Vineri,
07.10.2022
Ploi Scurte
Acum
4°C

Ce și-au reproșat sibienii de la PSD, USR-PLUS și PNL unii altora în campania electorală: sancțiunile Biroului Electoral Județean

Ce și-au reproșat sibienii de la PSD, USR-PLUS și PNL unii altora în campania electorală: sancțiunile Biroului Electoral Județean

Reprezentanții partidelor care au candidați la alegerile prezidențiale de pe 10 noiembrie s-au plâns la Biroul Electoral Județean Sibiu de încălcarea legislației electorale. Cele mai multe sesizări depuse țin de prezența unor autovehicule cu inscripția numelui candidatului sau de existența unor materiale de propagandă nepermise de legislație.

Spre exemplu, filiala județeană USR Sibiu a sesizat existența unor afișe multiple ale competitorului electoral Viorica Dăncilă - candidat PSD pentru funcția de președinte al României, pe str. Calea Dumbrăvii (la CEC) din mun. Sibiu. BEJ Sibiu a admis sesizarea și a transmis-o la Primăria municipiului Sibiu – Serviciului Public de Poliție Locală, care are atribuții de constatare a contravenției.

Tot USR Sibiu a înregistrat la BEJ existența unor materiale de propagandă electorală (banner) nepermise în campanie electorală ale Partidului Social Democrat în comuna Altâna. Potrivit  BEJ Sibiu, ”contravențiile privind nerespectarea legislației electorale se constată de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente, iar sancțiunea se aplică prin decizie a Autorității Electorale Permanente”, respectiv a redirecționat sesizarea la AEP-BJ Sibiu.

Au urmat mai multe sesizări ale PSD. Prima a vizat existența unor microbuze inscripționate cu poze și cu numele candidaților la prezidențiale din partea Partidului Național Liberal și din partea Alianței USR -PLUS. Reprezentanții autorității electorale au constatat că social-democrații au depus poze doveditoare doar în cazul PNL. Respectiv, a admis în parte contestația și a dispus „înlăturarea materialelor depropagandă electorală, referitoare la candidatul pentru funcția de Președinte al României din partea Partidului Național Liberal, respectiv elementele referitoare la pozele și numele candidatului”. Totodată, BEJ a respins sesizarea referitoare la candidatul pentru funcția de Președinte al României din partea Alianței USR -PLUS din cauza lipsei de probă. Ca și în celelalte cazuri, și de data aceasta decizia a fost transmisă poliției pentru a duce la îndeplinire măsurile luate.

O altă sesizare înregistrată la BEJ de către reprezentantul PSD a fost cu privire la existența unui autovehicul inscripționat cu sloganul ”Pentru Dreptul de fi fericiți în România” și semnele electorale ale Alianței USR -PLUS. „În dovedirea sesizării a fost comunicată pe aplicația Whatsapp membrilor B.E.J o poză cu autovehicul inscripționat cu sloganul ”Pentru Dreptul de fi fericiți în România” și semnele electorale ale Alianței USR -PLUS. Prin art.37 alin.2 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, s-a reglementat faptul că mijloacele folosite în campanie electorală nu pot contravenii ordinii de drept”, scrie în decizie, care a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

Conflictul PSD - USR/PLUS s-a mai manifestat o dată, la sfârșitul lunii octombrie, când reprezentantului Partidului Social Democrat în cadrul Biroului Electoral Județean nr.34 Sibiu, le-a spus colegilor săi despre existența unor corturi cu semnele electorale ale Alianței USR -PLUS în anumite zone din municipiul Sibiu. „Nu a fost depusă nicio dovadă în susținerea celor sesizate de membru Partidului Social Democrat în cadrul B.E.J nr.34 Sibiu, dar cele sesizate de el au fost susținute și de alți membrii B.E.J, respectiv reprezentanta Partidului Mișcarea Populară și reprezentantul Partidului Neamul Românesc”, se mențioenază în hotărârea Biroului electoral. Astfel, BEJ Sibiu a admis sesizarea verbală a reprezentantului PSD în cadrul instituției și a dispus ridicarea corturilor atât din municipiul Sibiu cât și din orice altă localitate a județul Sibiu.

Tot la BEJ Sibiu s-a mai soluționat o sesizare depusă de către Partidul Alternativa pentru Demnitatea Națională privind existența unor afișaje multiple privind candidatului la prezidențiale, Mircea Diaconu al Alianței „UN OM”. Autorul sesizării a depus multiple poze din municipiului Sibiu, cu denumirea exactă a zonei unde au fost făcute privind locurile de afișaj electorale de unde se poate constata că există dublu afișaj cu candidatul Mircea Diaconu. Aceasta a fost admisă, iar decizia transmisă poliției și Jandarmeriei pentru a aplica sancțiuni.

Amintim că alegerile prezidențiale au început azi în secțiile de votare din afara României. În diaspora se votează timp de 3 zile. În românii, cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne duminica aceasta,  pe data de 10 noiembrie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus