Sâmbătă,
29.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

Gabriel Liiceanu: ”Maria Moga a devenit un «concept» al Sibiului. Librăria ar merita să-i poarte numele”

Gabriel Liiceanu: ”Maria Moga a devenit un «concept» al Sibiului. Librăria ar merita să-i poarte numele”

Un întreg Sibiu a reacționat la vestea că Maria Moga, cel mai cunoscut librar din oraș, se retrage din activitate. Nu pentru mult timp, speră Gabriel Liiceanu, omul de cultură care și conduce rețeaua de librării Humanitas, în cadrul căreia Maria Moga a îndrumat generații de cititori și de librari.

Mai mult, Gabriel Liiceanu arată – într-un text transmis redacției Turnul Sfatului – că librăria din centrul Sibiului în care a lucrat Maria Moga ar merita să îi poarte numele. Redăm mai jos textul transmis de Gabriel Liiceanu, după ce în prima zi a acestei săptămâni, ”doamna cărții din Sibiu” a decis să spună rămas-bun meseriei de librar.

”În urmă cu 28 de ani, am primit un telefon de la Sibiu. Vocea era a unei doamne. S-a prezentat: Maria Moga. Mi-a cerut – de fapt m-a somat! – să deschid o librărie la Sibiu. Era dispusă, mi-a zis, la nevoie, să doarmă printre cărți. Nu mai întâlnisem un asemenea tip de persuasiune. Vorbirea, legănat-ardelenească, contrasta cu tonul unui fanatic care se ținea în frâu. „Ascultați la mine, numai cartea ne poate salva!” Librăria pe care am deschis-o atunci n-avea mai mult de douăzeci de metri pătrați.

Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu

În scurtă vreme, doamna Maria Moga a devenit un „concept” al Sibiului. Putea să prezinte oricui îi călca pragul oricare dintre volumele aflate pe rafturi. Și nimeni, odată ce intra, nu pleca fără o carte sub braț. Într-o zi, venind în Sibiu, mi-a spus că dimineața, când intră în librărie, prima ei pornire era să-și umple brațele cu cărți, să iasă în Strada Mare și să le spună tinerilor care treceau: „Luați, dragii mei. Luați și citiți!”. Am râs și i-am spus că, după câteva săptămâni, n-ar mai avea nimic de oferit, pentru că editura ar dat faliment. Atunci a inventat ceva care a dat fiori contabilității de la București: „Punguța cu doi bani”. Avea lângă casa de marcat un bol în care cine dorea putea să lase un ban. Când un elev sau un student se scotocea îndelung prin buzunare, doamna Moga îl întreba: „Cât îți lipsește, băiatule?”. Complinea ea din banii aflați în bol. „Cum adică – i-a răspuns contabilei care a sunat-o ca să-i explice de ce «punguța» nu e îngăduită – „doar nu o să mă bănuie careva că iau banii din bol!”

Zilele acestea, când a împlinit 28 de ani de Humanitas, timp în care i-au trecut prin mână zeci și zeci de tineri formați ca librari și în care a făcut să ajungă în casele sibienilor zeci de mii de volume, doamna Moga s-a retras să-și mai tragă puțin sufletul. Dar cred că se va întoarce. Nu știu dacă, pentru ea, acești ani au fost cei mai frumoși ai vieții. Tot ce pot spune e că librăria ar merita să-i poarte numele”.

Citește și Doamna cărții din Sibiu, în ultima zi de meserie. ”Este singurul, primul și ultimul librar adevărat”

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

dancp2

Acum 2 ani

doamna moga este de o modestie si bun simt iesite din comun cred ca nu va fi de acord oricum ramine decizia dinsei
Raspunde

dan

Acum 2 ani

imi place si ma bucur cand meritele reale ale unui slujbas sunt recunoscute atat de frumos si elegant. Sunt oameni la fel de merituosi in multe alte domenii care nu au primit nici macar un multumesc la pensionare.
Raspunde

Camelian Propinatiu

Acum 2 ani

Sibiul are mare viitor, cu astfel de relaţii între vârste.
Raspunde

Cami

Acum 2 ani

Toata admiratia pentru aceasta minunata indrumatoare in lecturi de calitate. Sanatate si pensie lunga , va doresc.
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Liiceanu, un șarpe libidinos, o canalie perfectă. Nu-i stă bine doamnei Moga în asemenea companie. Cred că, citind prea mult, doamna n-a avut timp să mai vadă ce fel de reptilă este Liiceanu. Dar mai bine pentru dânsa că n-a văzut. Ar fi fost păcat să aibă fie și un regret cât de mic după toți anii frumoși petrecuți între cărți.
Raspunde

Nemilosu

Acum 2 ani

O doamna distinsa, un Don Quijote intr-o lume de Sancho Panze. A fost sufletul librariei si a devenit o legenda a Sibiullui. A facut istorie in orasul nostru.
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Tot respectul pentru doamna si pentru ceea ce a facut, insa nu trebuie sa exagerati cu laudele.Si-a facut meseria, probabil mai bine decat majoritatea celor din bransa.Din pacate la noi,o persoana care isi desfasoara constiincios activitatea a devenit o rara avis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus