Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

„Fata de aur” – Omul nepotrivit la locul nepotrivit și un Nurofen

„Fata de aur” – Omul nepotrivit la locul nepotrivit și un Nurofen

„Fata de aur” este un film documentar despre Andreea Răducan, gimnasta care a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, pentru ca după câteva zile titlul să îi fie revocat din cauza unui banal Nurofen.

Un moment dramatic pentru România și un moment mult mai dramatic pentru Andreea. Din cauza unei dureri de cap, mediul sportiv i-a dat Andreei o pastilă de Nurofen care conținea pseudoefedrină, substanță interzisă de Comitetul Olimpic.

După cazul româncei, substanța a fost scoasă de pe lista substanțelor interzise pentru că aceasta nu ajută la îmbunătățirea calităților unui atlet.  A muncit toată viață și a trăit într-un regim strict, a ajuns pe podium, dar după efectuarea analizelor a fost acuzată de dopaj. Titlul i-a fost retras și oferit Simonei Amânar. „Nu este medalia mea. Andreea este campioana, eu sunt vicecampioană”, spunea Simona pe Aeroportul Otopeni în 2000.

WhatsApp Image 2019-10-12 at 23.02.51 (1)

Documentarul Denisei Morariu Tamaș și al lui Adrian Robe reprezintă momentul în care România a realizat că sportul de performanță nu e atât de corect pe cât ar trebui să fie. Rezultatele în următorii ani la gimnastică au scăzut, iar în 2008 gimnastele de geniu au dispărut. Toate speranțele Andreei s-au spulberat în acel moment în care România încerca să o ridice pe un alt podium.

După 15 ani, Andreea pornește un drum lung în căutarea dreptății, iar de aici povestea „Fetei de aur” începe să se dezvăluie pas cu pas. Andreea are întâlniri cu oficiali ai Comitetul Olimpic, antrenorii care au ajutat-o să urce pe podium, medicul care i-a dat Nurofen și mulți alții pentru a reconstrui o perioadă importantă din viața ei. Andreea este o femeie matură care înceracă să repare ce au stricat alții în 2000, nemulțumită de regulamentul injust cu cazul delicat în care se afla un copil.

WhatsApp Image 2019-10-12 at 23.02.51

Se fac trimiteri la perioada de cantonamente, perioada în care ea visa doar să ajungă o campioană. Antrenamentele dure, regimul dur și presiunea sunt doar câteva elemente care conturează o poveste încheiată pentru oficialii Jocurilor Olimpice, dar deschisă pentru sportivă. Gimnastele din România au fost agresate verbal, cel puțin, și amenințate cu eliminarea din lot, un mediu nefavorabil pentru un copil plecat de acasă. Scena în care fetele și-au cumpărat pe ascuns biscuiți, fiind alimente interzise în cantonament, este dramatică, dacă nu alarmantă. “Dobitoaco, tu nu ai învățat că pe aterizare se îndreaptă?”, se aude vocea Marianei Bitang în timpul unei imagini cu un exercițiu. Este greu de înghițit atitudinea antrenorilor, pusă în contrast cu bucuria câștigului.

Filmul va rula la ASTRA Film Cinema 1 de la ora 16:00, marți, 15 octombrie în cadrul ASTRA Film Festival.

WhatsApp Image 2019-10-12 at 23.02.52 (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

filip

Acum 4 ani

In schimb negresa din USA care tot castiga medalii de aur in ultimii ani poate concura plina de medicamente "legale" deoarece - ghinion curat - la fiecare concurs este racita.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus