Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Teologi români vin la Sibiu să discute despre satul românesc

Teologi români vin la Sibiu să discute despre satul românesc

Timp de 2 zile teologi din toată țara, decani ai facultăților de teologie ortodoxă din România, precum și istorici sau cercetători vor vorbi despre situația satului românesc. Ce înseamnă un sat, cum este reflectat acesta în creația lui George Enescu sau cum poate Biserica să contribuie la regenerarea sa - sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate în cadrul unui simpozion național organizat de Arhiepiscopia Sibiului și care va avea loc la Muzeul ASTRA și în Păltiniș.

„Anul 2019 a fost declarat de către Patriarhia Română anul omagial al satului românesc și, pe lângă evenimentele specifice desfășurate de-a lungul acestui an în diferite protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului, ÎPS Laurențiu a inițiat și a demarat organizarea unui simpozion național care să fie încununarea activităților spiritual-culturale care s-au organizat în anul 2019 închinate satului românesc și închinate traducătorilor de cărți bisericești”, ne-a explicat ocazia desfășurării evenimentului preotul Cristian Vaida, secretarul eparhial din cadrul Mitropoliei Ardealului.

Potrivit programului, simpozionul va avea loc în zilele de 23 și 24 septembrie și va fi moderat de preotul Habil Daniel Buda, iar în deschidere vor mai vorbi ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Daniela Cîmpean, președintele CJ, rectorul ULBS, Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, Ghiță Bârsan, președintele Asociației Comunelor din România, Valentin Ivan, dar și Ciprian Ștefan, directorul ASTRA.

Printre vorbitori vor fi mai mulți decani ai facultăților de teologie din țară. Spre exemplu, Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Arad va susține o prelegere pe tema „Parohia rurală - metamorfozele prezentului si incertitudinile viitorului”, iar decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, Mihai Himcinschi, va vorbi despre „Misiunea Bisericii în mediul rural”. Preotul Constantin Necula de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu va relata despre „Vatra satului- vatra mântuirii noastre”. Tot de la facultatea din Sibiu, Sebastian Moldovan va încerca să răspundă la întrebarea „Ce este un sat si cum ar putea Biserica contribui la regenerarea sa?”

A doua zi, pe 24 septembrie evenimentul se va muta în Centrul de Conferințe ”Sfântul Andrei Șaguna” din Păltiniș. De data aceasta, se va vorbi despre traducătorii de cărți bisericești.

Precizăm că Patriarhia Română decide o temă specifică fiecărui an în jurul căreia au loc evenimentele desfășurate de reprezentanții Bisericii. Anul 2018 a fost anul dedicat Unității de Credință și Neam și anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri, iar anul 2020 va fi anul omagial „al pastorației părinților și copiilor și anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Tipii nu vor vorbi despre sat ci despre potentialii cotizanti cu oua,lapte,brinza,gaina,porc,lei,euro,claca si asa mai departe pentru ca nu pot avea toti absolventii de bat-school posturi la oras.Astia care au nesansa unei parohii la sat sunt muritori de foame,saracutii!Ba,mai trebuie sa-si taie si lemne singuri,spre deosebire de pochii de la oras carora le taie lemne enoriasii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 3 ani

asta poate fi o temă pentru dumnealor, tot sat: Scandal într-un sat din Sibiu: un bărbat a lovit o femeie cu un cuțit, al doilea a amenințat lumea pe stradă cu coasa http://www.turnulsfatului.ro/2019/09/18/scandal-intr-un-sat-din-sibiu-un-barbat-a-lovit-o-femeie-cu-un-cutit-al-doilea-a-amenintat-lumea-pe-strada-cu-coasa/
Raspunde

Andrew

Acum 3 ani

De ce nu te ocupi tu de asta, Mihăiță?
Raspunde

Daniel

Acum 3 ani

Vor pune la punct alte scheme de indobitocire a satului romanesc. Popii au pierdut puternic teren in ultima perioada pentru ca incet incet oamenii incep sa gandeasca cu mintea lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus