ca acesta să fie în Sibiu”

Daea, despre primul centru de spălare a lânii. „E firesc ca acesta să fie în Sibiu”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, crede că până la sfârșitul anului în județul Sibiu va fi construit primul centru de spălare a lânii, ceea ce va permite valorificarea acesteia la prețuri mai mari, respectiv va duce la creșterea veniturilor.

Aflat recent în Sibiu, l-am întrebat pe ministrul Agriculturii cum vede situația privind producerea lânii în județ, în contextul în care la o întâlnire recentă de la Consiliul Județean Sibiu, la care au participat mai mulți oieri, s-a discutat despre faptul că lâna produsă în județul Sibiu este aruncată din cauza calității sale. Este vorba despre dezbaterea dintre reprezentanți ai Organizației internaționale a lânii, ai Comisiei de agricultură din Parlamentul european și ai altor autorități cu ciobani, procesatori de lână și agenți economici care folosesc lâna din județul Sibiu.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/05/03/ce-facem-cu-lana-din-judetul-sibiu-trebuie-sa-o-imbunatatim/

Minsitrul Agriculturii nu este de acord că lâna din Sibiu este de proastă calitate, însă recunoaște că lipsește un lanț ce ar permite procesarea, spălarea și valorificarea ei.

„Putem crește prețul acestui produs extrem de căutat și extrem de valoros în sinea lui. Din nefericire, de-a lungul vremii am distrus tot - liniile de procesare a lânii, spălătoriile în țară. Acum câteva zile, la dumneavoastră aici în comuna Sadu a venit directorul general al Casei de Comerț de produse agroalimentare, care are ca misiune și ca obiectiv să realizăm o linie de spălat lâna, în așa fel încât să-i crească valoarea și să putem să valorificăm la export și în condiții mai avantajoase pentru crescătorul de ovine”, ne-a spus Petre Daea.
Într-adevăr, la sfârșitul lunii iulie, Adrian Izvoranu, directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, a declarat că realizarea la Sibiu a unui centru de spălare a lânii este obiectivul cu numărul 3 al instituției. „Nu mai avem nicio capacitate serioasă de procesare a lânii în România, nu mai vorbim de țesătorii și filaturi că astea au dispărut de mult, nici măcar de spălare (…) Ce vom face cu această lână? O să facem, probabil în zona Sibiului, acolo am stabilit zona optimă pentru că acolo am găsit deja niște capacități pe care vrem să le readaptăm, să le repunem pe picioare, au fost cândva și s-au dus. Am fost și am văzut utilajul de spălare, este un utilaj de mare capacitate, este primul pe care îl aducem în țară, avem de gând să facem două asemenea proiecte. Cu aceste utilaje vom obține o primă veste bună. Putem să colectăm lâna, putem să o luăm la prețul corect și putem să o spălăm”, a spus Izvoranu, citat de Agrointeligența.

În luna mai, când Daea l-a însoțit pe fostul lider PSD în Poiana Sibiului, oierilor li s-a promis că Guvernul va dubla subvenția pentru oieri - de la 1 leu la 2 lei pentru kilogram pentru comercializarea lânii. În iulie executivul a aprobat o astfel de hotărâre, care prevede că pentru această schemă de ajutor de minimis vor fi alocate 30 de milioane de lei. „Știți bine că am intrat cu acest instrument de susținere privind valorificarea lânii. Această valorificare va fi îmbunătățită în momentul în care vom avea aceste linii de spălat lână”, a adăugat Daea.

Daea a confirmat pentru TS faptul că în Sibiu va fi construit primul centru de spălare a lânii, mai exact în comuna Sadu.

„E firesc să fie aici, pentru că aici e cea mai mare cantitate de lână, cea mai mare densitate de crescători de ovine și timpul ne-a demosntrat faptul că ei sunt principalii furnizori pe piață a acestui produs. Motiv pentru care nădăjduiesc că prin realizarea acestei instalații de spălat lucrurile se vor îmbunătăți, prețurile vor crește, iar câștigurile vor fi pe măsură”, crede ministrul.
Întrebat de Turnul Sfatului când ar putea fi gata acest centru, Petre Daea a răspuns: „cât de repede”. „În momentul în care au intrat primarul cu directorul general și au stabilit locația, cât mai repede să se depășească perioada aceasta a formalităților care premerg pentru executarea unei asemenea obiectiv de investiții. În câteva luni de zile mi-aș dori să văd această instalație. Nu numai că îmi doresc, dar și urmăresc ca să se realizeze”, a adăugat șeful de la Agricultură.

În județul Sibiu sunt 15 centre de colectare a lânii și 735 de crescători de ovine înscriși în programul pentru sprijinirea colectării și comercializării lânii. Până la 1 iulie 2019 era colectată o cantitate de 2.500 de tone de lână, conform datelor Direcției județene de Agricultură.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

ciobanita

Acum 2 ani

Carabulea ... acum e momentul !
Raspunde

Cormoranul Peltic

Acum 2 ani

Acest ins...Daea, o fi gasit chestia asta cu lana, sa mai bage un contract cu dedicatie la neamuri si sa manjeasca ceva si pe la Sibiu ca probabil observa ca-i uraste lumea si nu ca-i uraste.... I asociaza cu ciuma, puroiul si in general chestii grotesti care se pot intampla. Nu merge, maestre... ne e scarba de voi pana peste carpati, nu peste urechi... scarba e foarte frumos spus.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus