Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Primăria pregătește modernizarea platformelor de gunoi din Sibiu. Unele vor fi subterane

Primăria pregătește modernizarea platformelor de gunoi din Sibiu. Unele vor fi subterane

Primăria Sibiu pregătește pentru perioada imediat următoare modernizarea platformelor de gunoi din oraș, acestea urmând a fi închise. Accesul va fi permis doar rezidenților, în baza unor cartele pe care le vor primi de la asociațiile de proprietari. O parte din actualele platforme de deșeuri, în special cele din cartierele aglomerate, vor fi subterane, pe modelul celor din Europa de Vest.

În acest moment, după aproape trei ani de implementare, colectarea selectivă a deșeurilor funcționează mai bine în zonele de case ale Sibiu decât în cartierele de blocuri. Motivul este unul simplu și ține de individualizarea persoanelor care aruncă gunoiul fără a-l selecta.

WhatsApp Image 2019-09-22 at 17.31.11

Dacă la casă operatorul poate refuza să ridice pubela motivând că gunoiul nu a fost corect selectat, la blocuri este foarte greu de urmărit și identificat cine nu respectă regulilor. Acest lucru se va schimba în următoarele luni.

”În acest moment am finalizat arondarea blocurilor de locuințe la platformele de deșeuri. S-a stabilit care imobil este arondat cărei platforme. Va începe o procedură de închidere a platformelor. Nu știm acum exact cât va dura pentru că sunt peste 270 de platforme în oraș, dar ne dorim s-o finalizăm foarte repede. Noile platforme vor fi închise fizic și locatarii vor avea acces la ele doar în baza unei cartele, ori a unui card. Va fi un sistem de închidere a porții platformei publice și fiecare proprietar al apartamentelor, al imobilelor, va primi un card de acces. Astfel va dispărea posibilitatea de a spune: Domnule, au venit alții și au aruncat la platforma noastră! Nu. Locatarii vor fi responsabili.”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Marian Popa, directorul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu.
O parte dintre noile platforme de gunoi din Sibiu, mai ales în cartiere și zonele aglomerate, unde spațiul fizic este limitat, vor fi coborâte sub pământ. Locațiile unde vor fi amenajate platformele subterane sunt: str. Ștrandului, str. Iezer - 3 spații, str. Bâlea/Hegel, str. Școala de Înot, str. C. Noica, str. Piața Prahovei, Calea Dumbrăvii, str. Electricienilor, str. Șoimului, str. Semaforului, Piața Huet, Piața Mică și str. Râului. Numărul sibienilor alocați la o platformă de gunoi variază de la un cartier la altul, de la aproximativ o sută până spre o mie, în anumite situații. Pubele vor fi CIP-ate pentru o evidență clară a cantităților aruncate.

WhatsApp Image 2019-09-22 at 17.31.10

”În acest moment cipul nu va putea înregistra de câte ori duce o familie gunoiul și aruncă într-o pubelă, de orice fel ar fi ea. Noi știm cu siguranță că dacă se selectează corect, recipienții pe care noi i-am pus în fiecare platformă sunt suficiență pentru familiile arondate, mă refer la pachetul de servicii de bază. Noi am prevăzut chiar și un volum suplimentar, luând în calcul posibilitatea că nu va fi selectat corect sută la sută gunoiul. Ne-am gândit și la o perioadă în care oamenii să ”împace” cu sistemul și să învețe să-l folosească. Plecând de la premisa că toți selectează corect, este volum arhisuficient ca să nu se plătească suplimentar. Dacă ajungem la realitatea de astăzi, că nu se selectează corect în proporție de 90% poate la unele blocuri, atunci va fi un cost suplimentar. Ca să vă dau un exemplu, va fi un cost suplimentar de 28 de lei pentru fiecare recipient de culoare neagră ridicat în plus. Iar cei 28 de lei se împart la numărul de locuitori declarați în cadrul asociației respective”, a mai declarat Marian Popa, directorul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu.

Mai multe detalii pe această temă găsiți și în interviul acordat de Marian Popa publicației noastre în cadrul emisiunii Turnul Sfatului TV:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un oarecare

Acum 4 ani

Eu niciodata nu selectez gunoiul, niciodata nu o sa o fac. De ce? Asta e treaba gunoierilor. Deci daca vreau sa ma razbun pe vecini, il arunca ca de obicei, e bine de stiut. Tare sistem! Un program inceput imbecil si o sa se termine la fel de imbecil, da' pana atunci mai toaca ceva zeci/sute mil euro (au destui de halit din teapa asta).
Raspunde

Dorin

Acum 4 ani

@Un oarecare - pe scara respectului gunoierii sunt deasupra ta. Imbecilii la fel. Este bine pentru sanatatea ta mentala, de savant, sa te simti superior.
Raspunde

Amenzi!

Acum 4 ani

F***g magazinele de la parter! Platformele blocurilor turn de pe M. Viteazu sunt pline de cutiile si lazile magazinelor! Aprozarele alea de lumea a treia arunca lazile in ce tomberon e loc, am vazut recipientul de bio umplut cu ambalajele lor denenumarate ori. E plin de cutii cu etichete de la vodafone, orange, farmacii etc. Nu ca locatarii ar fi o lumina, da' macar pe astia cu magazinele ii poti amenda, ca au deseuri identficabile.
Raspunde

Don Balon

Acum 4 ani

Gogosi!!! Nu asa se face selectarea gunoiului.Mai intai invatati lumea sa stie exact ce se recicleaza,o perioada lunga si apoi incercti sa vedeti daca se si aplica.Dar ma tem ca cei care se ocupa de asta ,habar nu au ce anume se recicleaza,!
Raspunde

Ptr functionarii primariei care au decis

Acum 4 ani

E bine ca se ridica gunoiul, dar sistem cu balanganitul si galagia produsa de igluri nu e normala. In strainatate se pun saci colorati diferit, pe zile, pe tip gunoi, tocmai ca sa nu se tranteasca containerele zilnic. Luni scoti punga neagra, marti aia gri si tot asa. Ii pomenim in fiecare sambata duminica pe cei care le-au imprastiat sub geamurile noastre, printre blocuri!!!
Raspunde

un turnisorean

Acum 4 ani

Primaria in sfarsit admite esecul, mizeria si procentul dezastruos (la blocuri unde nu se poate verifica cine cum arunca) de colectare selectiva. Dar e nevoie de containere subterane si implicit ordine in tot orasul, nu doar in zonele mentionate. Cat despre noi cei de la case, iata recunoasteti acum ca selectarea gunoiului merge bine, dar totusi ati ales sa ne taxati in plus (pe laga faptul ca ati marit abonamentul) incluzand in pachetul standard doar doua ridicari de rezidual pe luna. Cine e corect e si supra taxat, tipic primariei si Soma.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

In sfârșit s-a descoperit “ apa caldă “ , că doar n’o fi invenția lu’ Soma ! Responsabilii sunt ca de obicei ne-răspunzători ! Oricum , o veste foarte bună : scăpăm de gunoaiele purtate de vântul de la Talmaciu ! Dacă in secolul următor se va interzice ( ca la Viena , de exemplu ) prin hotărâre CL hrănirea porumbeilor vom avea ( ca la Viena , de exemplu !) banci și trotuare neîmpuținate in parcuri ! Succes !
Raspunde

cris

Acum 4 ani

cred ca se da prea mare importanta, nu ca nu ar trebui dar in conditiile in care e o MIZERIE de nedescris pe Mihai Viteazu e plin de porumbei si gainat de parca am fi un parc si toata lumea da de mâncare la porumbei in loc sa faca o lege de interzicerea acestui lucru, aprozare de mana a treia direct in vitrina?? nu stiu ce aprobări sunt si lasa pe jos totul murdar si lipicios platformele de gunoi sunt cu șobolani puteti sa le închideți cu toate cheile tot focar de infecție sunt si nu imi ajunge spațiul etc
Raspunde

Liviu

Acum 4 ani

Se vede ca de oamenii (cei drept mai colorati la fata) care ridica sticlele de plastic si cele din sticla din containere si le valorifica, nu se leaga nimeni, le fac concurenta si ii ajuta astfel pe cei de la SOMA. Ce facem cu alte categorii de deseuri pe care nu avem unde sa le depozitam: mobila veche, resturi constructii, cadre de usi, geamuri, recipiente de la substante chimice, vopsele, etc..? Bine ca am scapat complet de iarba, pomi si vegetatie (primaria a inceput sa taie iarba din spatiile dintre blocuri) ca nu stiu ce faceam acum cu ea si crengile cazute (de 20 de ani tot noi coseam si strangeam iarba) .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus