Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
18°C

Un reputat medic sibian a lansat o aplicație cu care vrea să-i ajute pe români să mănânce sănătos

Un reputat medic sibian a lansat o aplicație cu care vrea să-i ajute pe români să mănânce sănătos

Originar din Sibiu, dr. cardiolog Gabriel Tatu Chițoiu, în prezent medic la Spitalul de Urgență Floreasca din București, a lansat de curând aplicația DAHNA (Diet According to the Healthy Nutritional Approach), care propune meniuri sănătoase pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

Pe scurt, aplicația are scopul de a promova o alimentație sănătoasă prin adoptarea de către publicul larg a dietei mediteraneene, recunoscută în întreaga lume ca fiind una dintre cele mai sănătoase diete. Valoarea acestei diete este dublată de aportul adus în prevenirea bolilor cardiovasculare și a altor boli netransmisibile, precum obezitate, diabet sau cancer. Începând cu anul 2013 dieta mediteraneeană a fost inclusă pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural al umanității (UNESCO).

Descărcând aplicația, utilizatorii pot ajunge într-un timp scurt să își cunoască profilul metabolic, să aleagă ce vor să mănânce și să obțină multe meniuri zilnice personalizate, pornind de la o listă de cumpărături generată de aplicație, listă cu care merg la supermarket. Apoi, zilnic primesc notificare pe telefon cu meniul ales aferent zilei următoare.

”Ideea acestei aplicații a apărut spontan, în timpul unei sesiuni de cumpărături, mai precis în timp ce, eu și soțul meu ieșeam din supermarket cu toate cumpărăturile în coș gândindu-ne ce util ar fi un instrument care să îți ofere extrem de rapid lista de cumpărături, cu exact cantitățile de care are fiecare nevoie, listă generată de meniuri sănătoase predefinite și luând în considerare un profil propriu metabolic. Ne-am gândit repede că am putea adăuga acestui design și alte funcționalități care ar putea contura această aplicație ca fiind foarte utilă  tuturor celor care doresc să aibă a viață activă și sănătoasă, ferită de boli cardiovasculare sau de alte boli non-transmisibile, dar și celor care vor să economisească timp prețios. De la această discuție până la începutul punerii ideii în practică nu au trecut decât doua săptămâni. Am întocmit planul de bussines și ne-am apucat de lucru. În patru luni de zile aplicația a fost finalizată și pregătită pentru testare. Fundamentul întregii construcții este reprezentat de recomandările ghidurilor de practică medicală internațională. După perioada de testare am început demersul de a publica aplicația în magazinele Play și AppStore”, a declarat pentru Turnul Sfatului Daniela Tatu Chițoiu.
Până în prezent aplicația a fost descărcată de peste 5000 de utilizatori în aproximativ două luni de la lansare.

dahna

”În lumea modernă cu toții suntem dependenți de tehnologie, este important să fim la curent cu ce mai apare nou în acest domeniu. Pe de altă parte, comunicarea este din ce în ce mai importantă în viețile noastre, iar nevoia de a fi în contact cu ceilalți este tot mai mare. Dispozitivele mobile reprezintă probabil exponentul cel mai de seamă al acestei tehnologii, iar telefoanele inteligente dotate cu sisteme de operare din ce în ce mai avansate vor îngloba în ele un mic univers al fiecăruia dintre noi. Orice instrument folosit care ne ușurează viața, adică face diverse activități în locul nostru, cred că trebuie intens utilizat. Aplicația DAHNA este unul din acele instrumente. Si mi-aș dori să rămân cu aceste convingeri până minim în anul 2079... atunci expiră buletinul meu”, spune dr. Gabriel Tatu Chițoiu.
Născut în 1952 la Sibiu, oraș dr. Gabriel Tatu Chițoiu a locuit în orașul nostru până la vârsta de 5 ani. În perioada copilăriei și adolescenței vacanțele le-a petrecut în localitatea Rășinari, unde se reîntoarce cu mare drag de fiecare dată. Școala primară, gimnaziul și liceul le-a absolvit în Târgu Mureș, iar facultatea a absolvit-o în București și de atunci locuiește în capitală. În prioada 2014-2017 a fost președintele Societății Române de Cardiologie.

Sursa foto: romanianheart.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 3 ani

Medic nascut in Sibiu .. a ajuns la Bucuresti si s-a prostit .. face aplicatii , ca moldovenii videouri pe Youtube . "Pe scurt, aplicația are scopul de a promova o alimentație sănătoasă" .... mediac cardiolog care promoveaza o alimentatie sanatosa . Ce treaba are una cu alta ? Ah pardon .. are .. nu i ajungeau banii ca medic cardiolog si s-a gandit sa se lanseze cu o gaselnita si in IT .. Ba , ma lasi ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 3 ani

"Un reputat medic sibian a lansat o aplicație cu care vrea" ... sa isi asigure cateva mii de lei in plus la pensia de *** pe care o v-a avea :) Ar fi fost un "Head Line" mai frumos :)
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Mai trebuie precizat ca este contra cost, are un trial de câteva zile care se poate accesa în baza introducerii unui număr de cont bancar (!)
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Devreme ce e in limba engleza sigur nu se potriveste vorbitorilor de limba romana. Daca mai e si pe bani cu atat mai clar: ce e bun si folositor e accesibil tuturor. Mofturile sunt pentru cei cu bani multi....
Raspunde

Daniela

Acum 3 ani

pentru cei care au comentat mai sus fac cateva precizari; aplicatia este si in varianta gratuita, pentru cei care nu inteleg legatura intre alimentatie si bolile cardiovasculare le recomand sa se mai informeze, aruncati cu piatra in alta parte nu intr-un grup de oameni care construiesc un instrument de educare. Dahna nu este doar o simplă aplicație, ci mai degrabă o încercare de a schimba mentalități și a transforma obiceiuri alimentare care nu ne sunt benefice, în unele care să ne ajute să fim mai sănătoși și mai prezenți în propriile vieți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus