Primăria Sibiu pregătește pentru perioada imediat următoare modernizarea platformelor de gunoi din oraș, acestea urmând a fi închise. Accesul va fi permis doar rezidenților, în baza unor cartele pe care le vor primi de la asociațiile de proprietari. O parte din actualele platforme de deșeuri, în special cele din cartierele aglomerate, vor fi subterane, pe modelul celor din Europa de Vest.
În acest moment, după aproape trei ani de implementare, colectarea selectivă a deșeurilor funcționează mai bine în zonele de case ale Sibiu decât în cartierele de blocuri. Motivul este unul simplu și ține de individualizarea persoanelor care aruncă gunoiul fără a-l selecta.
Dacă la casă operatorul poate refuza să ridice pubela motivând că gunoiul nu a fost corect selectat, la blocuri este foarte greu de urmărit și identificat cine nu respectă regulilor. Acest lucru se va schimba în următoarele luni.
”În acest moment am finalizat arondarea blocurilor de locuințe la platformele de deșeuri. S-a stabilit care imobil este arondat cărei platforme. Va începe o procedură de închidere a platformelor. Nu știm acum exact cât va dura pentru că sunt peste 270 de platforme în oraș, dar ne dorim s-o finalizăm foarte repede. Noile platforme vor fi închise fizic și locatarii vor avea acces la ele doar în baza unei cartele, ori a unui card. Va fi un sistem de închidere a porții platformei publice și fiecare proprietar al apartamentelor, al imobilelor, va primi un card de acces. Astfel va dispărea posibilitatea de a spune: Domnule, au venit alții și au aruncat la platforma noastră! Nu. Locatarii vor fi responsabili.”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Marian Popa, directorul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu.O parte dintre noile platforme de gunoi din Sibiu, mai ales în cartiere și zonele aglomerate, unde spațiul fizic este limitat, vor fi coborâte sub pământ. Locațiile unde vor fi amenajate platformele subterane sunt: str. Ștrandului, str. Iezer - 3 spații, str. Bâlea/Hegel, str. Școala de Înot, str. C. Noica, str. Piața Prahovei, Calea Dumbrăvii, str. Electricienilor, str. Șoimului, str. Semaforului, Piața Huet, Piața Mică și str. Râului. Numărul sibienilor alocați la o platformă de gunoi variază de la un cartier la altul, de la aproximativ o sută până spre o mie, în anumite situații. Pubele vor fi CIP-ate pentru o evidență clară a cantităților aruncate.
”În acest moment cipul nu va putea înregistra de câte ori duce o familie gunoiul și aruncă într-o pubelă, de orice fel ar fi ea. Noi știm cu siguranță că dacă se selectează corect, recipienții pe care noi i-am pus în fiecare platformă sunt suficiență pentru familiile arondate, mă refer la pachetul de servicii de bază. Noi am prevăzut chiar și un volum suplimentar, luând în calcul posibilitatea că nu va fi selectat corect sută la sută gunoiul. Ne-am gândit și la o perioadă în care oamenii să ”împace” cu sistemul și să învețe să-l folosească. Plecând de la premisa că toți selectează corect, este volum arhisuficient ca să nu se plătească suplimentar. Dacă ajungem la realitatea de astăzi, că nu se selectează corect în proporție de 90% poate la unele blocuri, atunci va fi un cost suplimentar. Ca să vă dau un exemplu, va fi un cost suplimentar de 28 de lei pentru fiecare recipient de culoare neagră ridicat în plus. Iar cei 28 de lei se împart la numărul de locuitori declarați în cadrul asociației respective”, a mai declarat Marian Popa, directorul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu.
Mai multe detalii pe această temă găsiți și în interviul acordat de Marian Popa publicației noastre în cadrul emisiunii Turnul Sfatului TV:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piața Huet , Primăria Sibiu , Piața Mică , Calea Dumbrăvii , Turnul Sfatului , Serviciului Public , App Image , Subterana Cinematografică , Primăriei Sibiu , Protecţia Mediului Sibiu , gunoi , plateste cat arunci , platforme , Pentru Sibiu , Management Salubrizare , stiri sibiu , Marian Popa , Soma Salubrizare Sibiu , Piaţa Prahovei
Vizualizari: 4719
Ultimele comentarii
Acum 21 ore
Unul
Acum 22 ore
Tulnicul de mucava
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Canaris
Acum 22 ore
Olingpia Gafosdea