Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Teatrul GONG prezintă patru spectacole-lectură speciale, cu intrare gratuită

Teatrul GONG prezintă patru spectacole-lectură speciale, cu intrare gratuită

Teatrul „Gong” și Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică prezintă, în perioada 22 – 25 octombrie, o serie de patru spectacole-lectură dedicate publicului tânăr, reunind actori din București și Sibiu. Intrarea publicului la oricare din evenimente este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Proiectul „Realități Extraordinare. Teatru nou pentru copii și adolescenți” își propune să dezvolte interesul pentru dramaturgia centrată pe probleme specifice copiilor și adolescenților, prezentând, în premieră în România, patru piese germane și mexicane contemporane, pe o varietate de teme și cu multiple abordări stilistice. În același timp, proiectul oferă un cadru relevant pentru formarea dramaturgilor interesați de noi tendințe în teatrul dedicat publicurilor tinere. Acest program este curatoriat de Mihaela Michailov și Ciprian Marinescu.

Primul spectacol – lectură va fi prezentat marți, 22 octombrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas din Sibiu. „Lucruri mici și extraordinareʺ de Daniela Arrolo (Mexic) și Micaela Gramajo (Argentina), regia Zsuzsánna Kovács, cu Ștefana Ionescu-Darzeu, Alex Călin, Alin State, Mihaela Popa, este povestea Emmei, o fetiță de opt ani, ce colecționează lucruri mici și extraordinare. Zi de zi, ea descoperă obiecte ascunse, le adună, le înregistrează, și le ordonează meticulos. Mama și tatăl ei sunt jurnaliști. Viața se precipită în orașul în care Emma locuiește împreună cu părinții ei. Unchiul Emmei, foto-reporter, dispare fără urmă. Părinții Emmei sunt nevoiți să emigreze într-o altă țară. Din noua țară, Emma îi trimite scrisori bunicii ei. Se simte ciudat, nu înțelege limba, și îi este dor de casă, de colecția ei de lucruri mici și extraordinare, de prăjiturile bunicii și de unchiul dispărut. Primul prieten al Emmei în noul oraș este Pisică. Împreună cu Pisică, Emma va descoperi  treptat că și în noul loc se ascund lucruri mici și extraordinare. Spectacolul are o durată de 1h30min și este recomandat copiilor cu vârsta peste 8 ani.

Cel de-al doilea spectacol – lectură va fi prezentat miercuri, 23 octombrie, de la ora 18:00, în sala de la etajul Teatrului „Gong” din Sibiu. „Peste cadavrul meuʺ de Stefan Hornbach (Germania), regia Radu Apostol, cu Silvana Negruțiu, Remus Stănescu și Cristina Toma, este povestea lui Friedrich, care arată ca un ștrumf. Cel puțin așa spune mama lui. Și măcar ea trebuie să știe asta. Că până la urmă îl vede constant, de când Friedrich s-a mutat înapoi acasă. Tumoarea arată ca o curmală sau ca un grepfrut sau ca un castravete de mare. Cel puțin așa își imaginează Friedrich. Cea mai apreciată piesă a lui Stefan Hornbach, „Peste cadavrul meu“ descrie starea unui tânăr diagnosticat cu cancer. În fața unei posibile morți, Friedrich suprapune peste realitatea cruntă a bolii o realitate paralelă pozitivă și plină de viață. Această dualitate duce la o investigare bizară și poetică a sensului și absurdității vieții sale. A început o luptă pentru supraviețuire. Lectura va fi urmată de un dialog în prezența autorului textului, Stefan Hornbach. Stefan Hornbach s-a născut în 1986 în orașul Speyer. După ce a studiat teatru, psihologie și literatură germană în München, a studiat actorie la Academia de Artă Dramatică Arts Baden Württemberg din Ludwigsburg. În calitate de autor, a fost finalist în competiția Open Mike din Berlin în 2013 și în concursurile dramaturgilor din orașele St. Gallen și Konstanz în 2015. Evenimentul are o durată de aproximativ1h 30min și este recomandat adolescenților cu vârsta peste 14 ani.

Ce-a de-a treia lectură va avea loc joi, 24 octombrie, ora 18:00, la Librăria Humanitas din Sibiu. „Tata este în Atlantidaʺ de Javier Malpica (Mexic), regia Sânziana Stoican, cu Anton Balint și Paul Bondane, spune povestea a doi frați ce se mută de la oraș la țară. Vor locui cu bunica lor. Tatăl lor trece granița in Statele Unite pentru a căuta de muncă. Mama lor a decedat. Fratele cel mare are unsprezece ani. Fratele cel mic are opt ani. Din când în când, ei își aduc aminte cum era pe vremea când trăia mama lor, iar tatăl lor avea de muncă. Pe atunci erau o familie. Bunica, în schimb, pare o vrăjitoare. Pe zi ce trece e mai nesuferită. Cei doi frați așteaptă vești de la tatăl lor. Timpul trece. Fratelui cel mare nu îi place la țară. Bunica îl bate. Îl lovește în cap cu Biblia. Fratele cel mic e chiar mic și nu își dă seama de ce se întâmplă. Trăiește în lumea lui fantastică. Nu știe că fratele cel mare primește bătaie de la bunica. Fratele cel mic își imaginează că tatăl lor este într-un loc de vis numit Atlantida, unde toți oamenii sunt fericiți, și nu în Atlanta, așa cum au citit ei pe o carte poștală pe care i-au furat bunicii. Spectacolul are o durată de aproximativ 1h30miin și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani. Javier Malpica s-a născut în Ciudad de México în 1965. Este prozator și dramaturg. A studiat fizică la UNAM și creație literară la Scoala pentru Scriitori SOGEM. În anul 1992, împreună cu Antonio Malpica și Roberto Cravioto, formează compania de teatru independent In-crescendo. Javier Malpica a predat și a coordonat numeroase ateliere de scriere dramatică în Brazilia, Coreea de Sud, precum și în diferite festivaluri de teatru din întreaga lume.

Seria spectacolelor lectură se va încheia vineri, 25 octombrie, de la ora 12:00, la Teatrul Gong. „Stele invizibileʺ de Sophie Reyer (Austria), regia Bobi Pricop, cu Alexandra Șerban, are în centru o reprezentare poetică a lumii interioare a unei fete cu sindromul Down, pe nume La. Fetița prinde stele de care are nevoie ca să trăiască, atunci când mama ei intră în cameră sau când vocile îi spun povești minunate pe care nimeni altcineva nu le poate auzi. Dar poate că există în ea atât de multă furie încât nici măcar stelele n-o pot ajuta. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și este recomandat copiilor cu vârsta peste 9 ani. Sophie Anna Reyer s-a născut în 1984 în Viena. A studiat literatură germană la Viena, compoziție la Universitatea de Muzică din Graz, precum și scriere dramatică la „uniT”. Din 2009 este redactor al revistei literare Lichtungen. A publicat poezie în cărți și reviste. În 2008, romanul ei, „Baby Blue Eyes”, a fost publicat la editura Ritterverlag.

Acest proiect este prezentat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Programul complet al teatrului poate fi accesat pe www.teatrulgong.ro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus