Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Robert Blaj, directorul Direcției Silvice: ”În câțiva ani vom rămâne fără pădurari, dacă nu se face nimic”

Robert Blaj, directorul Direcției Silvice: ”În câțiva ani vom rămâne fără pădurari, dacă nu se face nimic”

Directorul Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj, spune că există riscul ca în câțiva ani pădurile României să nu mai fie administrate și păzite de nimeni, din cauza legislației. ”Un pădurar are în gestiune, 24 de ore din 24 poate mii de hectare de pădure și asta nu se înțelege foarte bine la noi în țară. De exemplu, am avut un caz la Agnita, când un pădurar a fost înțepat de albină și de la ITM problema era ce căuta sâmbăta în pădure. Cum ar fi ca un pădurar să lucreze de la 8 la 16, să ponteze ca un vânzător la magazin? Nici ăia care fură nu sunt veniți de pe lună și știu când trebuie să intre în pădure. Un vânzător la un magazin pleacă la 16 și dacă se dă spargere în timpul nopții, nu e el vinovat. Atunci când vezi un pădurar la ora 10 acasă, nu te lua de el, că nu știi unde a fost noaptea”, spune Blaj. Acesta spune că este de apreciat activitatea pădurarilor care aleg să ducă o viață în mijlocul pădurii, singuri în fața hoților. ”Ce să facă un pădurar cantonat în fundul Văii Lotrioarei? Stă acolo cu familia, cu copii, singur, fără niciun mod de a se apăra. Vin cu mașinile, înarmați cu topoare. Eu cred că în câțiva ani vom rămâne fără pădurari dacă nu se face nimic”, a mai spus Blaj.

blaj

Pe de altă parte, cazurile de violență asupra pădurarilor sibieni sunt rare, spune Robert Blaj. ”Sibiul e încă într-o zonă, ca să folosim un termen modern, OK. Probabil că e vorba și de educație, nu știu, dar noi nu avem încă probleme atât de grave”, a mai declarat Robert Blaj.

Pădurar mort în Maramureș

Un pădurar de la Ocolul Silvic Maramureș a fost găsit găsit fără suflare în această săptămână în pădure. Avea un picior rupt, alte răni grave şi urme de împușcături, relatează Digi24. Tânărul împușcat era din localitatea Borcut și lucra la direcția Silvică Maramures de șapte ani. Ar fi fost anunțat ca are loc un furt de lemne in apropiere, între localitățile Rogoz și Lăpușul Românesc și a mers sa vadă despre ce este vorba. ”La nivel național, începând din 1 ianuarie 2019 până la data prezentă s-au înregistrat 16 agresiuni la adresa personalului silvic. Per ansamblul pădurii românești au fost 168 cazuri la nivel național”, susține Mihai Leșan, purtător de cuvânt Direcția Silvică. În urmă cu o lună, un alt pădurar, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, a fost ucis de trei bărbați surprinși în timp ce tăiau ilegal arbori.

Greenpeace: Caz nerezolvat în Sibiu

Activiștii de mediu acuză Ministerul Pădurilor pentru tăierile ilegale scăpate de sub control. Afirmația îi aparține lui Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România. Acesta acuză însă și cazuri de corupție ce au dus la dispariția a mii de metri cubi de pădure. Un asemenea exemplu este dat chiar în județul Sibiu ”Pe de o parte sunt foarte puțini infractori prinși și duși mai departe, anchetați în penal, sunt foarte puține condamnări. Și, pe de altă parte, avem cazuri mari de corupție din zona asta, cazuri mari de tăieri ilegale, unele dintre ele chiar în domeniul public, vorbim de mii de metri cubi, cum a fost situația de la Sibiu anul trecut, în care efectiv nu avem niciun responsabil, în care nimeni nu a răspuns pentru tăierea ilegală a peste 10.000 de metri cubi de lemn din proprietatea statului. Despre asta este problema. Nu există măsuri coercitive pentru cei care fac asta, nu avem procurori specializați în zona de mediu și în genul ăsta de spețe și avem pur și simplu foarte multe dosare care stau pe rol și nu se rezolvă niciodată. Și atunci e evident că infractorii sunt relaxați din punctul ăsta de vedere”, a explicat pentru RFI, Ciprian Gălușcă.

ROMSILVA_FOTO_LEMNE_FOC

10.000 de mc de lemn furat de pe Valea Lotrioarei

Garda Forestieră Brașov a calculat anul trecut că aproximativ 10.000 de mc de lemn a fost furat, în patru ani, din pădurile de pe Valea Lotrioarei, aflată pe teritoriul comunei Boița. Institutul de cercetare-dezvoltare în Silvicultură mai adaugă alți peste 28.000 de mc de lemn, furat din aceeași zonă.

Din pădurile de pe Valea Lotrioarei, între 2014 și 2017 au fost tăiați în mod ilegal peste 10.000 de mc de lemn, conform unui raport al Gărzii Forestiere Brașov, întocmit începând cu primăvara lui 2017. Lemnul a fost tăiat din zona pârâului Gârcu și, în acte, defrișările au fost justificate prin necesitatea unor lucrări de igienă, impuse din cauza infestării copacilor cu dăunători. Pe lângă cele 10.000 de mc de lemn furat descoperit de Garda Forestieră Brașov, din pădurile din jurul Văii Lotrioarei au mai dispărut alți peste 28.000 de mc de lemn, potrivit unui studiu realizat de Institutul național de cercetare-dezvoltare în silvicultură.

Furturile din pădurile din zona Boiței au făcut obiectul unui dosar aflat în lucru la Direcția Națională Anticorupție. Despre acest subiect s-a scris aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/11/romania-te-iubesc-lemn-de-patru-milioane-de-euro-furat-din-padurile-sibiului/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Calin

Acum 4 ani

Toti padurarii ar trebuii sa aibe arme cu cartus letal (glont , alice) .. nu pocnitori de alea cu aer comprimat pe care oricum le au doar jumatate de angajati ai ocolului silvic din Romania . Dar de ce sa speram ca padurarii sa aibe asa ceva cand nici Politia Romana nu e dotata cum trebuie ? Hotii de lemne nu fura de la marginea drumului .. se urca pana la mama dracului in creierii muntilor si Politia Romana nu are cu ce sa ajunga acolo .. va spun din proprie experienta ca o Dacie Logan nu are cum sa ajunga acolo si nici Politia nu e echipata cu incaltari corespunzatoare sau echipament ca sa ajunga acolo in urma unui apel ... Un parteneriat cu Jandarmeria ar fi necesar , pt ca Jandarmii sunt mai bine echipati oricum .
Raspunde

Padurar

Acum 4 ani

Ce sa facă un pădurar? Sa sesizeze atunci când se fura! Asta sa facă! Sa nu mai fure așa cum s a furat de pe Valea Lotrioarei cu complicitatea voastră.
Raspunde

gospodina

Acum 4 ani

Păi sa vorbeasca cu Terea, că doar e parlamentar, nu=i asa ?
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Si nu se v-a intampla sa ramana padurile fara padurari ca foamea in Romania e mare si sunt multi prosti care accepta un servici ca acesta cu pretul unui glonte in piept sau a unei batai sora cu moartea din partea hotilor de lemne .
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

O campanie la televizor arătată pe toate posturile la fiecare 15 minute unde oamenii sa fie avertizați cu sloganuri de genul : cine fura lemn ne fura aerul de respirat sau viitorul Românei sunt copii noștri care respira aer curat de pe urma pădurilor... Foarte mulți bani ca recompensa pentru cei care ai prind pe criminali la furat! Condiții bune de plata pentru pădurari si sa fie înarmați cu pusti ! Pedepse foarte aspre pentru criminali !
Raspunde

Degeaba

Acum 4 ani

Declarata stare de urgenta in problema padurilor, scoasa armata in padure cu glont pe teava cu ordin sa traga daca situatia o impune. Fara actiuni radicale nu se rezolva nimic. Nenorocitii ce taie in nestire trebuie sa stie ca cineva le poate baga oricand un glont in cap!
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Lăsați ca averea colosala a lui Blaj tot din furturi din paduri e realizată. Rade ciob de oala sparta!
Raspunde

Virgil

Acum 4 ani

Ion Ionescu mare gresala faci cand zici asta,Blaj e unul din putini care mai este silvicultor adevarat,si iti garantez eu ca averea nu e facuta din furtul de paduri,sa fii sigur,il cunosc de ani de zile si e un om extraordinar si drept, de ce nu se spun realizari imense facute de acesta?
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

atat ca nu sunt 10 mii de mc din padurea statului, ci 22 mii din padurea Boița administrata de strucucturile statului.
Raspunde

Muc the little

Acum 4 ani

Sa stiti ca BANII penetreaza orice vesta prin care glontele nu trece, la fel, tot BANII culca la pamânt copacii mai abitir decât drujba ori securea. Tot BANII inchid copertile dosarelor de furt or frauda forestiera precum aceiasi BANI aseaza pe scaun sau descauneaza pe cei responsabili cu bunastarea fondului silvic. Asadar, nici o speranta pentru statul de ozon, viitorul copilasilor, fauna si flora din zonele silvice care le adapostesc si alte asemenea. BANII asta e tot ce conteaza. Cei care se inflameaza si se revolta ( degeaba din pacate ) nu au avut ocazia ( diavoleasca din pacate ) sa simta gustul BANILOR. Pai ia sa vedem ( ipotetic ) daca unui ONG plin de valori ecologice vine un jmecher ( si sunt multi ) si Le spune membrilor vehement : " auziti bai hipsterilor, vreau sa tai niste fag ca am o susta cu unu'din Italia, va dau la fiecare, de caciula adica , 150000 (una suta cincizeci de mii ) de euro, cash, neimpozabil, iar voi 4-5 luni taceti chitic. Cu autoritatile am eu intelegerile mele...atâta vreau, liniste. Ce ziceti, batem palma ?" Sa I vad atunci pe hastagisti cum striga ei ca nu vor 3 ( trei ) apartamente plocon, ci vor ca urzica salbatic a sa inverzeasca sloboda lana trunchi de fag secular. ....O laie.
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 4 ani

...cand nu mai avem paduri ....austriecii fac piste de schiat - sa avem si noi teritoriu schiabil :)
Raspunde

Zigma

Acum 4 ani

Hotul de Blaj, striga hotii?!? Tupeu, nu gluma... De ce nu ii este controlata averea acestui individ?! E facuta din salariul de bugetar?! O viata a fost bugetar si el si nevasta-sa...
Raspunde

Alt Cetatean

Acum 4 ani

Lasă domnule Blaj ca nici un padurar nu sta cu soția și copiii în "fundul" văii Lotrioara. Nici macar nu mai doarme o noapte la cantonul Gârcu. Si acolo nu vin hotii de lemne să găsească padurarul singur si neajutorat. În astfel de păduri retrase de lângă localități se intra doar daca este permis de către ocol.Si câteodată de către director si cu sprijin parlamentar.T știe...
Raspunde

Doru

Acum 4 ani

Orice ocupatie, ca un paznic nu poate spune ca are vreo meserie, are riscurile si beneficiile ei. Cei ce ALEG sa fie padurari, ca nu-i obliga nimeni, sunt atrasi probabil de salariu, de programul "flexibil", de "alte beneficii", etc. Pentru astea isi asuma un risc, atunci cand nu "cad la pace" cu hotii, acestia le pot inmuia oasele, sau mai rau... Da, teoretic ar trebui sa aiba, ca-n filme, echipamente, arme, sa 'puste hotu'. Doar ca viata bate filmul, si la noi nu-i asa. Cei ajunsi sefi, nu mai fac nimic altceva decat sa se ocupe de parvenirea familiei, si raman acesti... palmasi. Dar, data fiind situatia, de ce nu-si dau acestia din urma demisia, si sa-si vada de viata lor linistita, sa practice o meserie, etc. Aaaa... n-au nicio meserie? Aaa... la un serviciu trebuie sa MUNCESTI??? Ce nasol...
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Ciudat faptul ca domnul Blaj face referire fix la valea Lotrioarei - padurarul de acolo, e cu siguranta mai ingrozit de camerele de televiziune decat de o gasca organizata de hoti. Blaj s-ar bucura sa fie cat mai putini padurari: imparti cascavalul cu mai putini si trebuie sa tii cu gura inchisa mai putini padurari. El, ca director la Directiei Silvice zice ca daca nu se face nimic ramanem fara padurari?!! Serios? Cine e platit sa rezolve problema asta, nene?!?! Da-ti demisia daca nu te simti capabil sa gasesti solutii!
Raspunde

!?!

Acum 4 ani

Toata populimea se pricepe la de toate. Tipic mioritic. O natie care adora mirosul de sange savurat in haita. Luati individual se identifica personulitatea fiecaruia cu multimea vida. Păi dacă stiti atatea, de ce nu luati o hârtiuta pe care sa va etalati cunostintele si zdup la politie, procuratura, DNA, etc. Prea multa asumare, nu? De n-ar fi, nu s-ar povesti, dar sa spui ca toate merele fin livada sunt stricate , fara a dovedi, spune ceva despre nația asta....
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Interesant ca nu îmi postați comentariul. L-am pus de doua ori si nimic. Deranjam redactia sau???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus