Adopția copiilor abandonați este una din acțiunile susținute de Biserică, iar pentru aceasta preoții sunt chemați să se implice într-o campanie comună cu specialiștii din domeniul asistenței sociale.
Închiderea centrelor de plasament şi încurajarea și promovarea profesiei de asistent maternal, plasamentul familial şi adopţia copiilor instituţionalizaţi sunt principalele scopuri ale unei campanii inițiate de Mitropolia Ardealului şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, începută vineri, de sprijin pentru copiii care au nevoie de o familie. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, dar şi ceilalţi preoţi din judeţul Sibiu se alătură astfel eforturilor specialiștilor şi încurajează familiile care au posibilitatea să ofere un cămin şi dragoste copiilor abandonaţi, să o facă. În anul 2019, până acum, în judeţul Sibiu au fost adoptaţi 12 copii şi 245 sunt în asistenţă maternală. Alături de aceştia, 321 de copii au fost daţi în plasament familial şi alţi 73 de copii sunt cu tutelă.
“Ne bucurăm să reînnoim protocolul de colaborare între Arhiepiscopia noastră și DGASPC Sibiu, în vederea inițierii și derulării de noi programe și proiecte sociale care să vină în sprijinul familiei, a copiilor orfani, a tinerilor sau a altor persoane aflate în nevoi. Lucrarea social-filantropică constituie o parte esențială în viața și misiunea Bisericii. Ea este răspunsul nostru la iubirea mântuitoare nemărginită a lui Dumnezeu, precum și la toate darurile revărsate asupra noastră. Trăim într-o societate tulbure din punct de vedere spiritual, care-și pierde reperele și valorile morale autentice înrădăcinate în Cuvântul Evangheliei Mântuitorului Hristos. Pe fondul prosperității materiale unora și a libertății egoiste iresponsabile s-au înmulțit nevoile sociale, sărăcia, violența, abandonurile copiilor și a vârstnicilor. Zilnic avem la porțile noastre oameni care solicită ajutor. Din nefericire, nu reușim să-i ajutăm pe toți, însă alături de partenerii noștri avem încredințarea că vom reuși să facem mai mult bine între oameni, să aducem ajutor și mângâiere celor în nevoi”, a declarat ÎPS Laurențiu Streza.
Mitropolitul Ardealului a anunţat că prin parohiile Bisericii Ortodoxe Române din judeţul Sibiu, vor fi promovate măsurile de plasament de tip familial, în vederea reducerii numărului de copii instituționalizați.
“Ne angajăm să promovăm, prin toate parohiile noastre, măsurile de plasament de tip familial, în vederea reducerii numărului de copii instituționalizați și prevenirea instituționalizării acestora; să promovăm măsuri de prevenire a separării copiilor de propria familie prin sprijinirea acestora, să prevenim, pe cât posibil, riscul de excluziune socială etc. Dumnezeu să binecuvinteze activitatea noastră socială și așteptăm, de ce nu, și alți parteneri în slujirea Binelui”, a precizat mitropolitul.DGASPC Sibiu a iniţiat această campanie pentru a contribui semnificativ la închiderea centrelor de plasament din judeţul Sibiu.
„Îmi doresc să contribuim semnificativ la închiderea centrelor de plasament şi să încurajez într-un mod susţinut şi concret, promovarea profesiei de asistent maternal, plasamentul familial şi adopţia copiilor instituţionalizaţi, dar şi a celor abuzaţi sau părăsiţi de către cei care au îndatorirea să-i ocrotească. Mulţumesc Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, pentru susţinerea activă a acestei campanii de promovare a alternativelor familiale, care începe chiar de astăzi. Această campanie de promovare a alternativelor familiale are un singur scop: să oferim dragoste tuturor copiilor care au această nevoie de afectivitate, care sunt lipsiţi de un cămin, de un mediu familial. De fapt, noi facem asta pentru copiii noştri”, a subliniat directorul Laura Camelia Vîlsan.
Condiții pentru adopție
Sibienii care vor să adopte copii trebuie să știe că trebuie să îndepinească o serie de condiții, dar și o serie de documente. Sunt și cinci interdicții principale care nu va califica persoana pentru a adopta un copil: dacă a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; al cărei copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti; dacă nu are capacitate deplină de exerciţiu (persoana sub 18 ani, interzisul judecătoresc-persoana care nu are discernamântul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale); dacă are boli psihice sau handicap mintal; dacă doreşte să adopte singură şi al cărei soţ este bolnav psihic, are handicap mintal sau se găseşte în una dintre situaţiile prevăzute la punctele 1. şi 2.
Condiţii privind consimţământul:
- Consimţământul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei. În cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui firesc se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei; - Consimţământul adoptatorului sau familiei adoptatoare se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei; - Consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare.
Procedura de obținere a atestatului de adopție trece și ea prin câțiva pași.
1. Informarea prealabilă. Persoana/familia este informată despre documentaţia necesară, demersurile şi durata procedurilor adopţiei interne întocmindu-se un raport de informare în acest sens.
2. Depunerea cererii de evaluare în vederea obţinerii atestatului de persoană/familie adoptatoare. Solicitantul depune cererea (cerere tip) şi actele prevăzute de legislaţie la direcţia unde îşi are domiciliul.
3. Parcurgerea procesului de evaluare. Se realizează prin întâlniri şi discuţii cu adoptatorul/familia adoptatoare, cu membrii familiei extinse a acestuia/acesteia, cu alte persoane care pot furniza informaţii relevante, precum şi prin întâlniri în grup, în cadrul etapei de pregătire. Cuprinde evaluarea socială, evaluarea psihologică, pregătirea pentru asumarea în cunoştinţă de cauză a rolului de părinte.
4. Întocmirea raportului final de evaluare, care se comunică persoanei/familiei.
5. Emiterea dispoziţiei şi după caz, a atestatului.
Mai multe detalii se regăsesc şi pe site-ul DGASPC Sibiu.
Menționăm că în județul Sibiu sunt șapte centre de plasament pentru copii publice. În România are loc procesul de dezinstituționalizare care urmează să ducă la închiderea acestora, iar Centrul de Plasament Orlat este prima instituție care urmează să fie închisă, iar copiii de acolo - plasați în case de tip familial.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Laurențiu Streza , Mitropolia Ardealului , În România , Asistenţă Socială , Plasament Orlat , Direcția Generală , Protecția Copilului Sibiu , Bisericii Ortodoxe Române , Mitropolitul Ardealului , Laura Camelia Vîlsan , Cuvântul Evangheliei Mântuitor , Mulţumesc Mitropolitului Ardea
Vizualizari: 3160
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Joe Doe
Acum 2 ore
MergeTreaba
Acum 2 ore
Asdfasdf
Acum 2 ore
Georje
Acum 3 ore
Uncas