Andra Tonitza, ultimul urmaș al pictorului Nicolae Tonitza, a înființat în Sibiu o asociație în memoria artistului. Împreună cu familia ei, mama și unchiul, va organiza expoziții cu piese unice din propria colecție.
Asociația „Copiii lui Tonitza” a luat naștere în aprilie 2019 la tribunalul Sibiu, ea își propune să aducă în lumină viața și pictura lui Tonitza. Viața artistului este complexă și plină de evenimente marcante, a fost prizonier de război în Primul Război Mondial, a fost ziarist în Iași, a făcut școala de pictură și a pictat aproape toată viața. A fost incluziv profesor în Iași, el face parte din grupul celor trei mari pictori din România, și anume Luchian, Grigorescu și Tonitza.
„Ne propunem să punem pe tapet memoria pictorului, să reedităm albume și cărți, să sprijinim tinerii talentați în arta picturi, o să organizăm concursuri și școli de vară. Se vor organiza evenimente și expoziții cu pictura lui Tonitza, în țară și în afară”, explică unul dintre membri fondatori Ovidiu Ciornea.Nepoata lui Ovidiu Ciornea este Andra Tonitza, strănepoata pictorului Nicolae Tonitza. Andra este ultima urmașă directă a familiei Tonitza. Ea a plecat din Paris pentru a urma un master la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, lucrarea ei de disertație îl are în prim-plan pe artist. Acum face naveta între Sibiu și București, unde pregătește evenimente în memoria pictorului Tonitza. „Mereu se întoarce în Sibiu pentru o gură proaspătă de relaxare. Nu ar da Sibiul pentru Paris. Mai nou Sibiul este orașul nostru de suflet”, spune unchiul ei, Ovidiu.
Andra Tonitza (stânga), Nicolae Tonitza (drepta) - fiul pictorului Nicolae Tonitza, tatăl Andrei
Primul eveniment la care va participa asociația este a șasea ediția a expozițiilor Art Safari în București. „Întâmplător organizatorii evenimentului au adus în prim-plan anul acesta expoziția Tonitza, fără să știe de existența asociației noastre. Vedetele acestui eveniment sunt copii pictați de Nicolae Tonitza, recunoscuți pentru ochii lor. Iar în Sibiu pregătim o expoziție, sperăm la Muzeul Brukenthal. O să urmeze mai multe evenimente cu tematica Tonitza”, a spune Ovidiu Ciornea.
Andra Tonitza la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza„
Andra Tonitza împreună cu mama și unchiul ei vor scrie o carte despre viața tumultoasă a artistului și vor reedita cărți și albume. Cărțile vor fi editate local și puse spre vânzare în cadrul viitoarelor expoziții și în cadrul instruiților de cultură.
„În familie există câteva tablouri care vor fi expuse în galeriile de artă, dar vom încerca să implicăm mai mulți colecționari. În colecția familiei există câteva piese care nu au fost expuse încă niciodată”, conchide Ovidiu Ciorbea.Persoanele interesate sau care își doresc să se implice îl pot contacta pe Ovidiu la 0760324659, pe e-mail la [email protected] sau pe pagina de Facebook a asociației.
Andra Tonitza la mormântul stăbunicului ei din București.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: primul razboi mondial , Muzeul Brukenthal , Arte Plastice , Lucian Blaga , Nicolae Tonitza , Al Doilea Război Mondial , Art Safari , Andra Tonitza , Ovidiu Ciorbea , Ovidiu Ciornea
Vizualizari: 4360
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Q
Acum 1 oră
Persida Caineni
Acum 1 oră
Revolutia tacuta
Acum 1 oră
Uncas
Acum 1 oră
Sdfsd